Hotelschakeling met halogeenspots kapot

Linkerhand12

  • #1
Ik kan, heel handig, bij de ingang van mijn woonkamer met een dimmer de plafondspots (halogeen) aandoen en bij de deur naar boven zit een gewone schakelaar om ze uit doen. Maar plotseling doen ze het niet meer. Heb al de zekering vervangen maar geen resultaat. Zekering gecheckt met andere dimmer en die is zeker goed. Alles losgeschroefd en uit de muur gehaald bij de gewone schakelaar en nog eens goed aangeduwd en nog geen resultaat.... Er zitten drie draden in en op een draad ging mijn schroevedraaier met lampje wel branden. Kan de schakelaar zelf ineens kapot zijn?
 

Fiesiekus

  • #2
Die drie draden: je bedoelt bij de dimmer? En 1 daarvan geeft spanning? Continu? Welke draadkleuren zie je?
 

Linkerhand12

  • #3
Nee, twee zwarte en 1 bruine bij de 'gewone' aan en uit schakelaar. Maar heeft het lange tijd wel goed gewerkt dus ze zitten (neem ik aan) goed!
 

Fiesiekus

  • #4
Je meet alleen spanning op de bruine en niets op de 2 zwarte draden? Dat zou betkenen dat de "gewone" schakelaar defect is.
 

Linkerhand12

  • #5
Ik begrijp dat er dus twee draden moeten zijn met spanning? Bij beide schakelaars? Dan moet ik ook de dimmer uit de muur schroeven neem ik aan! Ook bij de dimmerschakelaar twee draden met spanning?
 

Fiesiekus

  • #6
JA, kijk even bij de dimmer welke draadkleueren je daar hebt en op welke spanning staat.

Bij de gewone schakelaar meet je alleen op de bruine spanning?
 

Linkerhand12

  • #7
Als het goed is moeten er bij de dimmer drie zwarte draden zijn (1 naar de lamp en twee komen van de gewone aan/uit schakelaar). Als de gewone aan/uit schakelaar kapot is heb ik bij de dimmer op geen van drieen stroom. Klopt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ja of op geen van de zwarten bij de schakelaar.
 

Linkerhand12

  • #9
Dus als de aan/uitschakelaar het goed zou doen is er stroom op twee draden (1 bruine/1 zwarte) als ik hem aan klik en op 1 draad als hij uit staat. OF sowieso continue op twee draden spanning?

PS ik neem dat de opmerking die standaard onder jullie antwoorden staat (snelste zaadje/nadenken voor je iets zegt) er niet alleen voor mij onderaan worden getypt.... :?
 

Fiesiekus

  • #10
Dat laatste kan je heel snel uitzoeken door bij m'n andere berichten te kijken....maarre...wat is de reden voor je PS-ongerustheid?

Over de spanningen: even aangenomen dat je de gewone wisselschakeling hebt, horen er op 2 draden spanning te staan: de bruine en 1 van de 2 zwarte. Bij de aderbesparende is 't weer anders; zeldzaam i.c.m. een dimmer; welke draadkleuren heb je bij de dimmer??
 

Linkerhand12

  • #11
De PS was ingegeven met het gevoel hele domme vragen te stellen! Maar ik dacht het net te snappen en nu weer niet. Dus sowieso op twee draden spanning. Aan of uit maakt niet uit. Dus met het plaatjes van de site doehetzelven.nl in gedachten zijn de bruine draad (continue stroom) en 1 zwarte dus aan elkaar gekoppeld. Maar omdat de aan/uit schakelaar het nooit helemaal goed heeft gedaan (ik moest nogal eens extra drukken voor het licht aan of uitging) ben ik ervan uitgegaan dat hier het probleem zou zitten.
Maar ik zal alles weer los moeten halen begrijp ik, het zit alleen in een enorme rij van schakelaars en met een Paasbrunch in de maak zal ik me daar pas maandag eens op storten!
 

Fiesiekus

  • #12
Grote kans dat je schakelaar niet (meer) goed is. Vervangen; koop in de winkel een wisselschakelaar.

Prettige Paasbrunch!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu