Houten vloer alleen spijkeren?

_Rolf

 • #1
Ik heb enkele vragen. Wegens aantasting door rot en houtworm wordt bij ons binnenkort een groot deel van de balken en alle vloerdelen vervangen (jaren '30 woning).

Het idee is om op de balken eerst beplating aan te brengen en daarop massief eiken vloerdelen als topvloer. Vragen:
- Welk type beplating? De ene persoon adviseert ons OSB, de ander underlayment. De kruipruimte is vochtig (geen plassen), vandaar ook het probleem met de rot. Dat probleem willen we sowieso oplossen. Ik heb begrepen dat OSB in zo'n geval niet aan te bevelen is. Het is wel goedkoper.
- Ons werd verteld dat we de vloerdelen op de beplating kunnen nagelen (blind) en dat dat voldoende zou zijn. In een vloerenwinkel raadden ze ons aan om ook te verlijmen. Zonder lijm zouden de planken teveel kunnen gaan krimpen/uitzetten, waardoor de nagels geluid zouden kunnen gaan maken. Wat is jullie advies? De vloer is maximaal 2,7 m breed en 7 m lang. De planken zijn circa 20 mm dik en 110 mm breed.

Bedankt!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #2
Weet diegene die het gaat doen, daar dan de goede oplossing niet voor?

En ik neem aan, dat een goede vloeren winkel, ook een goed advies geeft.
Tenminste mag je daar van uit gaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Hoeveel kruipruimte zit er onder de vloer en moet die ruimte bereikbaar blijven ?
 

_Rolf

 • #4
@ Peter:
Het probleem is dat iedereen een andere mening lijkt te hebben. We hebben meerdere professionals gevraagd en bijna net zoveel antwoorden gekregen. De vloerenwinkel gaf nagelen en lijmen inderdaad als advies, de leverancier (niet gelijk aan de vloerenwinkel) gaf aan dat niet gelijmd hoeft te worden.

Vandaar dus mijn vragen hier.
 

_Rolf

 • #5
@ Jan:
Er moet wat geruimd en geschoven worden, maar dan is er ca 50 cm ruimte beschikbaar. Deze moet inderdaad bereikbaar blijven. Alles loopt er doorheen. Dacht je aan beton storten of zo?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Daar dacht ik idd. aan, isolatie erin beton erop etc.
Kan dus niet begrijp ik.
 

_Rolf

 • #7
Het is een benedenwoning. Door onze kruipruimte gaat ook de afvoer van de bovenwoningen en bijvoorbeeld hun gasaanvoer. Alle elektra van ons huis gaat via de kruipruimte. Bovendien is het budgettechnisch (zowel tijd als geld) eveneens geen optie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #8
Een dampscherm onder de eiken vloerdelen is ook noodzakelijk. Anders gaan de vloerdelen echt teveel werken. In dit soort situaties wordt daarom wook wel op het underlayment een dampdichte laag aangebracht, vervolgens diagonaal spaanplaat erop schroeven en daar vervolgens de vloerdelen op verlijmen. Eventueel in combinatie met blind nagelen om de vloerdelen goed in de lijm te drukken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Waarom geen isolatie, je kan er nu gemakkelijk bij.
 

_Rolf

 • #10
Wgb schreef:
Waarom geen isolatie, je kan er nu gemakkelijk bij.
Omdat de bedrijven die langs zijn gekomen voor inspectie (rot en houtworm) allemaal zeggen dat de nieuwe vloer er eerst in moet en er daarna pas gespoten kan worden (van onderaf). Helaas zal ik dus later isolatie moeten aanbrengen.

Maar goed, ik zou het op prijs stellen als iemand mijn vragen kan beantwoorden. Ik heb in 1 reactie gelezen dat underlayment werd aangeraden. Waarom en waarom kan OSB niet? Zwelt dat al vrij snel op?

En m.b.t. mijn vraag over lijmen: waarom moet er gelijmd worden. Wat gebeurt er als je het niet doet? Klopt dat verhaal over de zingende nagels?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #11
OSB is wat vochtgevoeliger dan underlayement, en het is constructief wat stijver. Ik zou zelf nooit OSB voor een vloer gebruiken, en zeker niet als het een benedenvloer is. Underlayement is the way to go.

Over het lijmen/nagelen: ik kan uit je vraagstelling niet afleiden of het massieve vloerdelen zijn of een variant zoals bijv. lamelparket.

Als het lamelparket is (waar dus al een multiplex drager onder zit) is het vrij stabiel, werkt nauwelijk en zou of verlijmen of vernagelen voldoende zijn. Sommige mensen leggen het zelfs zwevend.

Als het massief houten vloerdelen zijn, wat ik wel vermoed, zou ik zowel verlijmen ALS vernagelen. Massief hout werkt nl. enorm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu