Houten balk nabij oplegging muur niet in grondverf

Ronaldstolk

  • #1
Ik heb een ligger gelegd om een overkapping te maken. Deze ligger ligt koud op op de muur. Zie foto.
20230329_075948.jpg
Ik ben echter vergeten (stom stom) om de de nieuwe ligger in de grondverf te zetten aan de onderkant (dus waar hij op de muur ligt) voor ik hem op de muur legde... is dat een probleem ivm rotten in de toekomst? Het is erg lastig hem weer los te maken omdat alle dakbalken die ook al vast zitten. De muur blijft droog, er komt een boeiboord voor die tot onder de balk komt (lager dus dan het boeiboord van de buren dat je links ziet). En verder wellicht ook nog rabatdelen, maar misschien houd ik de muur wel als zichtwerk. Is het nodig om balk er weer af te halen en alsnog te gronden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het risico is dat metselwerk vaak vochtig is, en daar de balk door gaat rotten. Nu is het achter het boeiboord altijd goed geventileerd, dus is het risico hier beperkt. Zeker bij een overkapping.

Maak het boeiboord wel wat hoger dan ernaast :idea:
 

MvanV

  • #3
Je kan impregneerspul halen en die grensbaksten er goed mee verzadigen zodat ze geen vocht.meer transporteren
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Gaat het vocht van de steen naar het hout of gaat het vocht van het hout naar de steen?
 

Campo

  • #5
volgende keer balken behandelen met loodvrije menie voor het deel wat rust op het metselwerk. Vergeet dan ook niet om de kopse kant van de balk goed te behandelen aangezien juist daar vocht het makkelijkst in kan trekken. Zeker als je het hebt over een dragende balk bij een buitengevel.
 

S3Sen

  • #6
Balk een paar millimeter opvijzelen, dpc of andere waterdichte folie tussen balk en metselwerk trekken, en vervolgens weer laten zakken. Geen last meer van optrekkend vocht door capillaire werking van de stenen. Als je het dan afdekt met een boeiboord komt er nooit vocht in de naad en gaat het goed. Kopse kant van de balk ligt volgens mij wel iets vrij van het metselwerk? Dan zal het daar ook goed gaan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Over wat voor een ruimte hebben we het eigenlijk. Ik lees overkapping dus achter de balk is het bijna net zo warm of koud als voor de balk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
S3Sen schreef:
Geen last meer van optrekkend vocht door capillaire werking van de stenen.
Er is geen sprake van capillaire werking op deze plek. Het betreft condensatie. Hier heeft DPC dus waarschijnlijk geen enkel effect, mogelijk werkt het zelfs nadelig omdat het hout langer nat kan blijven. Je moet het hout zelf behandelen.
 

S3Sen

  • #9
IJkenhout schreef:
Er is geen sprake van capilaire werking op deze plek
Volgens mij kunnen de stenen onder het boeiboord wel nat worden door de regen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ook door regen is er geen sprake van capillaire werking in de stenen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Bedenk hoeveel werk het is om nu de balk er weer af te halen en even in de menie te zetten en hoeveel werk het is om over een paar jaar alles te moeten slopen om de verrotte balk dan te moeten vervangen.
Denk dat je dan zelf het antwoord al wel weet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu