Hulp na verwijderen leiding ontzettend hard geluid (klap)

Morriss

  • #1
Beste allemaal, ik zit met een probleem.

Wij hebben 3 weken geleden onze oude keuken laten verwijderen.

Hier zat een koudwater leiding en ook een warmwater leiding. Direct na afgedopte leidingen (als tussenfase totdat het verlegd zou worden) ontstond er elders in huis als je een andere kraan aanzette een ontzettende harde klap. Kan het t beste omschrijven als een “terugslag” geluid. Heel kort maar wel heel hard.

Vooral bij uitzetten van warme kraan was het geluid enorm hard. Maar ook bij koud hoor je het. Bij gebruik van kraan van de wasbak van badkamer vooral. Ik dacht dat het kwam door afdoppen oude keukenleidingen en dat het wel verholpen zou zijn als de oude warmwater leiding dichterbij de cv ketel afgedopt zou worden en er een nieuwe koudwater leiding geplaatst zou worden ten behoeve van nieuwe keukenkraan.

Omdat de nieuwe keuken op een andere plaats komt te staan heeft de keukenboer via een loodgieter de koudwater leiding verlegd. Daar is tevens weer een nieuwe keukenkraan op aangesloten.

Alleen de koud waterleiding is overigens verlegd (nieuwe leiding een witte) want de warmwater leiding verleggen was niet nodig omdat we straks een quooker krijgen.

De leiding voor warm water van oude keuken heeft hij heel dichtbij de cv ketel afgedopt omdat ik klaagde over de harde klappen bij gebruik van een kraan. Bijvoorbeeld bij gebruik van de kraan in badkamer van wastafel. Dan hoorde je de klap zelfs beneden. Je hoort het dus echt door het hele huis heen.

Hij vertelde me dat hij bewust de oude warmwater leiding zou afdoppen, zo dicht als mogelijk bij de ketel - op zolder - het geluid dan hopelijk wel minder hard zou worden. Dat leek heel even inderdaad beter te zijn maar helaas zijn de harde klappen heel snel weer helemaal terug gekomen.

Het is nu ook als we water tappen en de kraan uitzetten in de nieuwe keuken en ook nog steeds in de badkamer. Of als de wasmachine water vraagt (welke beneden in de garage staat - en al stond voordat dit probleem ontstaan is)

Er lijkt nergens een leiding los te hangen of ergens tegenaan te komen waardoor je zo’n dreun/klapt hoort door bv een trilling.

ik heb al onderin de kruipruimte gelegen om te luisteren bij de nieuwe aangelegde koud waterleiding, en tevens bij de meterkast geluisterd maar ik niet traceren waar t aan ligt.

Kan het te maken met de druk misschien? Het geluid worden minder fel/hard als je de kraan heel langzaam dicht doet.

Weet iemand waar dit aan kan liggen? En vooral wat we kunnen doen om dit probleem te verhelpen? Zou dit idd een probleem van druk in de waterleiding kunnen zijn? En zo ja, hoe check je dat en hoe los je het op?

alvast bedankt als iemand hiermee kan helpen..

Mvgr
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: WJK

ADDave

  • #2
Dit heet waterslag en kan inderdaad behoorlijk irritant zijn. Het is een terugslag in de waterleiding door bijvoorbeeld het snel sluiten van een kraan.

Een veroorzaker aanwijzen is lastig, want meestal zijn het er meer. Vaak is de waterdruk verminderen een oplossing, maar geeft nog geen garantie dat het helemaal verdwijnt.

Je zou waterslagdempers in huis en/of een drukreduceerventiel na de watermeter kunnen plaatsen.
 
Laatst bewerkt:

Morriss

  • #3
ADDave schreef:
Je zou waterslagdempers in huis en/of een drukreduceerventiel na de watermeter kunnen plaatsen.
Ok dank je wel dat ga ik testen! Enig idee of je dit makkelijk zelf kunt doen? Of moet hier echt een loodgieter voor komen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als je een knelkoppeling kunt monteren, lukt dit ook.
 
  • Like
Waarderingen: Morriss

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
vaak is na afdoppen het probleem dat er lucht in het afgedopte stuk blijft staan, dit is comprimeerbaar en zal dus ingedrukt worden bij sluiten van een kraan oid en zal dus ook weer uitzetten met als gevolg een knal
 

Morriss

  • #6
Marcn.88 schreef:
vaak is na afdoppen het probleem dat er lucht in het afgedopte stuk blijft staan, dit is comprimeerbaar en zal dus ingedrukt worden bij sluiten van een kraan oid en zal dus ook weer uitzetten met als gevolg een knal
Dank je Marcn.88 en wat zou jij aanraden aub om dit probleem aan te pakken? Ook een waterslagdemper of ..?
 

DSR9500

  • #7
Je zou bij de wasmachine en de vaatwasser als 1e eerst een waterslagdemper kunnen monteren.
Wie weet dempt dit dan al aardig.

Dempen dicht bij de echte veroorzaker is het beste, maar ja die heb je nog niet gevonden lees ik.
 
  • Like
Waarderingen: Morriss

Morriss

  • #8
DSR9500 dank je voor je reactie.
 

DSR9500

  • #9
Tja soms is het niet anders, omdat je de oorzaak niet kunt vinden, of er niet bij kunt.

Zo heb ik het thuis ook aangepakt.
Op zolder bij de wasmachine past een buis-variant waterslagdemper en mooi tussen.
In de keuken bij de vaatwasser een 'kogel-variant' geplaatst, omdat dat er past achter in het kastje.
 
  • Like
Waarderingen: Morriss

WJK

  • #10
Beste Morriss, Heb je de oorzaak inmiddels kunnen traceren? Ik heb een soortgelijk probleem en ben heel benieuwd. Alvast dank voor je reactie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu