Houten tussenvloer isoleren

N00bDaan

  • #1
Aloha,

Ik ben bezig met het leidingwerk leggen door een houten tussenvloer (tussen begane grond en eerste verdieping) in een 1920 pand. Nu de boel toch open ligt wil ik graag ook de vloer isoleren (warmte en klankkast effect). Echter lopen er zogezegd ook leidingen door heen (koud, warm en CV). Alle CV leidingen zijn geisoleert dus ik maak mij niet zo zorgen meer om de opwarming van de tussen ruimte (ivm legionella).

Er zijn wel twee vragen resterend:
  • - Is ventilatie ook nodig in de houten vloer als deze niet aan vocht word blootgesteld (boven en beneden worden met de CV warmgestookt). Volgens de fabrikant van het isolatiemateriaal (papiersnippers met speciale zouten die het brandwerend maken en er voor zorgen dat het geen broednest voor ongedierte wordt) kan de hele vloer worden volgestort omdat het materiaal ook vochtregulerend werkt.

    - Warm waterleidingen horen niet geïsoleerd te zijn iv.m. legionella vorming, maar deze komen wel in de vloer te liggen. Het lijkt mij dus verstandig om rond de leidingen de isolatie niet helemaal op te vullen, maar van plafond tot aan de leidingen zodat erboven het nog kan ventileren en de warmwaterleiding wel kan afkoelen op die manier. Is dit overdreven of kan de leiding gewoon in de isolatie worden ingebed?
Voor de duidelijkheid (klik):
afbeeldingen en link bestaan helaas niet meer mod
Van onder naar boven:
- 6 geïsoleerde CV leidingen
- warmwater leiding
- koudwater leiding
 

Tiho

  • #2
Voor de zekerheid, die waterleidingen zijn toch niet van gegalvaniseerd staal? Kan het niet goed zien.
 

N00bDaan

  • #3
Als je op de foto klikt krijg je de vergroting. Het zijn drielaags PE-Xc / Al / PE-HD leidingen.
 

Exiled

  • #4
Da's geen probleem. Kijk even in je PB.
 

N00bDaan

  • #5
Kan je dit nog even nader toelichten (wil het altijd eerst begrijpen voor ik dingen aanneem. :-))
 

Exiled

  • #6
2 toelichtingen:
1 dat buismateriaal is oke als het geen gegalvaniseerd staal is,

en

2 de warmwaterleiding moet kunen afkoelen, dus als je daar een ongeïsoleerde ruimte omheen laat, is dat oke om af te kunnen koelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Tussen de verwarmingspijpen en de waterleidingen een tussenschot plaatsen zodat de warme lucht niet bij de waterleidingen kan komen. De ruimte waar de waterleidingen liggen ventileren, ophoping van warmte levert een groot risico op legionella op.

Dit had anders aangelegd moeten worden.

Ik begrijp de opmerkingen over gegalvaniseerd stalen pijpen niet, een leek kan toch zien dat je die pijpen nooit zo door balken kunt leggen ?
 

N00bDaan

  • #8
Wat bedoel je met 'dit had anders aangelegd moeten worden'?

Ik heb hier over gesproken met een bouwkundige en die stond hier achter, het lijkt misschien alsof het midden in de overspanning is, maar eronder ligt een dwarsbalk die de boel ondersteunt.

Als er naast de buisisolatie ook nog vloer isolatie omheenkomt is de warmteoverdracht tussen CV leidingen en omgeving verwaarloosbaar...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Het gaat niet om de leidingen door de balken, die lopen door het midden van de balken, dat is mini of meer de neutrale zone.

Het gedeelte waar de waterleidingen lopen moet juist niet geïsoleerd worden, als er isolatie omheen zit koelt de warmwaterleiding niet snel genoeg af.
De leidingen liggen dicht bij de c.v. leidingen, dat kan een reden zijn dat de leidingen niet snel genoeg afkoelen, vandaar mijn advies de ruimte tussen de c.v. leidingen en de waterleidingen te voorzien van een tussenschot en te ventileren, dus geen isolatie bij de waterleidingen aanbrengen.
 

Tiho

  • #10
Als ik zie hoe waar ik hier op mijn werk af en toe leidingen langs moet krijgen van 25 x 3 in staal bv, zie ik er niet zo,n uitdaging in om een leiding van 15 x 1,5 daarin te krijgen bovendien zie ik niet hoe groot die gaten achter de opdikking zijn.

Ook kan ik niet zien of er aan de revhterkant wel ruimte is.

Vroeg het alleen voor de zekerheid, maar dat mag niet of zo?
 

MvanV

  • #11
Dat legionellaargument hoor je vaak, maar ik twijfel er aan.
Het water blijft natuurlijk langer warm, dat is zo, maar anderzijds is het ook veel heter als het stroomt. En dat doodt de legionella juist veel beter.
Bij nieuwbouw isoleren ze vaak juist wel.

Het scheelt je ook aardig gas en water als je niet de kraan 10 minuten moet aanzetten voor het eens warm is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Qua energie is het veel belangrijker dat het meest gebruikte tappunt dicht bij de warmwaterbron zit.
Het verlies is in een gewone huishouding minimaal, er wordt immers niet om de 5 minuten warm water getapt.
Het beleid is dat de warmwaterleidingen snel afkoelen en dat de koudwaterleidingen niet opwarmen door externe factoren zoals c.v. leidingen.
Het heeft meer zin dat de koudwaterleidingen van isolatie worden voorzien dan de warmwaterleidingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu