Hoogte nieuwe aanbouw.

MarcoHoorn

 • #1
We gaan de bestaande aan bouw van 350 vm lang en 250 cm breed met schuin dak vervangen door een aanbouw van 600 cm lang en 250 cm breed met plat dak.
Nu in gebruik als bijkeuken, washok etc. Straks komt er een keuken in. Dan een wand met schuufdeur en dan een 100 cm brede ruimte voor wasmachine en droger.
Hoe hoog zal het dak moeten zijn? Plafond denk ik aan op 250 cm hoogte. Balklaag 16 cm? Isolatie ertussen. Dan dakplaten met folie ofzoiets. We willen goed isoleren. Dus totaal denk ik 280cm ongeveer?
Hoe gaat dat met de muren? We willen een spouwmuur maar is het raadzaam om eerst de buitenmuur te metselen en dan van binnenuit verder afwerken? Dus regelwerk tegen de buitenmuur voor lucht (en regendoorslag) en daartegen de pirplaten en dan de binnenmuur, aldanniet gipsblokken of gipsplaten.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Volgens mij mag je vergunningsvrij bouwen tot een hoogte van 280 cm. Echter wel afhankelijk van het aantal m2.

  Ik zou voor een "warm dak" constructie gaan. Dat een betere methode dan een koud dak met isolatie tussen de balken. De rest stem je daarop af. Voor de Rc hou je minimaal de waarden uit het bouwbesluit aan: 4,5 wand, en 6,0 voor het dak. Beter mag altijd.

  Je maakt eerst het binnenspouwblad (of de HSB-wand), daarop plaats je de liggers van het dak en dan ga je isoleren en de buitenwand plaatsen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Ga je een aannemer inschakelen?

  De hoogte van de aanbouw is meestal gekoppeld aan de plafondhoogte binnen. Maak een tekening en je komt op de totale hoogte.

  Bepaal eerst of er een vergunning nodig is. Dat kan je zelf doen. Daar worden ook hoogtes genoemd. Hoogte 2.80m wordt niet genoemd ;)
   

  MarcoHoorn

  • #4
  Het gaat een houtskeletbouw worden. Ik wil veel zelf gaan doen, maar wel in overleg en mbv een aannemer of zzp-er die soms ff een paar uurtjes helpt (of ik hem). uiteraard tegen betaling.
  Dus buitenzijde kunststof geschroefd op regels, dan de staanders met daartussen pirplaten (dikte 10 cm?) binnenzijde osb en gips. Moet kunnen dunkt me.
  Hoogte zal richting de 280 gaan met isolatie tussen de balken.
  600 cm x 250 cm onder afschot? De balken liggen in de richting van de 250 cm.
  Er is in 1988 vergunning afgegeven op deze situatie alleen de laatste 250 cm is niet gebouwd. Dus ik kan op basis van herbouw doorgaan.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Bij een warm dak constructie isoleer je niet tussen de balken maar boven op de dakplaat, op de isolatie ligt dan de dakbedekking
   

  MarcoHoorn

  • #6
  Zou er veel verschil in duurzaamheid zitten tussen isoleren tussen de balken en isolatie op de dakplaat? Voor mij maakt het niet veel uit. Als het 30 jaar staat en waterdicht is ben ik blij en op leeftijd.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Ertussen is gevoeliger voor inwendige condensatie (koud dak)
  Erop niet (warm dak)
   

  MarcoHoorn

  • #8
  Isoleren blijft wel een puntje dan.
  Even een ander puntje hoeveel uur werk zou het zijn om een wand van 250 cm en 600 cm te plaatsen incl ramen en 1 deur ook een plat dak moet er natuurlijk op?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Als je bouwt op basis van een oude vergunning is er niets aan ons te vragen over de hoogte. Dat staat immers in de vergunning. Daar mag je (zonder toestemming van de gemeente) niet van afwijken.

  Meld sowieso de start bouw bij de gemeente. Grote kans dat je ook nog constructiegegevens moet overleggen. Het zou ook kunnen dat ze de vergunning al hebben afgehandeld, dan kan je het restant niet meer bouwen.

  Als de aanbouw inmiddels vergunningsvrij te bouwen is, is dat een stuk makkelijker, want dan gelden bovenstaande regels niet. Let dan wel op de huidige bouwbesluitregels voor een aanbouw. Zoals de nieuwbouw-isolatienormen.
   

  MarcoHoorn

  • #10
  Die vergunning kwam later ter inzage.
  We wisten dit niet totdat de buurman ermee kwam. De aanvraag en verlening zit er ongeveer zo uit zoals wij de boel nu willen hebben.
  De muren en dak worden uiteraard geisoleerd volgens de huidige normen.
  Nu zit er als dak een 10 mm kanaalplaatje, dit hokje is berekoud als het vriest. Die koude trekt het huis in.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu