Houtworm De aangetaste delen en verzonken delen behandelen

Metdefranseslag

 • #1
Hoi, op zolder zijn een paar balkjes aangetast door nog actieve houtworm. Deze ga ik behandelen met spul uit Frankrijk. Mijn Frans is redelijk maar ik kan niet vinden op het blik of de balk in zijn geheel of alleen het aangetaste deel behandeld moet worden. M.a.w. Kan houtworm zich ook ergens bevinden waar geen gaatjes te zien zijn .Het spul is ook uitstekend geschikt voor preventieve behandeling maar het scheelt nogal wat werk. B.V.D. ;Michel p.s. laten doen is nu nog geen optie vanwege de kosten
 

Fiesiekus

 • #2
Wat staat er in het Frans?
 

Metdefranseslag

 • #3
Bonjour, er staat oa. :les parties attaquees en insister les parties encastrees en verder staat er nog wat in over hoe het te behandelen maar het gaat dus om wat en hoeveel te behandelen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #4
De aangetaste delen en verzonken delen.
 

Metdefranseslag

 • #5
Nog eentje vergeten; appliquer sur toutes les surfaces. Aanbrengen op alle oppervlaktes maar er wordt dus ook gesproken over delen.
 

Fiesiekus

 • #6
Toepasbaar op alle soorten opp.
 

Pepjo

 • #7
Nee : alle bereikbare delen van het te behandelen voorwerp behandelen.
Dat is wat er bedoeld wordt.

Heb je toevallig Xylofene of Xylodecor ? Vooral goed luchten en adembescherming gebruiken als je het toepast. Is nogal een giftig goedje.
Mag niet voor niets meer in NL verkocht worden. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Hehe, waar je gaatjes ziet, zaten beesjes, het zijn namelijk uitvliegopeningen.

grtz
Henk
 

Metdefranseslag

 • #9
Dank voor de antwoorden. Pepjo ; inderdaad het 1e product. Henk ; wat ik wou weten was of ze de balken ook van binnenuit kunnen opvreten zonder dat je het ziet. Maar als ik het goed begrijp dan komt dat "zaagsel" dus van het naar buiten vreten van de houtworm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Yep. Maar hoever van de uitvliegopeningen schade kan ontstaan, weet ik niet. ik vermoed heel ver als je dit leest: "De larven leven 22 tot 12 jaar in het hout en richten in die periode de schade aan" (over de bonte knaagkever). Maar daarentegen staat er ook dat de meeste schade wordt aangericht bij balkeinden en verbindingen.

Zeer plaatselijke aantasting kan zelf bestreden worden, bij omvangrijke is het zinvol het door een bedrijf te laten doen. Dan krijg je ook garantie. Dat lijkt me ook belangrijk als je ooit nog eens je huis wilt verkopen.

grtz
Henk
 

Metdefranseslag

 • #11
Het is een beetje duidelijker nu. Wat volgens mij ook scheelt is de vochtigheid van het hout, hoe droger hoe beter. In ieder geval kijk ik het een tijdje aan na de behandeling en doe ik mijn naam misschien ook eer aan. In een later stadium wil ik er nog wel een pro naar laten kijken. M.v.g. Michel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu