Hout voor vogelhuisje

Noah13

  • #1
Ik wil een vogehuisje maken voor in de tuin, en was op zoek naar hout hiervoor.

Toen ik keek naar de prijzen in mijn dichtstbijzijnde doe-het-zelf zaak, was ik verbaasd naar de prijs van de hoeveelheid hout dat ik nodig zou hebben voor een simpel klein huisje. Het kost veel meer om zelf hout te kopen voor een huisje dan wanneer je gewoon een gemaakt vogelhuisje koopt. Nu doe ik het niet enkel voor het resultaat, maar ook omdat het mij een leuke hobby lijkt, maar ik vroeg me af of het normaal is dat hout zo veel meer kost.

Zijn er goedkopere plekken waar ik hout kan gaan halen voor een projectje als dit? Vind het een beetje zonde om geld te spenderen aan hout voor een huisje te proberen maken, wanneer ik een (waarschijnlijk) beter vogelhuisje gewoon klaargemaakt kan kopen...

Alvast bedankt.
 

Henk E

  • #2
Zoiets maak je toch van restjes bouw of sloophout, wat bijvoorbeeld overblijft op de bouw of een klussende buurman, kost dan niets en de klusser bespaart op de afvoerkosten, en beter voor milieu. 3x voordeel.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
En anders ga je eens rond in je woonplaats, op zoek naar containers met sloopafval. Zit vaak best wel wat bij wat je daarvoor kunt gebruiken. Wel even vragen bij de betreffende bouwers of je er wat van mee mag nemen.

Hout voor vogelhuisjes komt niet zo nauw, gewoon (liefst ongeverfd) vuren is prima.
Alhoewel bij mijn buren een bont geschilderd vogelhuisje al jaren bevolkt wordt door een mezenpaar.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een pallet recyclen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Walker

Noah13

  • #5
@Henk E Ik heb geen buurman die echt met hout bezig is. Wel wat bouwwerven in de buurt. Ga je dan gewoon aan iemand daar vragen voor hun restjes?

@Kees @Rola Heb ik ook al aan gedacht maar er is mij verteld dat pallet hout /sloopafval meestal niet goed is hiervoor. Hebben jullie hier toevallig al ervaring mee?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Om te proberen lijkt me resthout van pallets juist uitstekend geschikt... Zolang je alle spijkers maar goed verwijderd voor het bewerken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zolang je maar geen geïmpregneerd of met carbolineum (o.i.d.) behandeld hout gebruikt, is naar mijn idee vrijwel alle hout bruikbaar voor een vogelhuisje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
En volgens mij is emballage-hout juist vrij van dat soort middelen...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Noah13 schreef:
Toen ik keek naar de prijzen in mijn dichtstbijzijnde doe-het-zelf zaak, was ik verbaasd naar de prijs van de hoeveelheid hout dat ik nodig zou hebben voor een simpel klein huisje
Loop bij jouw in de buurt even rond.
Nooit gezien hoeveel hout van zeer goede kwaliteit er tegenwoordig in de container ligt waar ze aan het bouw-of verbouwen zijn.
 

Fmrama

  • #10
Bij (veel) bouwmarkten hebben ze soms zaagafval bak. Kijk daar eens. Staat bij de zaagafdeling. Kun je voor een paar euro plankjes scoren.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #11
Op marktplaats staan regelmatig advertentie,s voor gratis afhalen van pallets.
Als vogelhuisje gaat het wel een aantal jaren mee, desnoods werk je het af met restjes verf en/of lijnolie.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Inderdaad gewoon vragen bij de aannemer als je ergens een bouwcontainer op straat ziet staan. Eerst even langs de container lopen om te kijken of er wel hout in zit natuurlijk. Geen MDF gebruiken, alleen vurenhout. Plaatmateriaal kan vaak niet tegen vocht dus is minder geschikt. Onbehandeld gaat dat wel een paar jaar mee. Met een likje verf aan de buitenkant langer. Laat de verf goed doorharden, want de vogeltjes kunnen dood gaan van de dampen uit verse verf.

Zoek op internet even op hoe groot de opening van het huisje moet worden. Voor een koolmees moet dat een bepaalde maat hebben. Te groot en er kunnen vijanden door dus daarmee kun je al een goede schifting maken van welke bewoners je wilt. Heb jarenlang een koolmezenpaartje gehad in de tuin. Super leuk om ze heen en weer te zien vliegen met eten.
 

Sander 1972

  • #13
Komen regelmatig mensen bij ons vragen of ze iets uit de bak mogen halen, is bijna altijd ja, tenzij er scherpe troep inlicht
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
En anders even bij de lokale vuilstort in de container met hout kijken. Daar liggen vaak ook nog mooie bruikbare (voor een vogelhuisje) stukken plaatwerk en planken in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu