Houten vloer van onder isoleren

HenkvD

  • #1
Ik wil de houten vloer in de keuken van onderaf gaan isoleren en zit met een vraag waarop ik niet direct een antwoord kon vinden.
Ik heb voor het isoleren Rockwool 10cm + dampwerende laag aangeschaft (Rockwool 111)

De volgorde van de lagen is op dit moment als volgt (van boven naar onderen):
- tegelvloer
- ontkopperlingsmat (Ditra)
- underlayment

Mijn vraag is: beperkt de dampwerende laag van de isolatie niet het ademen van de underlayment? Het hout is ingesloten aan de bovenkant door de ontkoppelingsmat (en tegellijm) en straks aan de onderkant door de alulaag van de isolatie. Kan dit of moet ik juist isolatie materiaal zonder dampremende laag aanschaffen?
 

Fiesiekus

  • #2
Zou idd kiezen voor een isolatie zonder damdichte laag. Maar veel zal 't niet uitmaken; de vloer wordt warmer en ik denk niet dat er veel vocht van bovenaf in kan komen?
 

MvanV

  • #3
ALs het van boven vochtdicht is zal het wel goed zijn.
Vocht loopt niet naar boven maar naar benenen.
En vocht door condenseren is altijd op koudere plekken, niet op warmere plekken. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het dan dus in die isolatie gebeurt.

Bij daken gaat het wel vaak mis met folietoestanden, maar dan is vaak aan de onderkant de folie vergeten waardoor het vocht tegen het koudere dak condenseert, en dan in de isolatie blijft hangen en gaat schimmelen, rotten en doen.
 

renehi

  • #4
Uw antwoord hangt ook af van hoe vochtig uw kruipruimte is. Ik heb een huis gehad, waar een ware rivier onder het huis liep. (Huis was gebouwd op leemgrond) Deze vocht wil je graag tegenhouden en toendertijd heb ik ook gekozen voor 2 lagen EPS (piepschuim) in kruisverband op elkaar te lijmen.
 

HenkvD

  • #5
De houten vloer is overigens slechts gedeeltelijk bedekt met tegels. Onder de keukenkastjes liggen de tegels niet (ik schat dat op 70% van de keukenvloer tegels liggen). Bij de plint onder de keukenkastjes en langs de randen van de tegelvloer (kitnaad) zou wellicht vocht naar onderen kunnen doordringen.
 

renehi

  • #6
E.e.a. hangt een beetje van je eigen kookkunsten af :) ,dus hoeveel water je morst en onder de kastjes uiteindelijk komt... Ik neem dan wel aan dat de tegels en met name de voegen nog gewoon goed zijn. Underlayment kan wel tegen een beetje vocht, maar is niet aan te raden voor badkamers waar het meestal constant vochtig blijft. Underlayment wordt ook gebruikt bij slooppanden, hier maken ze ramen mee dicht. Het lijm in de hout kan wel enkele maanden tegen regen, dus een enkele keer morsen met een pan met water is geen probleem. Wanneer de waterkering van de keukenplint niet afdoende is dan kunt u de naad tussen de plint en tegel afkitten met een transparante siliconenkit

Mocht u het toch niet vertrouwen dan kunt u het hout onder de keukenkastjes behandelen met afdichtingspasta, wat normaal voor badkamers wordt gebruikt. Met een sausroller met lange steel brengt u dit goedje, in meerdere lagen, op de underlayment aan. Dit vormt een soort rubberlaag, persoonlijk lijkt mij dit zelf een beetje overdone.
 

HenkvD

  • #7
Mijn kookkunsten zijn redelijk uitbundig ;-), er komt dus geregeld water op de vloer. Ik neig er nu naar om de rollen te ruilen voor steenwol zonder folie.
 

renehi

  • #8
Ik zou ook even kijken naar vlaswol of tonzon, dit zijn ook dampopen producten en jeukt wat minder in zo'n kruipruimte.
 

HenkvD

  • #9
Daar had ik nog niet aan gedacht. Ik ga me erin verdiepen. Bij vlas denk ik wel gelijk aan brandveiligheid, maar wellicht valt dat mee.
 

Pepjo

  • #10
Dit soort producten zijn brandwerend gemaakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu