Houten vloer, vectorput en vloerverwarming

Hels

  • #1
Hallo allemaal,

Kunnen jullie meedenken over het volgende? Wij hebben een jaren 30 huis. Toen we er kwamen wonen bleek uit de bouwkundige keuring dat er schimmel zat op twee van de vloerbalken. Deze zijn vervangen. Daarna is de hele ruimte onder de vloer volgestort met isolatiechips. Daarboven lag nog een oude ondervloer. Daarop hebben wij laminaat gelegd.

Nu, 6 jaar later, wil ik toch graag een houten vloer ipv laminaat. Dit vind ik veel mooier. Maar nu twijfelen we of we hierbij meteen de keuze moeten maken de balken eruit te slopen en een betonvloer te storten, en daar vloerverwarming in te laten leggen. Bijkomend voordeel hiervan is dat we geen convectorput meer hebben bij de achterdeur. Het nadeel van de convectorput vind ik namelijk dat we er geen meubels kwijt kunnen, en ik heb het idee dat er een muffe lucht uitkomt. Dat lijkt me ook het voordeel van een betonvloer. Ik hoef me niet meer druk te maken om vocht of schimmel onder de vloer. Onze huiskamer ruikt snel muf, en ergens ben ik toch bang dat dit door de vloer komt, of door de convectorput. Met een betonvloer is dat probleem opgelost hoop ik.

Maar.. ik begrijp dat vloerverwarming met een houten vloer niet ideaal is. Dat je dan minder rendement hebt met bijvoorbeeld pvc. En ik begrijp dat een betonvloer 8 weken moet drogen voordat je er weer iets mee kan (1 week per cm). Dat is dus een flinke ingreep.

De tweede optie is om gewoon het laminaat te vervangen door hout. En de rest hetzelfde te laten. Alleen hebben we dan nog steeds de convectorput.

Vraag 1: wat zouden jullie doen? Vraag 2: is er een ander alternatief om een convectorput te vervangen? Vraag 3: hoe kom ik erachter of de muffe lucht idd vanuit de convectorput komt of er bijvoorbeeld toch nog ergens een vochtprobleem zit?

Bedankt voor het meedenken alvast!
 

Martijn1989

  • #2
Onze huiskamer ruikt snel muf, en ergens ben ik toch bang dat dit door de vloer komt, of door de convectorput.
Ik lees dat de boel vol is gegooid met chips, maar is er nog wel ventilatie? Bij veel huizen is dit ooit “voor de kou” wel eens afgedicht maar met hout blijft dat toch wel noodzakelijk. Uit de convectorput zelf zal het niet zo gauw komen maar uit alle kieren etc. Wel.

Antwoord 1: ik ben op het moment zelf bezig met herstel van de balkenvloer. Het kost een fractie, en mits goed aangelegd kan het een tijd mee. De kosten waren een deel van de overweging maar wat voor ons nog belangrijker was: wij stoken bijna helemaal op houtkachel en dat zou radicaal moeten veranderen. Een betonvloer hebben en de vloerverwarming uit laten staan draagt niet bij aan het comfort van de woning, en duurt veel te lang om “even” op te warmen. Dus is dat aan de orde? Hout. Niets van dat, en budget geen probleem? Dan misschien toch maar beton, om inderdaad overal vanaf te zijn.

Antwoord 2: je kunt kijken naar wandverwarming. Werkt het zelfde als vloerverwarming, maar vanuit de muur. Dus de koude kant goed isoleren en dan de leidingen ervoor. Zijn kant en klare panelen voor ook.

antwoord 3: een convectorput moet een dichte bak zijn, dus zou het daar niet mogen ruiken.Voor de hand liggend is het openmaken van de vloer maar dan begin je wel direct met je verbouwing ;). Maar eea hangt wel samen met de ventilatievraag: weet je ze niet meer te vinden en zie je buiten ook geen roostertjes zitten? Dan kan ik je het antwoord wel voorspellen.

succes met de klus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu