Horizontale screen werking

arneds22

  • #1
beste, ik heb op mijn plat dak 2 platte lichtkoepels liggen van 200cm*100cm. in de zomer loopt hierdoor de temperatuur nogal op binnen. de voorbije jaren heb ik dit altijd zelf afgedekt met een doek, prijs gevraagd voor zonnescreens maar deze zijn verschrikkelijk duur. nu is het toeval bij een afbraak op het werk heb ik 2 zonnescreens mee genomen die bij benadering de juiste afmetingen hebben met een motor. echter deze screens zijn oorspronkelijk verticaal en ik zu ze horizontaal willen gebruiken. ik heb al een tijdje zitten googlen naar een detailtekening van een horizontale screen zodat ik te weten kom hoe deze de onderlat naar beneden trekt. ik heb al gedacht aan een gasveer, of spiraalveren. ik denk dan dat het probleem zal zijn dat ik die laatste x aantal cm's niet meer verder kan dichtschuiven en dat het doek gaat doorhangen doordat de spanning eraf is. zijn er hiermensen die mij kunnen helpen hiermee? mvg

20201010_130814.jpg
 

Lehciam

  • #2
Normaliter werkt een screen die vlak kan liggen met een veersysteem.
Aan de beide uiteinden van de doekbuis (buis waar je doek op geschoven is) zitten dan 2 schijven waar een koord oprolt.
Dit koord loopt dan door de zijgeleider naar beneden naar het eind van die geleider waar een katrol aan vast zit. Vervolgens loopt het langs die katrol weer naar boven en gaat dan via een daarvoor gemaakt type einddop de onderlijst (de onderlijst hangt aan je doek en is gefixeerd in de geleiders) in.
In die onderlijst zitten dan een tweetal veren en een aantal katrollen. Het koord is (bij fabrikage aan de veren bevestigd en licht op spanning getrokken.

Bij het naar beneden gaan van de screen worden de veren steeds strakker getrokken waardoor het doek altijd op spanning blijft. Hierdoor is er ook een zwaardere motor nodig die de kracht van de veren kan hebben.

Een standaard screen is dus niet geschikt om vlak te hangen en zal zonder alle aanpassingen niet fatsoenlijk werken. Qua kosten lijkt het me verstandiger gewoon een geschikte screen aan te schaffen.

Succes.
 
  • Like
Waarderingen: arneds22

arneds22

  • #3
bedankt voor je reactie.ik had wel al mijn twijfels over de motor. het is maar 4nm dat deze kan hebben dus deze zal hoogst waarschijnlijk wel verbranden
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Steek je licht op hoe horren in een caravan werken. Weet niet of die opwind techniek te imiteren is. In een buis zit een veer die met een bepaalde voorspanning is gemonteerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu