Houten fietskratten met ongewenste scheurtjes

Robert147

  • #1
Hallo klussers,

Ik ben sinds een paar maanden druk met het maken en verkopen van fietskratjes. Ik heb daarvoor een mooi partijtje sloophout op de kop getikt. Het zijn 13 mm dikke planken van Bruynzeel. Ik weet niet precies wat voor hout het is. Het is in ieder geval geen zachthout. Als iemand het denkt te weten dan mag ie het zeggen.

Maar goed. Mijn vrouw heeft nu twee maanden zo'n krat op haar fiets en die fiets staat eigenlijk altijd buiten. Toen ik de krat vandaag bekeek schrok ik van de hoeveelheid scheuren in de kopse kanten. Ik vraag me nu af wat precies die scheuren veroorzaakt.

De kratten zijn verlijmd en getackt. De scheuren ontstaan vooral bij de nieten maar ook op andere plekken. Ik dacht zelf dat het misschien kwam door de werking van het hout en de sterke lijm die het hout geen kans geeft om te werken. Mijn schoonvader (interieurbouwer) zegt dat het windscheurtjes zijn die veroorzaakt worden door uitdroging van het hout wat bij de kopse kant sneller gaat.

Wat denken jullie?

Gr
Robert



 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Je schoonvader heeft het bij het rechte eind.

Kistje ziet er verder netjes uit, neem de scheurtjes voor lief.
Hout blijft altijd werken.
 

Robert147

  • #3
Bedankt voor je reactie De Haan. Dus jij denkt ook dat het niks te maken heeft met de constructie zoals ie nu is? Ik zit erover na te denken om de lijm achterwege te laten tussen de kopse kant van de lange plank en de korte plank en enkel te tacken van binnenuit. Maar dat is wel lastiger om te maken en als het toch niet helpt...
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Kopshout kan vaak problemen geven. Ik vermoed dat het hout van parket komt wat gesloopt is.
gelet op de kopse kant ziet het er een vrij harde houtsoort uit (voor zover je dit kunt zien)

Als het jaren binnen gelegen heeft en nu ineens buiten gebruikt wordt kun je op scheurtjes zitten wachten (het valt mij eigenlijk nog mee)

Neemt niet weg dat de kratjes netjes zijn (wel de verbindingen blijven lijmen)

Wellicht de kopse kanten dichtzetten of verven, zodat er minder vocht in kan
 

Robert147

  • #5
Waldy, de planken liggen al heel lang buiten. De kopse kanten hebben die scheuren al dus dat zaag ik er eerst af.
Dus wel gewoon blijven lijmen. De kopse kant verven is nog niet zo'n gek idee. Misschien dat ik die kan beitsen ofzo. Maar nog 1 vraag: je zegt de kopse kant verven zodat er minder vocht in kan. Denk je dat vocht het probleem is want ik ging er van uit dat uitdroging het probleem is.

Bedankt Waldy en De Haan voor de complimentjes. De kratten zijn erg gewild, ik denk vooral door de houtsoort. Ik zit alleen niet te wachten op klanten die gaan klagen. Vandaar mijn vraag hier.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hetzelfde als bij potdekseldelen op een gevel; als je niet wil dat ze scheuren, moet je ze maar op één plek vastzetten. Dus 1 schroef per verbinding. Meerdere schroeven/spijkers zorgt voor scheuren.

Alternatief is het maken van een houtverbinding.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Scheurvorming in kopshout komt vaak door afwisseling van droog en nat (weer)
De ene houtsoort kan daar beter tegen dan de andere.
 

Robert147

  • #8
Oke, bedankt voor de uitleg.

Iemand al enig idee wat voor hout het is? De man van de sloop zei dat het beuken was maar dat kan het volgens mij niet zijn. Het kan ook geen parket zijn geweest want daar is het te dun voor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Van wat voor boom komt parket? :roll:

Beukenhout is niet geschikt voor buitentoepassingen.

Ik zit te denken aan Larix, al is het altijd moeilijk om houtsoorten vanaf een plaatje te herkennen.
 

Robert147

  • #10
Mijn opmerking over het parket had niks te maken met mijn vraag over de boomsoort ;-)

Dat zei ik omdat Waldy dacht dat het hout van parket kwam, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk aangezien het hout maar 13 mm is. Ik denk dat het ondervloer is geweest.

Maar dat beuken niet geschikt is voor buiten, dat bewijst nog niet dat het dat niet is want het hout werd binnen gebruikt.

Mmmmm, blijft een misterie.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #11
Als ik de kopse kanten bekijk zou het zeer goed mogelijk zijn dat dit beuken is.(wellicht een vlak stukje opschuren en hier een foto van plaatsen dan is de tekening beter te zien
En het klopt dat beuken totaal ongeschikt is om voor een buitentoepassing te verwerken.
 

Robert147

  • #12
Hier nog wat meer foto's. Het hout heeft een erg warme rood, soms oranje kleur van buiten. Dit lijkt toch allesbehalve op beuken wat redelijk egaal 'wit' is. Het vreemde is wel dat het hout van binnen best wit is...
De onderste foto van het bureau is van hetzelfde hout en is behoorlijk rood.





 

Robert147

  • #13
Ik denk dat ik er uit ben. Volgens mij is het Red Cedar en zijn het geen planken van een ondervloer maar zijn het planken gebruikt voor gevelbekleding. Dat doet Bruynzeel namelijk ook :-)

Het hout kan dus zeker wel tegen een stootje. De scheurtjes neem ik dan maar voor lief. Ik beits overigens de kopse kanten. Kleuren ze meteen beter bij de rest van het hout en zijn ze toch redelijk beschermd.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #14
De geur van Red Cedar herkent een 'ervaringsdeskundige' direct tijdens het zagen. Jammer dat we digtaal geen geuren kunnen uitwisselen...
 

Robert147

  • #15
Helaas is de technologie nog niet zo ver. Ik ben dus geen ervaringsdeskundige maar dit hout heeft wel een aanwezige geur. Soms tijdens het zagen kan het enorm stinken.
Als ik wat kratjes in de auto heb of in huis dan ruik je het heel goed. Dan stinkt het niet hoor.

Maar als ik foto's van red cedar op het internet vergelijk met mijn planken zijn ze echt identiek. En aangezien red cedar veel gebruikt wordt voor gevels en Bruynzeel het ook maakt(e) lijkt het mij wel duidelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu