Houten terras buiten schoonmaken: waarmee?

AnoukE

  • #1
Ik heb in de tuin een terras van vlonderplanken (of heet dat niet zo? het zijn van die planken met groeven erin) en die wil ik graag schoonmaken. Weet iemand of dat gewoon kan met bijv. soda en groene zeep, of is dat slecht voor het hout? En moet het dan daarna ter bescherming nog met iets behandeld worden? Ik neem aan dat het hout bankirai is o.i.d., in ieder geval hardhout.
 

Kees61

  • #2
Met een hogedruk reiniger moet het wel lukken. En als het weer droog is, in de olie zetten.
 

Fiesiekus

  • #3
Met hoge druk reiniger kan teak, meranti en bankirai worden schoongespoten. Ik heb eens een teak tuinbank in de olie gezet; dat gaf op den duur een gore groene uitslag. Na grondige reiniging met hoge druk reiniger heb ik die olie niet meer erop gedaan, nu is de bank mooi grijs geworden.
 

Jarnos

  • #4
Volgens mij moet je met een hogedrukspuit alleen niet te intensief spuiten want dan spuit je het inpregneerspul eruit?(heb ik wel eens gehoord) dus je kunt wel spuiten,maar niet met de hardste/dunste straal van 3 cm afstand als een betetene dat ene vlekje proberen weg te krijgen,maar de straal op de breedste stand zetten en dan de afstand aanhouden dat ie het goed schoonkrijgt (beetje warrig verhaal,maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel :mrgreen: )

Succes!
 

Fiesiekus

  • #5
Klopt, je kan op een afstand van > 15 cm de oppervlak al mooi schoon krijgen, vooral als ie eerst goed nat is gemaakt (na regen bijv.).
 

AnoukE

  • #6
Bedankt voor al jullie reacties. Ik had alleen ergens gelezen dat je beter niet met hogedruk kunt reinigen omdat de vezels dan omhoog gaan staan waardoor je het verouderingsproces versnelt. Daarom was ik van plan ouderwets te gaan schrobben, en vroeg me af waarmee dat het best kan. Maar volgens jullie kan de hogedrukspuit dus geen kwaad op de manier zoals Jarnos en Fiesiekus schrijven? Dat scheelt natuurlijk wel een hoop werk :-)
 

Biep99

  • #7
Ik had in mijn vorige huis dergelijk terras. In het begin wou ik net als jij op een gewone manier schoonmaken maar het is onbegonnen werk met die groeven en geen enkel product doet de groene aanslag na de winter verdwijnen. Je schrobt je een ongeluk en het resultaat is eigenlijk 0.
Ik deed het nadien jarenlang met de hogedrukreiniger en dat ging supermakkelijk. Wel nadien steeds weer ingeolied en ik kon eigenlijk telkens 2 jaar voort. Dus slechts om de 2 jaar de olie erop. Ik was steeds heel erg tevreden over dat terras. lekker om in de zomer op te lopen op de blote voetjes.....ik mis het nog steeds want in het nieuwe huis is het een gewoon terras en ik overweeg om mettertijd terug bankirai te leggen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu