HR++ glas, moet Convectorradiator aan raamzijde of kamerzijjde?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,

Mijn huis, jaren ‘30, heeft een houten beganegrondvloer en convectorputten bij openslaande deuren. Deze convectors zijn van het moderne type met aluminium lamellen.

De woon/eetkamer had voorheen enkelglas. De convector van zo’n convectorbak zat toen aan de kamerzijde in de bak.

Daarnaast hebben we ook nog gordijnen tussen de convectorputten en de deurpartijen, die alleen ‘s avonds dicht zijn.

Nu heeft deze woon/eetkamer overal nieuw HR++ glas.
Moet nu voor meest effectieve performance van elke convectorbak nu de radiator in de bak verplaatst worden naar de ‘raamzijde’ van de bak, omdat de koude lucht nu vooral van de houten vloer wordt aangevoerd?

Dank!
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #2
En dan is er nog de midden opstelling. Vanaf het begin word over alle drie gediscussieerd. Belangrijkste is dat luchtstroom 100%In orde is.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Marc-S

  • #3
Yep, helemaal mee eens (luchtstroom moet goed zijn).

Punt is nu, dat nu er HR++ glas overal zit (en dit glas natuurlijk veel minder koud aanvoelt dan enkelglas) en er ook nog gordijnen bij dat glas dicht zitten ‘s avonds, ik kan mij voorstellen dat de koude aanvoer-lucht voor de convectorbak vooral dan van de koudere kamervloer komt. Dit zou dan betekenen dat bij voorkeur de convectorradiator in de bak aan de ‘raamzijde’ van de bak moet zitten en niet aan de ‘kamerzijde’. Is dat correct?

Dan moet ik mogelijk bij alle convectorputten de radiator verplaatsen van ‘kamerzijde’ naar ‘raamzijde’. Verbetert dit de warmteafgifte van de put?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Marc-S schreef:
Verbetert dit de warmteafgifte van de put?
Er bestaan ventilator setjes die zouden kunnen doen wat jij wil.
 

Bernhard

  • #5
De convector moet aan de raamkant geplaatst worden.
Bij een proefopstelling met rook en de convector aan de kamerzijde blijkt dat de lucht uit de kamer zich niet goed mengt met de warme lucht uit de convectorput.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

ADDave

  • #6
Dat kan ik me voorstellen in een situatie met met niet isolerend glas, maar geldt dat ook wanneer er hr++ glas in de gevel zit?

Vind het een vrij interesante vraag waar ik het antwoord zo ook niet op heb.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Inderdaad, ik ben het met Bernhard eens, de convector moet aan de raamkant komen.
 

Lange Herman

  • #8
Inderdaad aan de raam kant. Daar is eigenlijk nooit discussie over mogelijk geweest.

Het idee om je convectie te "boosten" met ventilatoren is zeker de moeite waard.
Je kunt dan misschien met een lagere cv-watertemperatuur toch voldoende convectie creëren.

Die lagere temperatuur is beter voor het rendement van de installatie en goedkoper in het gebruik.
 

Marc-S

  • #9
Als je HR++ glas hebt (of zelfs tegenwoordig triple glas) en je hebt ook nog gordijnen daar, dan denk ik dat de stroom koudere lucht die onderin te convectorradiator ‘gezogen’ moet worden, niet van je raampartij komt, maar vooral van je koudere kamervloer als dit een traditionele jaren ‘30 houten vloer betreft (eventueel met parket er op). Dan zou ik denken dat de radiator in de convectorbak aan de ‘raamzijde’ moet zitten. Aan de ‘kamerzijde’ duikt dan in feite de koudere lucht van de kamervloer de convectorbak in.

Ventilatoren om de boel wat te boosten lijkt me ook een goed idee: maar als je uit gaat van 3 stuks / meter, dan hebt je in mijn geval (convectorput = ca 3.5m lang), dan al 10 ventilatoortjes nodig ;-)
 

Marc-S

  • #10
En dan komt ook de vraag: is het beter om die ventilatoren direct op de convectorradiator te plaatsen (worden dan wel behoorlijk warm), of vlak onder de radiator?
 

Lange Herman

  • #11
drie stuks per meter is wel erg veel. (denk ik)
Misschien kun je op tweakers wat informatie vinden in het topic "zelfbouw DBE". Die gasten bouwen hun eigen radiatorventilatoren.
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Marc-S

  • #12
Veel dank, ik ga daar eens kijken!

Wat een andere discussie is, of je naar lage temperatuur verwarming (LTV) door vloerverwarming moet gaan of juist heel efficiënte convectorputten met heel goede/geluidsarme ventilatoren.

In de media en de installatiesector pusht heel erg vloerverwarmingen. Maar, vloerverwarmingen staan in het algemeen vele uren te draaien op een dag (ook ‘s nachts) en als je een koude woon/eetkamer hebt en die moet je van koude start opwarmen, dan ben je zo 1 a 2 uur bezig (of langer).

Ik heb hier een living van ca 65 m2, met 2 convectorputten en 1 plaatradiator aan de muur van 2.20m.

Als ik die kamer moet opwarmen, is die in no time op ca 17-18 graden, wat met een vloerverwarming echt voor geen meter lukt.
Als je met gas stookt, betwijfel ik echt of vloerverwarming in een woonkamer kostentechnisch voordeliger is dan 2 convectorputten + 1 radiator (toevoer temp. heb ik op de ketel afgeknepen op 55C max).

Ga je met warmtepompen werken en helemaal van het gas, dan is vloerverwarming wel essentieel.
 

Lange Herman

  • #13
In een goed geisoleerde woning staat je vvw helemaal niet uren per dag te draaien en koelt je woning 's nachts ook bijna niet af.
Dus dat lange opwarmen is geen probleem, het koelt niet af.
Je laat je verwarming altijd aan staan. icm ltv zijn je stookkosten nog steeds lager dan in een onvoldoende geisoleerd huis.
Nachtverlaging is een lapmiddel voor huizen die niet voldoen aan de isolatiewaardes etc.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Convectorputten zijn ontworpen om de nadelen van slecht isolerend glas tegen te gaan, namelijk kouval langs de ramen. Bij HR++ of triple glas heb je deze eigenschap niet, en is vloerverwarming juist heel comfortabel.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Bernhard

  • #15
Het is niet mogelijk om de lage oppervlakte temperatuur aan de binnenzijde van enkelglas of dubbelglas te verhogen met een warmeluchtstroom uit een convectorput.
De hoeveelheid van de lucht is bij een convectorput met ventilatoren veel te laag.
De lage temperatuur van het glas zorgt voor een negatief stralingsniveau.
Voor een behagelijk warmtegevoel moet de gemiddelde temperaturen van muren, vloer en plafond
en ramen hoger zijn dan 18grd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu