Hotelschakeling creëren met 4 spotjes

Dennis 90

  • #1
Goedemorgen allen,

In mijn keuken heb ik 2 ingangen. Vanuit de woonkamer en vanuit de bijkeuken.
Nu is het zo dat er 4 spots in het plafond zitten.

Huidige situatie:
Als ik vanuit de woonkamer de keuken binnen loop dan zit er in de keuken een wissel/wissel schakelaar waarmee ik het volgende kan doen (dit is wel met bediening van beide knoppen):
  • 2 spots aan
  • 2 spots uit
  • Alle spots aan
  • Alle spots uit

Als ik vanuit de bijkeuken de keuken binnen loop, dan zit er in de keuken een enkele wisselschakelaar waarmee ik het volgende kan doen:
  • Alle spots aan
  • Alle spots uit

Ik heb hier een simpele schets van gemaakt om dit mogelijk te verduidelijken (zie onderstaand). Daarnaast heb ik ook nog een foto bijgevoegd van de wissel/wissel schakelaar (zie onderstaand). Het is eigenlijk een hotelschakeling met aan de ene kant een wissel/wissel schakelaar en aan de andere kant een enkele wisselschakelaar.

1668500915311.png


1668500928671.png


Gewenste situatie:
Ik zou graag een standaard hotelschakeling willen creëren waarbij alle 4 de spots ten allen tijden tegelijk bediend worden.
Dus als ik vanuit de woonkamer de keuken binnen loop dan wil ik alle 4 de spots kunnen bedienen met een enkele wisselschakelaar en als ik vanuit de bijkeuken de keuken binnen loop wil ik alle 4 de spots kunnen bedienen met een enkele wisselschakelaar.

Hier heb ik ook een simpele schets van gemaakt om dit mogelijk te verduidelijken (zie onderstaand).

1668500893031.png


Kan iemand mij hiermee helpen hoe ik dit kan creëren? In de vorm van een aansluitschema of dergelijke?

Alvast vriendelijk bedankt voor jullie reacties!

Groetjes,
Dennis
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Lang verhaal kort: je wilt van de wissel/wisselschakelaar 1 knop laten vervallen, verder werkt het al zoals je wilt?
 

Dennis 90

  • #3
Dat klopt inderdaad.

De hotelschakeling zelf werkt verder zoals ik wil.

Alleen nu is het zo dat ik met twee knoppen 4 spotjes bedien (dus knop 1 aan is 2 spotjes aan, knop 2 aan is weer 2 spotjes aan, knop1 uit is 4 spotjes uit, etc., etc.). En dat wil ik dus vervangen voor een enkele wisselschakelaar waar ik dus alle 4 de spotjes mee kan bedienen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik snap geloof ik niet hoe het nu werkt. In de topicstart wek je de suggestie dat er aan beide kanten van de ruimte één schakelaar is die alles in/uit kan schakelen. Dat is de schakelaar die je in de latere reactie knop 2 noemt neem ik aan. Maar in de laatste reactie gebruik je ineens knop 1 om alles uit te schakelen? Die schakelde toch maar 2 spots aan of uit? Werkt knop 2 dan pas als knop 1 is ingeschakeld ofzo?

Als het een kwestie is van "knop 1" laten vervallen dan moet je die draad op het uitgaande witte pijltje laten vervallen (afdoppen met een lasklem) en een normale wisselschakelaar plaatsen aangesloten op de rest van de draden.

Maar volgens mij praten we nog langs elkaar...
 

Dennis 90

  • #5
Bedankt voor je reactie.

In mijn vorige reactie bedoel ik met knop 1 en knop 2 de beide knoppen van de wissel/wisselschakelaar.
Dat is dus de schakelaar die in de keuken zit als ik vanuit de woonkamer de keuken in loop.

Als ik vanuit de bijkeuken de keuken in loop dan zit er een enkele wisselschakelaar dat als ik die bedien dat alle 4 de spots aan of uit gaan.

Ik wil er dus voor zorgen dat ik de wissel/wisselschakelaar vervang voor een enkele wisselschakelaar zodat als ik vanuit de woonkamer de keuken in loop alle 4 de spots kan bedienen met één schakelaar. Dus de wissel/wisselschakelaar wil ik weg hebben en vervangen voor een enkele wisselschakelaar en dat de enkele wisselschakelaar dan werkt als "normale hotelschakeling" met de wisselschakelaar dat als ik van de bijkeuken de keuken in loop.
 

Dennis 90

  • #6
Ik heb nog even een tekening over de situatie. Dus de huidige situatie heb ik geschetst en de situatie hoe ik het graag wens. Dus de wens is om een standaard hotelschakeling te creëren waarmee ik alle 4 de spots tegelijk aan of uit kan doen in plaats van aan één kant een wissel/wisselschakelaar.
Mogelijk is het zo duidelijker.

1668511270181.png
 

Sander 1972

  • #7
bij de wissel/wissel de 2 lamp draden aan elkaar knopen
 

Dennis 90

  • #8
Bedankt voor je reactie Sander 1972.

Dus ik zou dan de draad bij het witte uitgaande driehoekje aan elkaar knopen met een van de twee draden bij de zwarte uitgaande driehoekjes?
 

Sander 1972

  • #9
Enige goede manier om daar achter te komen is meten. En kijken welke je lamp en schakel draden zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu