Huis uit 1908, woonkamer droogbouw vvw. Realistisch?

Koolmeesje

  • #1
Hallo,

Ik lees hier al jaren mee maar post voor het eerst. Ik woon in een huis uit 1908. We zijn bezig met een grote renovatie van de woonkamer en we willen graag als onderdeel van die renovatie vloerverwarming leggen in alleen de woonkamer. Ik ben alleen erg bang dat ik van de winter mn huis niet warm genoeg kan stoken. Ik heb verschillende vloerverwarmingsleveranciers gebeld en de een zegt 'ja hoor geen probleem' en de ander zegt 'kan niet'. Het is me niet gelukt iemand te vinden in de regio die een warmteverliesberekening kan en wil maken. Overigens weet ik ook niet zo goed in hoeverre die informatie helpt bij de keuze als particulier.
Wellicht kunnen jullie meedenken?

- Wanden: Steens, buitenmuren worden geisoleerd met 9 cm pir + 2 cm luchtspouw (R waarde 4 en een beetje)
- Vloer: balken + planken, geen benaderbare kruipruimte. We willen de bodem van de kruipruimte isoleren met EPS parels (R waarde ongeveer 5)
- Dakisolatie: Onbekend maar waarschijnlijk matig. Alles tot nu toe was geisoleerd met een luchtspouw en een laag bubbeltjesplastic met folie.
- Glas: mengeling van HR++ in de tuindeuren, dubbel glas in 2 andere ramen (grof geschat zo'n 10m2) en enkel glas in bovenlichten voor en achter (grof geschat zo'n 5m2).
- Maten: de woonkamer is 36m2 en ongeveer 110 m3 (een deel is 3m hoog en een deel 3,3m)
- Afwerkvloer: Voor vloerverwarming geschikt parket met speciale ondervloer

Onze bedoeling is droogbouw vloerverwarming te leggen met een lage opbouw, bij voorkeur tot max 30mm. Ik zit naar Warp systems Speetherm 30 (30mm hoogte; buizen 10 mm doorsnede) en Therminon (25 mm hoogte, buisdoorsnede 14) te kijken. Idee is HOH 100mm te leggen in 4 groepen (90m per groep). Het parket komt hier direct bovenop, zonder extra plaatmateriaal.

Kunnen jullie helpen aangeven hoe realistisch dit is? Of me op weg helpen hoe ik dit definitief uitzoek? Ik zou erg balen als ik ruim 3000 euro neerleg voor vloerverwarming om vervolgens alsnog opnieuw radiatoren te moeten aanbrengen.

Alvast dank!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Mijn eerste reactie is: zorg voordat je aan vloerverwarming begint aan goede isolatie. Dat is de basis om je huis behaaglijker te maken. Zeker bij een wat ouder huis is dat m.i. voorwaarde nummer 1.
Daarnaast is het een goed streven om een droogbouw vloerverwarming te nemen. Maar...het systeem wat je aangeeft zou ik echt nooit adviseren. Neem als je het goed wilt doen een systeem met 16 mm buizen, dan ben je meteen klaar wanneer je ooit overweegt om een warmtepomp te nemen.

Luister niet naar de "raadgevers", die zelf geen enkele ervaring hebben met een droogbouwsysteem: daarmee kan je wel degelijk een woning goed verwarmen. Degenen die je negatief adviseren hebben zich waarschijnlijk nooit verdiept in de grote voordelen van een dergelijk systeem, Maar let wel op: er is op het gebied van "droogbouw" systemen veel kaf tussen het koren!!

Of je je parket direct over een dergelijk systeem kunt leggen, is sterk afhankelijk van de dikte van het parket. Bij dun parket zal een lastenverdeellaag noodzakelijk zijn.
Al met al moet het zeker kunnen, zelfs nog wel onder de € 3000,00, alleen niet met het systeem wat je gevonden hebt. Kijk niet alleen naar de prijs, maar vergelijk de juiste specificaties (onder dezelfde voorwaarden!)
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Sander 1972

  • #3
Je kunt het beste de houten vloer er uit slopen en eventueel zand verwijderen en de vloer weer opbouwen met eps. dan beton, in het beton doe je je leiding werk (water elektra enz) vervolgens laat je je vloer verwarming aanleggen en daarna de dekvloer.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Vloerverwarming is heel gevaarlijk op een oude balkenvloer.
Als je daar temperatuurverschillen in krijgt en er condensvorming optreedt dan kunnen de balken
wegrotten. Zeker in de muur. Het beste advies is inderdaad om de vloer er uit te halen en dan opnieuw
te beginnen. Dat is even een hele klus en investering maar het comfort zal erg toenemen.
Het verbruik zal lager worden.
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Sorry @Ronny , maar dit is bangmakerij die nergens op slaat. Dit soort antwoorden ben ik niet van je gewend. Er zijn talloze situaties waar een vloerverwarming over houten balken ligt: bij het juist monteren is er echt niets aan de hand!

@Koolmeesje vindt ca € 3000,00 waarschijnlijk al een hele uitgave: laten we het dam maar niet hebben over de kosten van het rigoureus verwijderen van vloer en opnieuw opbouwen en dan nog een keer vloerverwarming aanbrengen........
 

Sander 1972

  • #6
Is wel een vloer met het beste resultaat. Dan op een houten vloer te gaan knoeien. Met alle aanpassingen die erbij kunnen komen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #7
@Sander 1972 : het monteren van een droogbouw systeem over een houten vloer is absoluut geen "knoeien". Informeer jezelf eens over de laatste ontwikkelingen op het gebied van vloerverwarming i.p.v. dit soort onzin te plaatsen!
 

Sander 1972

  • #8
Fantastisch, lekker deuren inkorten. Op een zeer oude vloer werken. Geen kruipruimte er onder. Ja je hebt echt een top vloertje mevrouwtje kan nog jaren mee.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Dat is dan een bewuste afweging van TS. Ik vind Sander wat te kort door de bocht gaan.

Dat het vernieuwen van de hele vloer de beste oplossing is, neemt niet weg dat een droogbouw systeem ook een werkbaar alternatief is.

Het is aan TS om te kiezen wat het zwaarste weegt en wat het budget is.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Koolmeesje

  • #10
Bedankt voor jullie reacties tot nu toe!

Het er helemaal uithalen van de balkenvloer en vervangen door beton hebben we al onderzocht en we hebben besloten dat dat voor ons geen optie is. Dit is vooral in praktische zin omdat we hier al wonen en we dan weken het huis uit moeten, maar ook omdat we hier niet altijd willen blijven wonen en we dus proberen de investeringen binnen de perken te houden. De afwerkvloer moest vervangen worden, en vloerverwarming leek "als we dan toch bezig zijn" heel aantrekkelijk. Maar ik wil dan wel zeker weten dat het kan en dat ik niet een paar duizend euro erin stop en het dan in de winter niet warm kan krijgen.

Het terugplaatsen van de radiatoren na het isoleren is uiteindelijk ook altijd nog een oplossing als blijkt dat vloerverwarming niet reëel is. Dat al dan niet reëel zijn hangt niet zozeer af van de kosten, maar van de haalbaarheid. De kosten vallen me aan de ene kant alleszins mee, maar aan de andere kant moet ik ook gewoon iedere dag naar mn werk en kan ik mn geld maar 1x uitgeven. Dan liever aan zinnige dingen toch?

Jullie hebben ons in ieder geval geprikkeld om naar wat andere systemen te kijken (vooral @Degooijer ), dus dank daarvoor!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Bernhard

  • #11
Een zeer goed alternatief is plafondverwarming met CV-water of met een warmtepomp, temperatuurtraject water 33-29 grd.
De voordelen tov een VW:
- aantal m2 plafond is groter dan van de vloer, geen meubels
- keuze vloerafwerking geen beperking en later wijziging altijd mogelijk
- ook te gebruiken als koelplafond met warmtepomp
- geen opslag van warmte in de vloer
- zeer snelle warmte afgifte, goede temperatuur regeling
- nachtverlaging mogelijk
- laag energieverbruik
De warmteoverdracht bij vloer-, wand- en plafondverwarming vind plaats dmv een lichtstrraal, infrarood licht.
Het veel gehoorde nadeel van plafondverwarming dat de temperatuur van de lucht aan het plafond erg warm zou zijn is onjuist. De lucht, een gas, kan niet worden opgewarmd door stralingswarmte.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ronny en Sander hebben wel degelijk een punt maar dat is iets met een klok en een klepel

het is niet de vloerverwarming die het probleem veroorzaakt.
maar het is meer het niet aanbrengen van voldoende dampschermen
bij het isoleren van de woning die daar meestal mee samen gaat met een renovatie

Als het douwpunt verplaatst naar de balkkoppen en het vocht van binnenuit wordt niet tegengehouden krijg je koprot.

In de praktijk is het aanbrengen van een goed dampscherm bij houten balken een onmogelijke klusje
Als je het goed wilt doen haal je de balken uit het metselwerk en zorgt voor een oplegging binnen de dampdichte schil
ik ken ook projecten waar er in verband met de monumentale waarde van de balklaag
gekozen om de muur rondom de balkkoppen te verwarmen om het douwpunt te verplaatsen en de koppen droog te houden
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Precies.
Dit is ook wat een zeer goede (lees extreem technisch en zeer goed onderlegde) collega
mij heeft geleerd, en hij kwam juist van een hele bekende fabrikant van vloerverwarming.
Als er iemand is waar ik voor 99% van uit kan gaan dat het klopt dan is hij dat wel...

Sterker nog, bij zijn eigen woning had hij geen vloerverwarming genomen
i.v.m. het punt wat jij aangaf met die balken.
(Boertje kon dat beter bearguenteren als ik :-))
 

Koolmeesje

  • #14
De balkenvloer even daargelaten (volgende probleem wat mij betreft) zijn we er vrees ik bijna uit, en dat is dat we het niet gaan doen en 'gewoon' volstaan met een mooie parketvloer en de radiatoren terugplaatsen.

Ik heb berekend wat mijn radiatoren ongeveer konden leveren en wat 2 vloerverwarmingssystemen kunnen leveren. Dat lijkt zeer in het nadeel van vloerverwarming uit te vallen. Maar ik vraag me af of ik zo moet/mag kijken.

Huidige capaciteit: Geschat op 5270W *
Ik heb 4 merken radiatoren genomen en het vermogen gemiddeld:
langhoogradiator 1radiator 2radiator 3radiator 4
120502315181617931837
200504244302629883061
Totaal6559484247814898Gemiddeld: 5270
* tot 3 jaar geleden zaten er 2 200*50 T22 in de woonkamer, maar de tweede is ivm plaatsing tuindeuren verwijderd, deze zouden we na de winter vervangen en omdat we geen verschil merkten hebben we dat uiteindelijk nooit gedaan. Dus hiervoor zat er bijna 8KW in de woonkamer geschat.


Geschatte vermogen vloerverwarming: ca 2700W
aanvoertemperatuur: 40 graden (ivm parket)
Ruimtetemperatuur: 22 graden (aangeraden voor woonkamer las ik)
Buisdiameter: 16
HOH: 100/125 afhankelijk van wat mogelijk is
aantal m2: 36

WattCorrectiefactor 1correctiefactor 2Gecorrigeerd Watt
Systeem 13960Lastenverdeellaag: 0,85Parket 15 mm:
0,77
2592
Systeem 23045nvt (meegenomen)nvt (meegenomen)3045

Als ik dit zie, lijkt het mij dat de vloerverwarming nooit de capaciteit kan leveren die ik hiervoor had en dus nodig denk te hebben en kunnen we dit hoofdstuk dus beter afsluiten (jammer maar helaas).

Klopt dit of ben ik appels en peren aan het vergelijken? Nogmaals dank!
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Wanneer je verkeerde gegevens gebruikt kan je altijd wel "bewijzen" dat iets beter zou zijn dan een ander product.......
Een goed aangebrachte vloerverwarming levert zo'n 100 watt/m2(meestal zelfs meer)

Een droogbouwsysteem met 16 mm buizen levert ook een dergelijk vermogen, maar dat is afhankelijk van o.m. de aanvoertemperatuur en het materiaal wat je over de vloerverwarming legt.

Een goed aangelegde vloerverwarming levert voldoende vermogen om je ruimte van 36m2 met 4 groepen meer dan goed te verwarmen. Door verkeerde berekeningen en aannames wordt je al snel op het verkeerde been gezet.
 

ABCDE

  • #16
Opgegeven vermogen van radiatoren altijd met zelfde aanvoer en retour temperatuur vergelijken.

En als je het met zulke afwezige isolatie warm kunt houden met een gegeven radiator park dan kun je na fatsoenlijk isoleren af met een veel lagere aanvoer temperatuur.

Zo'n houten vloer zonder kruipruimte die je ook nog met EPS gaat dicht gooien... Als banken slim zijn gaan ze daar geen hypotheek op geven
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu