Houtkachel rookkanaal aanpassen

Rijac

  • #1
Hallo,

Ik had een inzethaard met een afvoerpijp van 200mm. Nu heb ik de haard weggebroken en ga ik een houtkachel plaatsen. Moet ik dan mijn rookkanaal aanpassen?? de houtkachel heeft een afvoer van 150 mm.
Moet ik dan in mijn huidig rookkanaal een flexibele pijp plaatsen van RVS. Moet deze buis glad van binnen zijn ?

IS het nodig om de loze ruimte tussen bestaande buis ( 200mm) en flexibele buis af te storten met korrels??

Ik ben me wat aan het orienteren en benieuwd naar jullie advies.

groeten rijac
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je kunt ook eventueel een verloop gebruiken, van 200 naar 150
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Als je met het stoken van je inzethaard nergens last van hebt zou je dus ook zo kunnen gaan stoken. is de haard weggebroken tot het plafond ??.zorg wel als je een verbinding maakt dat dat goed dicht is, bv met een nisbus die je in de cement zet, als het metselwerk is.een rvs slang kan dan altijd nog. op zich maakt het niet uit of je glad of geribbeld neemt,een geribbelde buis liever wel isoleren,een gladde rvs pijp kan je isoleren maar het hoeft niet[ hoe warmer je kanaal blijft des te beter brandt je kachel]
 

Wouts

  • #4
Indien de aansluiting op je kachel 200 zou zijn en je kanaal 150 en je zou er een verloop tussen zetten had je waarschijnlijk een probleem.
Met een verloop ertussen zal je kanaal naar alle waarschijnlijkheid goed werken, wel even testen. Het kan namelijk gebeuren dat, omdat de diameter 200 bedraagt je kanaal zoveel afkoelt dat het kanaal uit eindelijk niet meer trekt. Het gebeurt weliswaar nauwelijks, maar even testen kan nooit kwaad en een nieuw flexibel kanaal kost een hoop geld.
 

Rijac

  • #5
Bedankt vooor jullie reacties, ik heb de kachel nu bijna aangesloten. Nu heb ik nog een vraagje, mijn kachelpijp was niet lang genoeg, nu heb ik nog een stuk liggen ,maar zonder verloopje, dus ik wilde de pijp er aanvast lassen ( ik ben lasser geweest) Mag dat wel bij een kachelpijp. Het betreft een 2 mm pijp.?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Wil je de buis aan de kachel vast lassen of de buizen aan elkaar, zorg wel dat je dan door de kachel heen na het vegen het roet kan verwijderen, hou ook rekening met het uitzetten van de buis. je zou van de buis ook bv een klemband kunnen maken. succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu