Hoofdzekering 35a genoeg of niet

Kc103

  • #1
De keuken wordt binnenkort vervangen.

Momenteel 1 hoofdzekering van 35a (1 fase?).

In de keuken komt een
oven : 3,5kw
vaatwasser : 2,2 kw
combi oven: 3,2kw
koelkast: ?
inductiekookplaat: 7,2kw

In meterkast wordt een nieuwe groepenkast met 8 groepen geinstalleerd.
Momenteel maar 4 groepen waarvan 1 voor een wasmachine en 1 voor een droger. de rest van het huis staat dus nu maar op twee groepen (incl. keuken, waar nu wel een vriezer, koelkast, vaatwasser in staan maar wel een gaskookplaat)

Volgens mijn installateur moet de 35a hoofdzekering genoeg zijn en hoeft er geen 3 fase te worden aangelegd.
Dit forum wat rond gekeken en ik kom wat tegenstrijdige berichten tegen over wat wel en niet op 1 of 3 fase kan.
Deze vraag met name omdat we nu een inductiekookplaat willen. Kan je deze nog wel gebruiken als je bijv ook de oven aan hebt?
Graag wederom weer eens jullie visie hierop.
 

Kacheltje

  • #2
1x 35 ampere is zoals de installateur aangeeft voldoende.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Het hangt een beetje ervan af hoe intensief je gebruik maakt van je keuken. 35 A is 8050 W. Dat kun je voor maximaal 1 uur met 50 % overbelasten en dan kom je op 12 kW. De inductiekookplaat gebruikt alleen 7,2 kW als je alle vier platen op vol vermogen aan hebt en de oven gebruikt die 3,5 kW ook niet continu. Als je met alle vier platen kookt, beide ovens aan hebt en tegelijk vaatwast, zou het wat krapjes kunnen worden.
Ik heb thuis ongeveer dezelfde samenstelling van apparatuur en nooit problemen gehad.

Wel is 8 groepen misschien wat krapjes voor deze opstelling. Voor je keukenapparatuur heb je al 4 groepen + 1 algemene groep nodig en je hebt misschien ook nog een wasmachine en droger.
 

Bprosman

  • #4
En dan ook nog niet de wasmachine / droger aan hebben tijdens het koken.
 

Kc103

  • #5
Bedankt voor jullie snelle antwoorden!!!

De installateur had het al over piektijden en dat in 95 van de 100 gevallen het goed moest gaan met die 35a. Ben ook niet iemand die alles tegelijk aan zal hebben en zal daar dus wel rekening mee houden.
Het aantal groepen ga ik nog wel even na.

nogmaals dank en laat het even hierbij :D
 

Xr8

  • #6
Laat je nieuwe kast in ieder geval uitvoeren in 3 fasen uitvoering. Mocht 35a niet toereikend zijn kun je zonder veel kosten te maken over op 3x25A. Hiervan is het leveringstarief hetzelfde. 8 groepen is zoals al aangegeven wel minimaal.

Succes.
 

Appeltje

  • #7
Persoonlijk zou ik hier zeker kiezen voor 3-fasen, daar zou ik nog over twijfelen als er alleen een kookplaat en oven was maar er is ook nog een extra (combi)oven. Aangenomen dat je die gekocht hebt om daadwerkelijk te gebruiken tesamen met de andere oven en kookplaat lijkt 1-fase me niet handig.

Mijn advies: gooi er (veelal) 200 euro extra tegenaan en laat je aansluiting direct verzwaren, dan heb je nooit problemen.
 

Xr8

  • #8
Helemaal mee eens. Laat in dit geval wel de kookplaat op twee verschillende fasen aansluiten. Komt nogal eens voor dat de kookautomaat op 1 fase aangesloten wordt.

Succes.
 

Kacheltje

  • #9
Normaal wordt rekening gehouden met een gelijktijdigheidsfactor van 0,6 a 0,7. Met alle groepen en verbruikers vol belast kom je met 3x35 ampere ook te kort. Als je daar van uit gaat heeft de netbeheerder nog een hoop werk. :mrgreen:
 

Bprosman

  • #10
Als ik kijk hoe ik bijvoorbeeld kook dan komt kookplaat, oven en vaatwasser tegelijk toch echt regelmatig voor.
 

Geus

  • #11
Tja, je kan je installatie aanpassen aan je gedrag, maar je kan je gedrag ook een beetje aanpassen naar de installatie die je hebt. Kwestie van keuzes en het bijhorende financiele plaatje. Het gebruik van je vaatwasser kan je plannen en het is heel makkelijk te voorkomen dat die aanstaat als je verder volop je keukenapparatuur aan het gebruiken bent.
 

Kacheltje

  • #12
Wat al gezegd werd zal je waarschijnlijk niet alle pitten van de kookplaat gebruiken en zeker niet altijd op vol vermogen want dan kookt de boel over. :mrgreen:
Dit geldt ook voor de oven en vaatwasser, deze verbruikers draaien niet de gehele gebruiksduur duur op vol vermogen.
Een oven voorverwarmen duurt een paar minuten en dan zal het element af en toe aanschakelen om de temperatuur te handhaven. Bij de vaatwasser idem dito.
En de vaatwasser zetten wij altijd aan na het eten en niet tijdens het koken. Wat voor vaat heb je net voor je gaat koken? :wink:
 

Bprosman

  • #13
En de vaatwasser zetten wij altijd aan na het eten en niet tijdens het koken. Wat voor vaat heb je net voor je gaat koken?
Wij eten ook 's-middags :wink: Ik kook vaker voor grotere groepen.
Maar goed, dat is een afweging die TS moet maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu