Houtkachel aansluiten op gemetseld rookkanaal

Vector

  • #1
Dag allen,

Op de plek waar op dit moment een open haard zit, wil ik graag een houtkachel installeren. Het rookkanaal is vierkant gemetseld en recentelijk geveegd, geïnspecteerd en goed bevonden.

Graag zou ik jullie advies krijgen over het aansluiten van de houtkachel op het huidige rookkanaal. Boven de open haard zit een soort grote trechter die uiteindelijk uitloopt in het gemetselde rookkanaal dat schuin omhoog gaat.Mijn initiële plan was om op het punt van de overgang van de trechter naar het rookkanaal een nisbus te metselen. Echter, dit is vrij hoog en dus een lastige plek om secuur te werken. Daarnaast loopt de trechter schuin naar achter de muur in, dus als ik de nisbus helemaal boven in plaats, kan ik niet loodrecht een afvoerbuis aansluiten.

Tijd dus voor plan B. Ik wil lager in de trechter een plaat plaatsen en daar de nisbus in plaatsen. Makkelijker te bereiken en ik hoef geen gekke bochten te maken met afvoerbuizen.Is dit een veilige aansluiting? Of gaat er zich materiaal ophopen aan de bovenkant van de plaat met brandgevaar tot gevolg? Én, welk materiaal plaat is veilig om te gebruiken?

Ik ben benieuwd naar jullie tips.

Dank!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Zoals je het geschetst hebt is de bestaande openhaard van ijzer? ,wat voor kachel wil je er op hebben. het kanaal is goed bevonden voor wat? kan de kachel volgens de schets zijn warmte goed kwijt? wil je een verbinding maken in de oude haard dan de aansluiting met een verloop in de bovenkant van het verloop van de openhaard. is er geen optie om de bestaande haard te verwijderen en dan vanaf het plafond te werken?.
 

Vector

  • #3
Beste,

Dank voor je reactie.

De binnenkant van de bestaande openhaard is naar ik meen van binnen iets steenachtigs, en daarbuiten lijkt een ijzeren mantel te zitten. Daar zit dan weer een grote schouw omheen die wij intact willen laten, dus slopen is geen optie. Het rookkanaal is goed bevonden voor gebruik met een houtkachel.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Als een schoorsteen geschikt is voor een openhaard wil dat nog niet zeggen dat ie ook geschikt is voor een houtkachel in veel gevallen is het rookkanaal te groot voor een houtkachel met een hoog rendement.anders even een paar fotos plaatsen? en wat voor een kachel had je in gedachten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
In dit soort situaties is er eigenlijk maar 1 goede oplossing: Een RVS Flex erin trekken.
 

Vector

  • #6
Excuses voor de late reactie. Omdat de ruimte beperkt is hebben we reeds een kleine 4kW houtkachel gekocht. Hier een foto van de 'trechter' en aansluitend het rookkanaal.

 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Proberen een goede aansluiting te maken zo hoog mogelijk in het verloop van de haard zoals op de tekening maar een cm of 20 boven die plaat die je erin hebt getekend
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu