Houtkeuze houten schuur

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen,

Ik ben van plan een houten schuur/magazijnruimte te gaan bouwen.
Deze wordt van binnen goed geïsoleerd (miofol, tempex en gipsplaten) zodat er geen vochtproblemen ontstaan. E.e.a wil ik op een betondband fundering plaatsen.

Ik heb meerdere opties voor het 'buitenhout' en hiervoor graag jullie advies:

Ik kan natuurlijk geimpregneerde rabatdelen gebruiken. Ik hoor daar echter steeds wisselende berichten over qua milieubelasting en schadelijkheid voor de mens. (Over CCA en CC wolmanzouten zijn ook op dit forum al genoeg zaken te vinden)

Nu kan ik echter ook aan grenen vloerdelen komen (20mm).
Die moet ik dan natuurlijk zelf behandelen, ik zat te denken aan bruinoleum. Meer werk, maar kostentechnisch voor mij interessant en voor de gezondheid misschien nog wel het beste.

MAARRRRR:

Kan ik dergelijke vloerendelen buiten gebruiken, of is dat vragen om problemen ivm kromtrekken e.d.?

Zijn er problemen met de afwatering te verwachten omdat een mes/groef verbinding niet hetzelfde is als een 'rabat' verbinding (of hoe dat dan ook heet)?


Graag jullie advies, en alvast erg bedankt!
 
Tussen vloerdelen en vloerdelen zit een heel groot verschil.
Zijn het vloerdelen van wat ik altijd waaibomen hout noem (midden europees grenen) dan zou ik er toch nog een keer over na gaan denken.
Is het hout uit de koude landen zweden/noorwegen dan is de kwaliteit en duurzaamheid vaak al een heel stuk beter.
Zelf heb ik een schuur van siberisch grenen, en daar is absoluut niets mis mee, sterker zelfs, de deur zit er nu al 12 jaar in en nog steeds niet geschildert :oops:, maar ook nog nergens verrot oid, maar alleen verkleurd.
Vaak kun je het verschil vrij eenvoudig zien, het hout uit koude streken heeft de jaarringen veel dichter op elkaar zitten, er zijn minder noesten te zien en het is ook veel harder.
Verder kun je het ook ruiken, slecht/goedkoop/snelgroeiend hout ruikt nauwelijks als je dat doorzaagt.
Zaag je daar in tegen een stuk kwaliteits grenen door dan ruik je meteen de harsgeur.

suc6

Gerrit Bakker
 
Ik ga met gerrit mee;

Alleen zal ik dan deze grenen GG-delen vertikaal gebruiken. Horizontaal blijft er water "in" liggen wat het hout laat rotten.

w
 
Ok, bedankt zover!

Ik ga het grenen eens goed onderzoeken. Die vertikale plaatsing is een goede tip!


Om zeker te zijn dat het hout niet te veel gaat werken en bijvoorbeeld 'verdraait', kan ik natuurlijk de proef op de som nemen en een plank een tijdje buiten leggen.
De reden waarom ik me hier zorgen over maak is dat een kennis zei dat vloerdelen kunstmatig zijn gedroogd, geimpregneerde planken niet, en dat er daardoor bij het gebruik van vloerdelen voor een buitentoepassing problemen kunnen ontstaan.


Mijn idee om mbv bruinoleum het grenen hout te verduurzamen, is dat een goede methode? Of zijn er betere alternatieven?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan