Hoofdzekering gebruiken als hoofdschakelaar

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoofdzekering/automaat als hoofdschakelaar?
Mag dit indien deze automaat niet verzegeld is en ook geschikt is als lastscheider?

En zijn er ook uitzonderingen?
:shock:
 
Misschien kun je even aanduiden waar het om gaat, en de vraag duidelijker beschrijven. :?

Alleen een theorievraag is niet de bedoeling.
 
Of ik de hoofdzekering onder de meter mag gebruiken als HS?
Dus moet ik nog een extra HS in de groepenkast plaatsen als er onder de electriciteitsmeter een automaat zit?
 
Die kast is verzegeld neem ik aan dus dan kan je hem niet als zodanig gebruiken.
Het zal trouwens ook niet toegestaan zijn.
 
Ron321 schreef:
Die kast is verzegeld neem ik aan dus dan kan je hem niet als zodanig gebruiken.
Het zal trouwens ook niet toegestaan zijn.

Wat je tegenwoordig vaak ziet is een verzegelde kast waar het bedieningselement vd automaat wel uitsteekt.

Ik wil een hoofdschakelaar in een groepenkast plaatsen maar nu hoor ik dat verhaal van iemand dat het wel is toegestaan om de automaat vd de netbeheerder te zien als HS.
Ik dacht zelf ook dat dat niet was toegestaan. Maar als de automaat tevens lastscheider is zou ik niet weten waarom niet.
 
Nee de hoofdautomaat is geen hoofdschakelaar.
Uw installatie begint pas na de meter voor de meter is van de netbeheerder.
In uw installatie moet een hoofdschakelaar zitten.
Deze schakelaar moet in 1 handeling alle spanningvoerende delen en de nul schakelen, dat is bij hoofdautomaten niet het geval deze schakelen alleen hun eigen fase.
Daarbij is een hoofdzekering enkelpolig dus de nul wordt niet geschakeld.
 
Toch ben ik nog niet helemaal zeker hierover.

In Nederland zijn alle groepschakelaars, lastscheider, overstroom, overspannings en onderspanning beveiligings toestellen 2 (L! + N), 3 (L! + L2 + L3) of 4 (L1 + L2 + L3 + N) polig uitgevoert met uitzondering van enkele vast opgestelde verbuikers en voor instalaties die aangesloten zijn als TN-C of TN-C-S steltsel aan gezien bij deze stelsens de nul en aarde via dezelfde geleider gaan en dus niet onderbroken mag worden.

Een hoofdschakelaar is een schakelaar die de volledige instalatie inclusief beveiligings toestellen afschakelt. Een hoofdzekering is een overstroom beveiligings toestel die alles direct vanaf hoofdaansluiting beveiligt en eigendom is samen met de hoofdaansluiting en verbruiksmeter van de netwerkbeheerder deze zijn dan ook verzegelt door de netwerkbeheerder. Deze zekering kan worden uitgevoert als diazed schroef of mespatroon of als automaat. een schroef of mespatroon heeft de voorkeur ivm met een betere selectieviteit.

Een zekering automaat is zowel een schakael als overstroom beveiligings toestel. Schakelaars zijn ook in dinrail component te verkrijgen. Het verschil kan gezien worden aan de symbolen op het component.

Als in dit geval de netwerkbeheerder er voor gekozen heeft een schakelaar in hun deel van de instalatie op te nemen of waneer ze hebben gekozen om een zekerings automaat in hun deel op te nemen die zonder het verbreken van zegels de volledige instalatie spanningsvrij maakt mag deze gezien worden als hoofdschakelaar.
 
Is het nu bedoeld voor een bepaalde praktische toepassing, of alleen maar om een discussie aan te zwengelen? :?

Indien het gaat om een praktische toepassing bij jezelf thuis, dan graag aangeven, welke exacte situatie (aantal fasen e.d.) er daar aanwezig is, zodat er een concreet antwoord gegeven kan worden.
 
Letterlijke beschrijving in de norm is hoofdschakelaar verplicht.
Een zekeringautomaat is geen hoofdschakelaar.

Het zelfde als dat elke Mus een vogel is maar elke vogel geen Mus is. :mrgreen:
 
Een TNC stelsel dat binnen gebracht word in een woning is na de hoofdzekeringskast een TN-s stelsel en dus moet je in alle fasen en NUL schakelen.
Ook omdat de installatie na de meter door leken wordt beheerd zou een TNC levens gevaarlijk kunnen zijn.

Daarbij dient een Hoofdschakelaar in een 3 fasen net altijd alle fasen tegelijk te verbreken. Dat doen hoofdautomaten niet omdat deze niet gekoppelt worden.

Norm is Hoofdschakelaar en die moet geplaatst worden op het punt dat het openbare net overgaat op het partikuliere net en dat is NA de meter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan