Houten vloer zit vastgeschroefd op houten ondervloer van ben

Jessicaelfje

  • #1
Hallo. Wij zijn de huiskamer aan het opknappen. We hebben nog een grenen vloer liggen van ruim 20 jaar oud en het wordt nu eens tijd voor iets nieuws. Ons huis heeft een houten vloer. Daarop is de grenen vloer vast geschroefd met een soort houten pluggen op de schroeven die zijn vast gelijmd. Hoe kan je deze vloer het beste verwijderen zonder de ondervloer te beschadigen. We hebben geprobeerd op meerdere plekken de dopjes/pluggen er uit te halen maar dat is niet te doen. Kan je de vloer er af breken met een breekijzer? Of gaat de vloer daar onder dan helemaal kapot? Alvast bedankt voor de tips
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
De schroeven zijn weggewerkt met proppen. Die proppen worden gemaakt met een proppenboor.
Wat je zou kunnen doen is met een grotere maat proppenboor om de prop en schroef heen boren tot in de onderlaag. Als je dan de plank optilt blijven de schroeven met prop staan. Die kan je er dan met een tang uitdraaien.

Met een breekijzer zal het ook wel gaan, maar hoe het er uit komt te zien hangt af van de hardheid van het hout en hoever de schroeven er in zitten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Probeer eens een schroef in de prop te draaien. Als de nieuwe schroef de oude raakt wil de prop wel eens loskomen. Alternatief de bovenste vloer splijten tpv de schroeven, maar dat gaat alleen als het massief hout is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Zit er nog een vloer onder de grenen planken, of zitten ze vastgeschroefd in de balken?
 

H@ns

  • #5
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu