Houten bloembakken maken

Bestefanie

  • #1
Hoi,

Ik heb net mijn eerste huis gekocht maar de achtertuin is vreselijk saai en niet zo groot. Er liggen op dit moment alleen betontegels in en om het hoekje ligt een vlonder. Nu heb ik het idee om een aantal houten bloembakken te maken en zo de vlonder een beetje gezelliger te maken. Nou heb ik zelf nog nooit zo iets gemaakt en kopen is best prijzig heb ik gezien.

Heeft iemand van jullie misschien een bouwtekening of kan iemand uitleggen hoe ik het het beste aan kan pakken met zo'n bloembak?

Alvast bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Kijk eens bij een tuincentrum hoe een plantenbak (van ongeveer de afmetingen die u wenst) is gemaakt. Vaak is daar ook paalhout en planken (geimpregneerd en/of met FSC-keurmerk) verkrijgbaar om bakken te maken. Tip: gebruik RVS-schoeven om e.e.a. te monteren.
 

Bestefanie

  • #3
Ik ben nog eens wat aan het zoeken geweest en heb ontdekt dat je beter op plantenbak kunt zoeken dan op bloembak. Maar dat terzijde.

Ik heb nu wel een idee hoe ik het ongeveer moet aanpakken met een rechte plantenbak. Kubus vormig. Maar nu zou ik graag een uitlopende willen maken.
Die dus van boven groter is dan van onder.

Moet ik dan de staanders schuin afzagen voor ik ze op de onderplaat vast zet?
En dan de planken er in de breedte op schroeven?
Of heeft iemand een beter idee?
 

Fiesiekus

  • #4
  1. Dat komt de stevigheid en de vorm wel ten goede. Wel een gepriegel om het goed af te -tekenen en -korten. Heb je een zwaaihaak bij nodig.
  2. Dat is beter dan verticaal, tenzij je (bij verticale bekleding) bovenaan nog een horizontale plank rondom schroeft aan de binnenkant
  3. Vast...maar wie...?
 

Bestefanie

  • #5
Verticaal lijkt mij wel mooier maar dan zit ik met de planken op de hoek die moeten dan schijn afgezaagd worden in de lengte. En weet niet of dat mooi word.
 

Fiesiekus

  • #6
In ieder geval wel apart stel ik me in mijn fantasieen zo voor...

Ik kan hier hele verhandelingen houden hoe verticale planken taps toe te laten lopen zodanig dat de pijn gelijkmatig wordt verdeeld, maar dat is onbegonnen werk via dit forum. Omdat je niet precies weet of 't al dan niet mooi wordt lijkt me 't handig om eerst in tuincentra eens te kijken naar wat je zeker wel mooi vindt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu