Huis enkel op hout cv verwarmen

Chris93

  • #1
Beste allemaal,

Ik heb een met van mijn laatste centen achterhuis van boerderij met wat schuren erbij kunnen kopen.

Nu wil ik loop van het jaar beginnen het achterhuis bewoonbaar te maken in de trant van alles nieuw behalve muren en rieten dak, dik isoleren dus.

Het is 280 m2 vloeroppervlak en ongeveer 750 m3

Over de manier van verwarmen heb ik vele opties uitgezocht maar kreeg toch meest warme gevoel bij hout cv. Mede door de relatief lage aanschafkosten, kan goed aan hout komen en ik vind het wel leuk ook.

Dus toen ik bij iemand in de buurt waarvan ik wist dat hij ook zon hout cv had, een afspraak had gemaakt om is even te kijken hoe dat allemaal werkt en bevalt. Bleek dat hij net een grotere kachel had neergezet en de oude te koop had. Je raad het al toen ik wegging had ik een hout cv met 2 buffervaten gekocht;)

De kachel hoeft voorlopig nog niet het huis te verwarmen maar ik wil hem wel vast installeren in mijn werkplaats zover als dat mogelijk is zodat ik mijn werkplaats (300m3) alvast kan verwarmen.
En daarna kan ik het huis er zo bij duwen.

Nu zit ik te denken over hoe de installatie er uit moet komen te zien.
Ik wil de centrale verwarming enkel met de houtkachel stoken. Daarnaast wil ik ook een houtkachel in huis voor de gezelligheid en voor een koude natte zomerdag als de hout cv niet aanstaat. Voor het tapwater wil ik een 250 liter boilervat boven de douche deze gebruik ik enkel voor de badkamer. de rest van het warme tapwater in huis doe ik met een quooker en een klein elektrisch boilertje. het boilervat wil ik opstoken met de houtkachel en een nader te bepalen aantal zonnecollectoren.

het boilervat boven de douche staat dan wel flink ver van de houtkachel in de werkplaats. ook de zonnecollectoren wil ik niet op mijn rieten kap maar op de werkplaats, dat is zo wat 40 meter leiding.

Dat lijkt mij wel een beetje veel. zou dat problemen op kunnen leveren?

Verder heb ik op paint een kleine schets gemaakt hoe ik het in gedachte had.

Zouden jullie op mijn plan willen schieten?

alvast bedankt

installatie tekening houtkachel.png
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die lange leidingen goed isoleren en het kost enkel een paar blokken hout meer.
Verder weinig om op te schieten.

De zonnecollectoren kan je bij een overschot ook nog de twee 1000 liter vaten op laten warmen, dan heb je de hout cv een groter deel van het jaar niet nodig, natuurlijk afhankelijk van het aantal collectoren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zorg er gelijk voor dat alles ook op gewone verwarming kan branden, hout is nu al not done en waarschijnlijk wordt hout stoken aangepakt.
 

Chris93

  • #4
Oke bedankt voor de feedback.

Jan# Ik had ook best een warmtepomp gewild. maar dat past effe bij lange na niet in de begroting.

Ik heb de schets wat verder uitgewerkt en nog wat extra onderzoek gedaan.

ik heb gezorgd dat de collectoren ook de buffervaten kunnen verwarmen toevallig zit er in 1 buffervat een spiraal onderin het vat dus dat kan mooi.

Ik denk dat ik ten alle tijden eerst het boilervat op temperatuur wil hebben ongeacht of de warmte uit de hout cv of zonnecollectoren moet komen.

hoe is verstandig dat te doen?
Wat voor temperatuur is wenselijk voor het boilervat? 80 graden ofzo?

Ik had bedacht met 3-weg motorkleppen aangestuurd op temperatuur van het boilervat de warmte naar het boilervat te sturen als deze niet voldoende op temperatuur is.

Maar wat als de temperatuur van de warmtebronnen lager is als het boilervat en het boilervat niet op temperatuur? dan ga ik mijn boilervat nog verder koelen. hoe kun je dit het beste aansturen of zijn er nog andere mogelijkheden om dit op te lossen.


verder vroeg ik mij nog af wat het beste voor mij is.
Heatpipes of collectorplaten?

Ik heb begrepen dat heatpipes het jaarrond wat beter doen maar ook duurder zijn. van de collectorplaten heb ik begrepen dat deze simpeler te monteren zijn omdat deze plat kunnen (ik wil ze op vrij plat dak plaatsen) en de opbrengst wat minder maar ook goedkoper.

Maar hoeveel is het verschil, zullen de heatpipes mij in de winter nog een paar blokjes hout schelen ten op zichtte van de platencollectoren?

mvg Chris

installatie tekening houtkachel.png
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Met een paar sensoren en bijvoorbeeld een Arduino kit is veel mogelijk.
Bijvoorbeeld om de driewegklep pas warmte naar de boiler te laten sturen als de watertemperatuur hoger is dan de boiler temperatuur.
(genoeg programmeurs die dit voor weinig voor je in elkaar kunnen zetten)
Ook genoeg 2e hands spul waar het ook mee kan, bijvoorbeeld een Priva Compri set.(geen verstand van, toevallig geholpen met een slopen van een installatie waar het in zat)

Ik gok dat je ruimte genoeg hebt op het dak, vaak is ruimte een probleem en is duurder spul dan efficiënter, heb je ruimte zat, dan is een extra goedkopere unit soms beter.

Zolang de overheid dikke subsidie geeft om bos in de VS te kappen en dat hier in energiecentrales te verbranden en dat als co2 neutraal ziet, zal het met hout stook wel los lopen.
Hopelijk worden er wel snel eisen gesteld aan nieuwe installaties en regels over overlast.
Bizar hoe het sommige lukt, met een goeie kachel toch een hele straat is de stank te zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu