Houten vloer vol verlijmen en olien

Sjoerdsterk

  • #1
Hallo,

Ik heb een onbehandelde bamboe vloer besteld en ga deze verlijmen op de cementdekvloer en vervolgens in de olie zetten. Onbehandeld wil zeggen dat hij is voorzien van veer en groef en microvelling rondom, hij hoeft dus niet meer geschuurd te worden.

Heeft iemand tips?

Vragen die nu bij mij spelen zijn;

1- Welke lijm? wat zij de voor- en nadelen van de verschillende typen lijm?
2- Wat voor lijmkam te gebruiken?
3- Hoe breng ik de vloerolie aan en waar moet ik dan op letten?
4- In hoeveel lagen moet/kan ik de olie aan brengen?

Ik heb begrepen dat bamboe een zeer dichte structuur heeft en dat daarom de olie er niet te dik op moet omdat het er anders niet goed in zou trekken.

Alvast bedankt,
Sjoerd
 

Luka

  • #2
Het lijkt me verstandig er een ondervloer onder te leggen.
Ik ben niet zo bekend met bamboe dus misschien is het niet nodig.
Onder onze houten vloer liggen kleine spaanplaatjes verlijmd op de betonvloer.
Ik zou even wachten tot iemand reageert die ervaring heeft met bamboe.
Als het eenmaal verkeerd verlijmd zou liggen.......
 

Aheinkens

  • #3
Meestal worden tussen zo'n vloer en de cementdekvloer spaanplaat-broodjes geplakt en afgeschuurd waar dan de vloer uiteindelijk op komt, maar ik heb in beschrijvingen van lijm ook gezien dat er onder bepaalde voorwaarden rechtstreeks op een dekvloer gelijmd kan worden. Informatie inwinnen dus.

Er zijn veel verschillende soorten lijm, ik heb voor een massief eiken vloer kant en klare lijm op alcoholbasis gebruikt. Lijmkam B3 wordt door de meeste fabrikanten geadviseerd.

Ik heb de olie (in mijn geval hardwaxolie) in twee lagen aangebracht met een grote lakroller: een baan van 4 meter breed opzetten, vervolgens met een doek erachteraan om het eventueel teveel aan olie weg te halen en de olie nog beter in te wrijven. Wat bij mij heel goed werkte was het hele proces een keer op een losse plank te doen om het gevoel te krijgen. Je ziet het vanzelf of de olie intrekt of erop blijft liggen. Dat laatste zorgt voor een plakkerige laag, wat je niet wil.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu