Hoofdbord stofferen

viktoriapepermans

 • #1
Ik zou graag zelf een hoofdbord maken van mijn bed (zie foto).
013224c4d33da8fa4da40effa8fc5db2.jpg

Hiervoor zou ik stof (met eronder een soort dunne kussenlaag) op een MDF - plaat moeten bevestigen. Op het internet en youtube wordt dit steeds gedaan met erg professionele nietpistolen etc. Ik vroeg mij af of het ook mogelijk is om dit te doen met een eerder 'goedkoop' nietpistool zoals bijvoorbeeld: Link verwijderd, zie forumregels - mod

Of is het misschien zelfs mogelijk dit te doen met lijm?

Ik heb tot op heden nog NUL ervaring met hout etc. en vrees dat dit project iets te niet-beginner-proof is. Wat denken jullie?
Dankjewel!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Dat moet makkelijk kunnen met zo'n nietpistool, MDF is niet zo hard.
   
  • Like
  Waarderingen: viktoriapepermans

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Je hebt geen compressor?
   
  • Like
  Waarderingen: viktoriapepermans

  Impie

  • #4
  Het kan ook gewoon met een handnietmachine; kost alleen wat meer moeite. Lijm zou ik niet aan beginnen, omdat je het dan niet goed strak kan trekken (of je moet heel veel geduld hebben...).

  Verder stelt zo'n hoofdbord maken niet zoveel voor. Het lastigste is de hoeken mooi vouwen. Denk er ook aan om steeds van het midden naar buiten te werken, anders krijg je plooien. De randen wat afvlakken/schuren kan ook geen kwaad, zodat de stof niet over zo'n 'scherpe' hoek getrokken wordt. Wat betreft de stof: zorg dat je een meubelstof gebruikt. Anders krijg je (sneller) last van doorzitplekken omdat de stof plaatselijk uitrekt.

  Zelfs zagen is optioneel, afhankelijk van je wensen. Bij dat bekende Zweedse warenhuis koop je voor twee tientjes bijvoorbeeld een babymatras waar zo'n schuimlaag in zit van 120x60x5 centimeter, wat dan bijna perfect past op de houten platen van 122x61 cm.

  Voor het logeerbed bij mijn ouders hebben mijn vriendin en ik iets vergelijkbaars gedaan: zo'n babymatras op een hardhouten multiplex plaat van 122x61 (in twee stukken), met daaroverheen skai kunstleer. Ook gewoon met de handtacker; was zo gepiept.

  1674170718756.png
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: viktoriapepermans

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Dat kan prima met een gewone tacker zonder perslucht. Niet besparen op het aantal nietjes en regelmatig draaien of je de stof niet schuin trekt. De nietjes kun je eventueel nog een tikkie nageven met een klein hamertje.
  Beetje afhankelijk van de soort stof kun je de stof ook nog een keer dubbelvouwen onder het nietje.
  verder zie je op de foto 4 lagen, voor het mooiste resultaat is dat wel aan te raden, de vulling kun je eventueel eerst op het mdf met een lijmspray lijmen.
   
  • Like
  Waarderingen: viktoriapepermans

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  dat klopt maar een op lucht red je ook makkelijk voor die prijs
  als je toch al een compressor hebt is dat net zo makkelijk.

  ik zou wel lijm gebruiken tussen de stof en de vulling.
  daar bestaat speciale spuitlijm voor.
  Je stof blijft dan veel mooier zitten
   
  • Like
  Waarderingen: viktoriapepermans

  viktoriapepermans

  • #7
  Dankjullie wel allemaal voor jullie reacties. Ze zijn super helpend en ik merk dat ik alle mogelijkheden in de DIY-wereld wel leuk begin te vinden :-). Echter is ervaring duidelijk een groot pluspunt.
  Ik heb via mijn zus dit nietjesmachine kunnen regelen:
  1200x833.jpg


  En ga het hiermee proberen. Ik denk er wel nog aan een handmatig nietjespistool te kopen als 'reserve'. Ik heb ook mijn hout besteld. Ik ben gegaan voor:
  -
  gamma aankoop.jpg


  De halve maan is voor de bovenkant, en eronder komt dan de OSB-plaat. Het hoofdbord zal 220 breed zijn.
  Denken jullie dat beide houtsoorten gemakkelijk te 'benieten' zijn?
  En hebben jullie aanraders voor de foam / kussen ding dat ik ertussen steek? Ik vind online niet echt direct een goedkope goede oplossing.

  Dikke merci allen!
   

  Impie

  • #8
  Let er wel op dat OSB best scherpe kanten kan hebben (in de vorm van splinters). Controleer en schuur dat even, voordat je de stof ermee beschadigt.

  Wat betreft de zogenaamde wadding: dat heb ik zelf niet gebruikt; met leer zal het ook minder nodig zijn. Maar je kunt zoeken op een 'sneeuwdeken' (voor een kerstdorp), of je kunt wederom bij het Zweedse warenhuis voor 4 euro het goedkoopste dekbed kopen. Dat is zo dun dat je het eventueel direct kan gebruiken, of je kunt de buitenste laag eraf knippen - maar dan heb je banen die misschien niet goed blijven zitten.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  1
  1
  1
  1
  1
  2

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu