Houtkachel op rookafvoer gaskachel

Eigenhuis13

  • #1
Hallo,

weliswaar las ik al een vraag die in de buurt van de mijn kwam, maar geen situatie is hetzelfde.
Ik woon in een rijtjeshuis uit 1942. Op de begane grond staat een soort van schouw, waar een gaskachel voor heeft gestaan. Deze kachel heeft een jaar geleden nog gebrand voor ik hem verwijderde.
Ik overweeg nu om een houtkacheltje aan te schaffen en deze op deze rookgasafvoer te zetten, maar kan dat wel zomaar(tijdelijk)?

Het punt is dat ik nu druk bezig ben met een ander deel van het huis en geen tijd heb om ook nog de schoorsteen aan te passen. Van de zomer wil ik daar met alle liefde naar kijken, maar de houtkachel wil ik eigenlijk asap neerzetten.

Alvast bedankt,

Lennart
 

Wouts

  • #2
Dat is afhankelijk van de kwaliteit van het kanaal. Als het om een (gemetseld) kanaal gaat welke lek is kan er op deze plekken CO en andere schadelijke stoffen de leefruimten instromen. Dit kun je laten testen dmv een camera inspectie of een rookproef, bij lekkage bied een flexibel rookkanaal dan uitkomst.

Verder dient de diameter van het kanaal niet kleiner te zijn dan de aansluiting op de houtkachel, om voldoende trek te kunnen garanderen.

Naast mijn advies zou ik ook zeker nog even de opmerkingen van andere gebruikers - met meer verstand - afwachten.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Vroeger werd een schoorsteen vertint ,dit houdt in dat de schoorsteen met een veger met cement dicht wordt gesmeerd. het roet van de kolenkachel trekt hierin , door het stoken van gas laat in de loop der jaren , de oude vertinlaag los de kans op lekkages neemt dan toe.ook het rendement van de tegenwoordige houtkachels is veel hoger, wat dan vaak averechts werkt.dus is eigenlijks een rookproef wel aan te bevelen , maar hoe is de schoorsteen buitendaks, die heeft van binnen en van buiten te lijden. wat voor een kachel komt ervoor.
 

Eigenhuis13

  • #4
"Om een houtkachel aan te sluiten op een bestaand kanaal moet het kanaal aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet uiteraard het kanaal nog in een goede staat zijn.
De diameter van het kanaal is van belang. Als het kanaal is aangelegd voor gas zal hoogstwaarschijnlijk de diameter klein zijn en het kanaal niet goed geïsoleerd. De isolatie is belangrijk
Omdat de temperatuur van de rookgassen van een houthaard hoger ligt. Ik adviseer u om door een specialist de staat van het kanaal te inspecteren en u te laten adviseren over het kanaal."

aldus een handelaar en allicht expert in haarden.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Als je met het stoken van gas op de normale schoorsteen geen last hebt, zal de afvoergas temperatuur het probleem niet zijn.normaal zit er onder vaak een nisbus in van 111 of 121, daarna wordt het kanaal meestal groter.je zou inderdaad door een, specialist de boel kunnen laten bekijken of evt een schoorsteenveger met kennis[ aspb]. pas dan evt de kachel aan .aan de mogelijkheden .,vaak wordt er ook uit voorzorg een rvs flexibele slang ingezet terwijl dit niet altijd nodig is.
 

Eigenhuis13

  • #6
Ik heb de schoorsteen zelf ook vanaf het dak bekeken. De schoorsteen is volledig gemetseld en heeft 3 kanalen(iedere verdieping 1) van 20x20 vierkant. Ik kan me ook geen noemenswaardig probleem bedenken.
Gezien de leeftijd van het huis gok ik dat er van oorsprong op kolen gestookt werd.
Ik ga binnenkort gewoon een kacheltje neerzetten. Bij problemen meld ik mij wel weer (of juist niet :-( )

dank in elk geval!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu