HSB wand isolatie verbeteren/vernieuwen van binnenuit.

Erwin_83

  • #1
Vraagje voor de isolatie experts.


Momenteel ben ik de zolder aan het verbouwen en wil gelijk de voorgevel extra isoleren. Extra isolatie voor de winter is mooi meegenomen, maar ik wil vooral zomers de hitte buiten houden. Het betreft de zuid gevel.


Voor zover ik kan zien is de opbouw van binnen naar buiten: fermacel plaat, folie, houten frame 8 a 9 cm diep met glas/steenwol ertussen, etherniet plaat, latjes gok ik, uiteindelijk buiten een trespa plaat.

De trespa is alleen op zolder, de rest is van het huis is zelfde binnenblad en dan met metselwerk buiten. De kozijnen zijn vorig jaar al vervangen voor kunststof en voorzien van HT ++ glas met zonwerende coating. (Het plat dak is al extra geïsoleerd en het schuine dak op de noordkant volgt nog)

De andere kamers worden niet zo heet zomers, dus ik vermoed dat de trespa niet zoveel zonne warmte tegenhoud als de bakstenen.


Wat is wijsheid,

1- Fermacel, folie en glaswol verwijderen en pir platen tussen het hout en naden purren. Afwerken met gipsplaat En (dampdichte)folie ertussen? Of is folie niet nodig vanwege de pir platen ? Alleen het hout zit dan geen folie voor.

2- Binnenblad zo laten en balken of metalstud er tegen maken met isolatie (pir/glaswol/steenwol ?) ertussen en dan gipsplaat afwerking. Wel of geen folie dan ?

3 Alles verwijderen en nieuw glas/steenwol er tussen. Eventueel het hout opdikken zodat er meer isolatie tussen kan.

4 Iemand een ander idee?

Pir heeft de beste isolatie waarde in verhouding met de dikte, maar is dit ook aan te raden in mijn geval ? Zou ik meer verkeerslawaai kunnen horen bij pir in vergelijking met een wol ?

Alvast bedankt.

Foto van een vergelijkbaar huis op Google Maps.

1.jpg


De binnenkant.(De cv leiding gaat over een paar jaar weg met de badkamer verbouwing)

2.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het zal niet aan de isolatie liggen, maar aan de ramen. Zorg voor goede kierdichting, zonwering aan de buitenkant en nachtventilatie.

Als het in de winter te koud is, ligt het ook aan de kierdichting, en dan aan de isolatiewaarde van het glas.
 

Erwin_83

  • #3
De ramen en kozijnen zijn vorig jaar vervangen voor kunststof met hr ++ glas met zonwerende coating (dacht u 1.0) dus aan kierdichting en glas zal het niet zozeer liggen.

Ik denk zelf de combinatie van trespa en matige isolatie erachter.

MV is aanwezig op zolder en heeft daar ook een ventiel.

Zonwering aan de buitenkant vind ik kwa zicht niet zo fraai en windgevoelig. Ook wat lastig zelf aan te brengen op 9 meter hoogte.

En nu met verbouwen van de zolder is er de mogelijkheid om de isolatie aan te pakken. Dat is nu een deken van 8 a 9 cm glaswol of steenwol die er vrij losjes in zit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
HR++ glas isoleert even goed als 2.5cm glaswol. Dus het is altijd de zwakke plek in je schil. Kierdichting van nieuwe ramen is ook lang niet altijd goed. Geldt zowel voor de draaiende delen als hoe het kozijn rondom aansluit.

Als je écht verbetering wilt, zijn de genoemde stappen erg logisch. Met als stip op nr. 1 de zonwering.

Je mag best de glaswol dikker maken. Maar verwacht dan niet dat de genoemde problemen zijn opgelost.
 

Erwin_83

  • #5
De draaiende delen van de ramen sluiten af met dubbele rubbers. Het kunststofkozijn zit in een stelkozijn en is verder afgedicht met pur. Hier valt niet echt meer wat aan te verbeteren.

Ik wil toch de isolatie verbeteren, al is dat alleen maar een rek middel, bij langdurige warmte werkt alleen een airco nog.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Prima. Gewoon doen dus :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu