Houtworm probleem + een koude probleem

Erikr

  • #1
De vloer tussen onze kelder en begane grond is én aangetast door houtworm én niet geïsoleerd.
Aantasting is op de ene plek minder dan de andere. Geldt zowel voor de balk en planken.

Nu is het in de winter stervenskoud zelfs met de gaskachels aan en een deel zal wel door gebrek aan isolatie komen. Enkelglas en dus ook al geen vloerisolatie. De temp is soms wel 25 a 26 volgens de meter maar het blijft koud met dikke trui. Luchtvochtigheid zit wel vaak op 70% misschien dat dat er ook mee te maken heeft. Want bij mensen met cv op 22 graden is het altijd lekker warm met een dun truitje.

Nu vraag ik me ook af hoe goed die houtworm middeltjes helpen zoals Perfacs, want de bedoeling is om na het behandelen de vloer te gaan isoleren met glaswol en panelen of het af te sluiten.

Het mag dus niet zo zijn dat deze beesten overleven en vervolgens buiten het zicht gaan door eten. De vloer openhouden kan om het eens 3 jaar aan te kijken, maar dat wordt dan wel vernikkelen. :-|
Ik twijfel namelijk door het mileuvriendelijk meestal betekent dat dat het niet werkt. ;-)

Tweede vraag er zit latex tegen het hout aan, nu moet het hout onbehandeld zijn voor perfacs. Nu lijkt latex me doorlatend genoeg.....
Of moet ik eerst alle latex zien weg te schuren / schrapen dan ben ik 3 weken zoet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ga bij aantasting door houtworm of boktor niet zo maar aan het insmeren gaan met allerlei middelen, zeker wanneer er verf of latex op zit.
Het beste kunt u er een gespecialiseerd bedrijf bij halen, zij hebben kennis van zaken en geven garantie.

Wat de isolatie betreft is het waaeschijnlijk dat er meer koude door het enkel glas komt dan door de vloer, vervang eerst het glas door dubbele beglazing, dat scheelt ontzettend veel.
Daarna kunt u de vloerisolatie aanpakken.

Succes.
 

Erikr

  • #3
Misschien is een prof bedrijf idd toch de beste optie. Nu maar hopen dat het geen mooipraters blijken te zijn achteraf.

Wat de koude betreft. Er is ook sprake van een muur die aan de gang grenst, die gang is onverwarmd en zeer koud. Derhalve straalt de betreffende (draag) muur een partij koude uit, je hand bevriest bijna als je de muur aanraakt.....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een professioneel bedrijf zal niet gauw zaken beloven die ze niet waar kunnen maken, u kunt misschien even navragen bij de gemeente of bij architecten of ze daar een goed bedrijf weten.

Wat de muur betreft, deze kunt u ook isoleren en daar een (gips)wand voorzetten.
Hoe zit het overigens met de tocht bij de ramen en deuren ?

Succes.
 

Erikr

  • #5
Hoi alweer bedankt voor je antwoord.

Voel nu even niets, maar ik herinner me van vorig jaar dat er wel wat onder de raamkozijnen doorkwam. En eronder staat nog een oude (niet meer werkende) gevelkachel die weg moet incl het gat in de muur wat dan ontstaat dichtmaken.

Verder zit er naast het raam op 1.8m hoogte een soort gat met met luchtspleten, dat is in elk huis zo en dient voor beluchting van de woning. Alleen hebben de vorige bewoners daar 4 lagen behang over geplakt. Toch heb ik het idee dat daar ook een soort koude van naar beneden valt.
En daarnaast staat dus de bank. :-)

Daar zit bij mij ook nog een beetje twijfel. Ik kan natuurlijk alles zoveel mogelijk gaan dichtkitten en dichtmetselen (cq laten doen), dat zou ik het liefste willen. Maar de gaskachel in die kamer heeft ook zuurstof nodig anders krijg je weer andere problemen. Tenminste er stond in de folder dat hij zoveel kuub frisse lucht nodig heeft.

Soms denk ik wel eens misschien moet ik maar kijken of ik goedkoop cv kan laten aanleggen. Het zijn tenslotte maar 2 kamers van 4 x 6 die verwarmd moeten worden. De ketel in de kelder wegstoppen. Dan is wel weer de vraag als je gipswanden aanbrengt. Hoe kun je daar dan de zware cv's aan bevestigen?

Sorry voor het lange verhaal en de vele vragen cq overpeinsingen. :oops: Maar het het is altijd prettig de ervaringen / meningen van de kenners te horen.
 

EdP

  • #6
Erikr schreef:
Dan is wel weer de vraag als je gipswanden aanbrengt. Hoe kun je daar dan de zware cv's aan bevestigen?
Je bedoelt de radiatoren neem ik aan? Als je gipsplaten zou kiezen, dan kun je daar op de juiste plekken een stevige balk achter plaatsen, zodat je genoeg body hebt om een radiator aan te hangen. Ook een laag stucwerk van gips kan al iets schelen, maar gipsplaat met isolatiemateriaal zal effectiever zijn.

Komt er lucht van onder het kozijn vandaan, dan kun je dit afdichten met purschuim voor een grotere spleet, of bijv. met een (overschilderbare) acrylaatkit voor een kleine spleet.

Bedenk ook dat het verwarmen van de koudste plek (de gang dus) ook een flink stuk zal schelen qua comfort.

Zoals eerder gezegd: isolatieglas installeren, of evt. een voorzetraam, dit scheelt het meest. Ook de vloer (en evt. plafond) isoleren kan bijdragen, want warme lucht stijgt en koude lucht daalt dus. Dit kan een koud aanvoelende luchtstroom opleveren, sowieso voelt een luchtstroom koeler aan dan stilstaande lucht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu