Hulp identificeren soort leiding

DavidDavid

 • #1
Hoi klussers,

Kan iemand mij helpen met het identificeren van het soort leiding er te zien is in de foto hieronder (witte gedeelte)? Ik ben geen ervaren klusser maar met wat zoekwerk denk ik dat het gaat tussen een WiCu- of een Meerlagenbuis. Met als vervolgvragen wat voor soort koppeling heb ik nodig om dit te bevestigen aan een standaard 15mm koperen waterleiding? En hoe denken jullie dat het zal vergaan om deze naar boven te buigen?
Er komt een nieuwe waterleiding naar de badkamer maar in plaats van dat deze van onderen komt zal deze van boven komen. M'n pa en ik komen er niet helemaal uit waar we mee werken en of we de boel ook zomaar de andere kant op kunnen buigen zodra het is afgekoppeld.

Alvast bedankt!

IMG_20210104_184034.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kluskoppel

  • #2
  Ik denk, aan de perskoppeling aan het uiteinde te zien, dat dit Viega Pexfit meerlagenbuis is.

  Je zegt dat er vanaf boven ook gewoon weer een koperbuis aan wordt gemonteerd. In principe hoef je dan alleen de onderste moer los te draaien. Vervolgens kun je op het deel wat dan nog aan de meerlagenbuis zit een nieuwe koperbuis monteren. Je hebt alleen even een nieuwe knelring nodig.

  De witte buis kun je zo omhoog buigen, wel opletten dat hij niet knikt. De perskoppeling (aluminiumkleurige huls boven de bovenste moer) heel laten. Als je dat eraf sloopt dan heb je specialistisch gereedschap nodig om de perskoppeling te herstellen.
   
  Laatst bewerkt:

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Dat je de buis zonder meer omhoog kunt buigen, betwijfel ik. De kans dat deze knikt lijkt mij groot. Ook zou het kunnen dat het gat in de muur schuin naar boven is geboord. In dat geval gaat het helemaal niet.

  Ik weet niet of je aan de andere kant van de muur bij de leiding kunt?
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #4
  Deze buis is waarschijnlijk eerst gebogen en daarna door de muur gestoken.
  Ik zou deze niet zomaar naar boven buigen, de kans dat het lukt is niet zo groot.
   

  Jackd

  • #5
  Niet buigen.
  Gaat dat fout, dan heb je een groot probleem als je er niet aan de andere kant van de muur bij kan.

  Verder weet je de staat van de leiding niet, denk maar aan metaalmoeheid, een klein scheurtje van binnen en over een paar jaar gaat het lekken.

  Buigen wordt meestal met een veer die eromheen gaat gedaan, dat kan hier niet omdat de koppeling er al opzit.
   

  DavidDavid

  • #6
  Hier nog een foto, lijkt opzich niet naar boven geboord maar volgens mij is de consensus nu toch om de boel niet te buigen. Ik kan er niet goed bij aan de andere kant, de leiding blijft grotendeels in de muur die nog niet heel lang geleden opnieuw betegeld is.

  Wat is dan een beetje een handige manier om dit op te lossen? Is iets van een U-bocht mogelijk of gaat dat dan ten koste van de stroomsnelheid van het water?

  IMG_20210104_224246.jpg
   

  DavidDavid

  • #7
  Kleine update.
  De betegeling is gedaan in 2015, foto's staan hieronder. Hij lijkt vrij flexibel te zijn op de foto's, totaal andere hoeken dan waar hij nu in staat. Metaalmoeheid snap ik maar wellicht is 2015 in metaalwereld nog niet zó lang geleden?


  IMG_3586.jpg
  IMG_3528.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu