Hoofdkraan na hoofdkraan/meter leverancier

Aristonos

 • #1
Ik heb hier al wat topics over gelezen over situaties in dit gebied maar wil niet inbreken in topics van anderen. Daarom hier even een vraag. Onlangs in de watermeter vervangen.Dan volstaat het om de hoofdkraan van de leverancier af te sluiten. Ik zie bij vele mensen dat er na de meter nog een eigen hoofdkraan zit.Immers na de meter is alles van jou.
Ik heb dat niet. Ik heb een aftakking gemaakt via de kruipruimte en dan via een schacht naar zolder voor de wasmachine. Daar heb ik wel een kogelkraan op gezet. Ik heb nog zo'n kraan liggen, die zie je op de foto op de grond. Vraag: Is dit nou echt nodig of is het gewoon extra ? En wat sluit je af als je op vakantie gaat ? Waarom een 2e afsluitkraan ? Verder nog de vraag. Ik zie dat bij mij na de lus de leiding van 15mm naar 22 mmm gaat.Die gaat dan naar de eerste verdieping. Voor wc/wastafel/douche. Op de eerste verdieping wordt dit dan weer 12/15mm.Waarom is dit gedaan die verbreding ertussen naar de eerste verdieping ?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Met een kraan voor en na de meter kan je de meter makkelijker vervangen zonder dat het hele systeem leeg loopt in je meterkast.
   

  Aristonos

  • #3
  Ach ja,natuurlijk. Dan is aftappen niet meer nodig. Die vraag is dan beantwoord.
  Verder nog de vraag. Ik zie dat bij mij na de lus,in de hoek, de leiding van 15mm naar 22 mmm gaat. Die gaat dan naar de eerste verdieping. Voor wc/wastafel/douche. Op de eerste verdieping wordt dit dan weer 12/15mm.Waarom is dit gedaan die verbreding ertussen naar de eerste verdieping ?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Eigenlijk zou die grotere diameter direct vanaf de aansluiting 22mm moeten zijn waar je dan vervolgens met 15mm of 12mm van aftakt. Zodoende kan je twee of meer tappunten tegelijk gebruiken terwijl de straal redelijk gelijk blijft. Nu heeft dat niet zoveel zin doordat je met 15mm begint.

  Het geeft wel iets voordeel omdat die leiding wel minder weerstand heeft.
   

  Aristonos

  • #5
  Ja begrijpelijk. Maar destijds in 1982 is er vóór de watermeter met 15 mm begonnen.(witte pijl) En is er een lus gemaakt en pas omhoog met 22mm begonnen.(rode pijl)Dat zal door de toenmalige aannemer gedaan zijn want die 22 mm zie ik boven nergens terug dus die zit in de vloer gegoten. Waarom het zo gedaan is heb ik geen idee van. Boven heb ik goede druk. Ook als ik de wc spoel en wastafel tegelijk gebruik. Ook op twee hoog krijgt de wasmachine genoeg water. Althans ,hij vult goed als ik een was programmeer.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Een stopkraan na de meter is eigenlijk niet nodig.
  En alleen maar handig als de meter ooit vervangen moet worden.
  Maarja dat ding hangt er vaak tientallen jaren, en dan is het de zorg van het waterbedrijf, dat het droog blijft in de meterkast.
  En zo te zien, is de meter onlangs al vervangen door een nieuw type.


  Dus ik zou de moeite niet nemen, om er nog een extra stopkraan achter de meter te zetten.
   

  Aristonos

  • #7
  Ja oke. Maar daarom zit dat aftapkraantje direct achter de meter. Die wil ik vervangen door de kraan die u op de grond ziet liggen op de foto. Ik weet alleen niet welke of wat voor koppeling ik nodig heb vanaf de meter dan. Elders hier op de site werd al gezegd om de kraan dan bovenaan te zetten. Maar dan moet ik weer ergens de pijp doorhalen. In ieder geval als ik dat enkele stopkraantje kan vervangen door een extra kraan met stopkraan dan is het in orde volgens de regels. Als niemand het weet, de koppeling watermeter > kogelkraan dan ga ik wel met de foto naar een speciaalzaak. Zal toch niet de eerste zijn die dit doet. Overigens adviseerde de monteur van de waterleverancier mij een extra kraan, daarom had ik die in huis gehaald.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #8
  Wat ik zou doen: De nieuwe kraan terugbrengen, en overgaan tot de orde van de dag.

  De extra kraan gaat je niets opleveren, het is allemaal extra werk en als je het niet goed uitvoert een risico op een waterballet.
   

  Aristonos

  • #9
  Ik vraag hier technisch inhoudelijk advies. Niet of ik het wel of niet moet doen. En een waterballet ? Die koperen aftakking met kraan heb ik er ook op gezet. De ene zegt wel en de andere zegt dat het zo hoort. In ieder geval is het mij geadviseerd door de monteur van de nieuwe watermeter. En het wordt al lang gedaan zo.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Dat stopkraantje kan je niet vervangen door die kraan, de kraan is langer en hij zit gesoldeerd. Je hebt dan een verloop nodig van 1/2 duims naar 15 knel en dan een stukje pijp en dan je kraan.

  Als je het per se wilt zou ik hem in dat stuk zetten voor het Tstuk. Dan heb je wat meer ruimte om hem er tussen te krijgen. Probleem is dat je de leidingen een paar cm uit elkaar moet kunnen trekken om de kraan er tussen te krijgen en weer terug moet drukken om de afdichting te garanderen.
  Met het T stuk is het gelukt omdat je in het midden van de leiding wat meer manoeuvreerruimte hebt en het T stuk een stukje korter is dan de kraan. Daarom is het onderin helemaal af te raden. Dan zien de andere beantwoorders ook en daarom raden ze het je af.

  Of je moet de hele leiding tussen meter en T stuk los nemen en je kraan er dan tussen zetten.
   

  Aristonos

  • #11
  Ja nu je het zegt. Goede tip. Hoofdkraan dicht en die lus even losmaken aan de meter als je bovenin de pijpsnijder hebt gebruikt. Kun je het bovenin meteen passend maken zonder te duwen en trekken. Maar mocht ik besluiten dus die hele "U" bocht te vervangen wat heb ik dan nodig om 15mm buis aan te sluiten op de meter als ik dat aftapkraanje weg laat. Of moet die blijven zitten dan? ? Of moet ik met die foto naar de speciaalzaak ? Ik denk dat ik het plan van aanpak nu heb. Alleen nog wat ik direct na de meter nodig heb indien dat aftapkraantje kan vervallen. Sorry, maar ik ga nooit zomaar zonder plan en advies aan iets beginnen. Vandaar dat ik advies vraag.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12


  Je hebt een aansluiting watermeter 3/4 15mm knel nodig.

  Ik had eerst gezegd 1/2 duims maar dat moet dus 3/4 duims zijn
   

  Aristonos

  • #13
  Helemaal top. Bedankt voor je antwoord Frank.
   

  Aristonos

  • #14
  Dit is het geworden.
   

  Aristonos

  • #15
  Maar bij de rode pijl komt een heel erg weinig vocht uit.Niet veel.Heb al een paar keer verder aangedraaid.Hoe ver kun je gaan ? Tot ie echt kurkdroog is ?
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #16
  Waarschijnlijk een diepe kras op de buis, of de buis niet ver genoeg in de koppeling gestoken. Het scheelt, met de nieuwe kraan kun je beide kanten afsluiten en kijken wat de oorzaak is.
   

  Aristonos

  • #17
  Ja oke, beide kranen dicht zetten. Desnoods een nieuw klein stukje pijp verbinding met nieuwe knelringen. Maar toch lastig.Bij alle andere fittingen die ik gedaan heb had ik dit nooit. Maar ik heb nog genoeg buis.Zal maar niet met teflon of fitterskit op de knelring gaan klooien.
   

  Aristonos

  • #18
  Frappant genoeg is het nu helemaal droog. Komt geen druppel meer uit.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu