Horizontale scheur in buitenmuur ter hoogte van afvoerputje

tploumen

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een woning uit 2011. Het is me vandaag opgevallen dat er ter hoogte van ons afvoerputje een horizontale scheur is ontstaan in de cementvoeg van de buitenmuur:

20220820_205908.jpgVoor de duidelijkheid: de vloertegels liggen los zonder verbinding (enkel zand) tegen de buitenmuur aan. De buitenmuur zelf gaat nog een stukje door onder de vloertegel.

Verder was de scheur op een foto van 2016 nog niet waarneembaar.

Ik vermoed dat de scheur ontstaan is doordat het op die plek met regelmaat nat is.

Mijn vraag aan jullie is of we ons zorgen moeten maken in de zin van dat er een grote kans is op gevolgschade en dat een reparatie noodzakelijk is. Of hoeven we ons niet druk te maken en kunnen we dit gewoon onbehandeld laten...?

Graag alleen beantwoorden indien je expertise hebt in deze problematiek.

Alvast bedankt,

Tim
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgens mij is dit ontstaan, doordat er net één of ander materiaal (bijv. snelcement, want het ziet er nogal glad uit) de kier dichtgesmeerd is. Tijdens winterse kou, ook al is dat tegenwoordig minder dan vroeger, zet het vocht in de grond uit en drukt de tegels iets naar boven. Wanneer het warmer wordt gaat de zaak dan weer iets naar beneden en zo onstaat er ergens een scheur(tje).

Je zou dat rilletje cement (of wat het dan ook zijn mag) even kunnen wegsteken met een oude beitel en controleren of de voeg in de muur eronder nog wel dicht is. Zo niet, dan die voeg behandelen met een voegmiddel voor buitenmuren (cement-kalkbasis).
Indien de voeg dicht is, dan dan lekker zo laten, die tegels moeten een klein beetje kunnen bewegen t.o.v. de muur.

tploumen schreef:
Graag alleen beantwoorden indien je expertise hebt in deze problematiek.
Wat denk je daarmee trouwens te bereiken en hoe zou je kunnen beoordelen, dat het antwoord vakkundig is?
Er is echt niet veel expertise voor nodig om te weten waar zoiets door komt!
Je zit hier op een technisch forum met ervaren klussers, niet in een praatgroepje op feestboek!
 
  • Like
Waarderingen: Haemmertime en Walker

tploumen

  • #3
Super bedankt voor jouw reactie Kees :) Iedere reactie wordt gewaardeerd en is welkom, maar omdat ik me behoorlijk zorgen maak over deze scheur en zo goed mogelijke inschatting wil kunnen maken of ik er iets mee moet vind ik het prettiger als mensen reageren die ook daadwerkelijk een bouw constructieve achtergrond hebben.

Maar even voor de duidelijkheid de betontegels liggen los tegen de muur met zeker een centimeter speling. De voegen zijn opgevuld met inveegzand. De tegels zijn dus nooit "vast verbonden" geweest met de muur.

Ik heb een video toegevoegd voor de verduidelijking:


Wellicht kunnen jullie zo beter inschatten in hoeverre de scheur ernstig is, vervolgschade kan veroorzaken en in hoeverre ik er iets mee moet.

P.s. die regenpijp is afgezaagd door degene die onze tuin heeft aangelegd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu