HONEYWELL Chronotherm en Intergas 30/36 Opentherm

Henkp

  • #1
Hallo,
ik heb een Intergas Kombi-Kompact CW5 HR 36/30 met een HONEYWELL Chronotherm Vision Modulerend TH8110M1003 die praten met elkaar via Opentherm protocol.
Omdat ik in huis een vloerverwarming heb en met op alle radiatoren thermokranen heb ik een buitensensor voor de Intergas gekocht om weersafhangelijk te gaan stoken.

vraag:
1. wie bepaald de stooklijn (Intergas of Honeywell?)
2. zie ik op de Honeywell de buiten themparatuur?
3. moet ik in het installatie menu v/d Honeywell een buitensensor aangeven?
4. kan ik tijdelijk zoals Honeywell aan geeft overgaan op ruimte themperatuur regeling? (en Optimal confort-functie?)
 

Denkerd

  • #2
Hallo Henk,

Zie dat het nog niet overloopt van reacties. Ben ook bezig deze vraag te tackelen. Zal proberen uit te leggen hoever ik ben gekomen, daar kan dus nog wat aan ontbreken.

1; Jij, via de intergas. Die heeft de voeler.
2; Geen idee, dat ‘open therm’ is helemaal niet zo open. Ketelfabrikanten blokkeren of decoderen bepaalde functies waardoor onderlinge uitwisselbaarheid teniet wordt gedaan. Alleen de thermostaat van het eigen merk doet alles…
3; Nee, je hebt de voeler van en op de intergas.
4; Ja, dat meet de Honeywell zelf.

Die WA op de ketel begreep ik niet zo, men had het maar over de dagtemperatuur, terwijl ik op die ketel nergens een klok kan vinden. Blijkt dat men met dagtemperatuur het schakel moment van de thermostaat bedoeld. Dus de thermostaat schakelt aan bij vraag. En is die temperatuur bereikt, dan regelt de ketel zich naar de heersende buiten temperatuur, die dan meestal een 10 graden lager instelt is.

Dat is wat ik er tot op heden van begrijp. Hou er wel rekening mee dat die thermostaat normaal bij sterk wisselende buiten temperaturen door de ‘zelflerende functie’heel traag achter de feiten aanloopt. Ik verwacht met de WA op de ketel dat dit fenomeen zich minder manifesteert.

Zou ook wel is de oplossing voor het ‘ijskoude’ vloerverwarmings effect kunnen zijn. De ketel houdt toch een minimale watertemperatuur aan.

Leuke site heb je trouwens, groeten aan Borreft!
Nico
 

Henkp

  • #3
Hallo Denkerd,

bedankt voor deze info , ik ben blij met alles.

Op de oude cv had ik een hand regelbare thermostaat op de aanvoerleiding die de cv-water themperatuur bepaalde, wat nu dus met de WA regeling automatisch moet gaan (was in 1980 nog niet zo).

De Intergas had ik open voor de elektrische aansluitingen en zag dat de branderautomaat gemaakt is door Honeywell en ik dacht dus dan zal de kommunicatie optimaal kunnen zijn met een Honeywell thermostaat-klok.

In de boeken wordt zo weinig over het "Opentherm protocol" geschreven dat je dus ook niet weet wie wanneer het voortouw neemt. (master/slave?)

Ik had wel meer info van de echte monteurs verwacht als die een cursus in deze materie gevolgd hebben, maar dat kan nog komen, het is nog vakantie tijd.

Ik ga binnenkort de buitensensor monteren en zal dan mijn bevindingen hier melden.

Ik vind het leuk om mijn hobby werk en bevindingen te delen met iedereen en dat doe ik oa via de mijn webserver.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Bij het aansluiten van een buitentemperatuuropnemer gaat het toestel automatisch over op WA regeling.

De regeling staat op 85 graden bij -10 en op 20 /20 deze zijn aan te passen in het menu van de ketel.

In het installatie voorschrift staat op bladzijde 35 bij par 7.3 op punt 6 en 7 wat men kan veranderen aan de parameters.

Opentherm is een een protocol wat voor iedere ketel het zelfde is wat op opentherm werkt.

Alleen ketelfabrikanten hebben voor diverse toestellen meer mogelijkheden die zijn dan alleen met eigen merk thermostaat te gebruiken.

Om het geheel te kunnen doorgronden moet men lid worden van de opentherm club voor (ca 2500 euro per jaar).

Het merk van de branderautomaat heeft niets te maken met het protocol want dat moet van ieder merk het zelfde zijn, ook welk merk thermostaat er aangesloten wordt maakt niet uit.

Vr Gr en succes ermee
 

Henkp

  • #5
Dank Cvolieboy,

Zo "Open" is Opentherm eigelijk niet als je 2500 euries moet neer tellen
voor die informatie.

Inderdaad kan ik bij 7.3 Parameters, mijn eigen stooklijn maken, zal ik dan bij met testen van de winter eens veranderen & uitproberen.

Maar als je het goed begrijp kan je met de Honeywell thermostaat in de huiskamer dan niet meer overschakelen naar ruimte-temp. stoken als de ketel de buitensensor gezien heeft.

Is dat wel eens nodig? Ik heb geen ervaring daarmee, iemand wel?

Anders zou een buitensensor aan de Honeywell beter kunnen zijn, maar ik wil geen draden midden door het huis trekken van thermostaat naar de buiten muur.
 

Denkerd

  • #6
Beste Henk,
Henkp schreef:
Zo "Open" is Opentherm eigelijk niet als je 2500 euries moet neer tellen
voor die informatie.
Dat gaf ik al aan, voor een fabrikant is dat dan nog goed te doen. Maar het is natuurlijk ten hemel schreiend om er dan als klusser/ consument na heel veel gedoe er achter te komen dat het dan weer niet onderling uitwisselbaar is. Was ik vergeten te vermelden dat ik wel weet heb dat op de thermostaat die jij hebt, je in ieder geval niet de juiste terugmelding krijgt of je intergas in vollast brand.
Henkp schreef:
Inderdaad kan ik bij 7.3 Parameters, mijn eigen stooklijn maken, zal ik dan bij met testen van de winter eens veranderen & uitproberen.
Lijkt er dus op dat mijn antwoord op vraag 1 bij deze bevestigd wordt.
Henkp schreef:
Maar als je het goed begrijp kan je met de Honeywell thermostaat in de huiskamer dan niet meer overschakelen naar ruimte-temp. stoken als de ketel de buitensensor gezien heeft.
Jawel, die blijft zich als een soort van kamerthermostaat gedragen, het ding heeft immers geen weet van de buitentemperatuur. En als die afschakelt komt de WA van de ketel weer in beeld.
Henkp schreef:
Is dat wel eens nodig? Ik heb geen ervaring daarmee, iemand wel?
Hier op de site zin mensen die klagen over een ijskoude vloer in zomer voor of naseizoen, alleen omdat de vloer niet meer aangewarmd wordt omdat de ‘thermostaat’ de ketel volledig uitschakelt bij de gevraagde ruimtetemperatuur. De WA op de ketel zou zoals ik eerder al stelde, dit probleem kunnen ondervangen, door bij bereikte ruimte temperatuur, toch een minimale ketel temperatuur te kunnen onderhouden.
Henkp schreef:
Anders zou een buitensensor aan de Honeywell beter kunnen zijn, maar ik wil geen draden midden door het huis trekken van thermostaat naar de buiten muur.
Zou ik je buiten het kostenaspect, vooralsnog zeker niet aanraden.

Later kunnen we als nog het een en ander bezien. Het is trouwens zeer apart dat er in deze betrokken materie vrij weinig bijval van de ‘tycoons’ op dit forum is.

Misschien wel weer een geruststelling dat ik me er weer in verdiep… :cool:
Nico
 

Denkerd

  • #7
Oeps, posting met alleen citaat mag weg.

Geen idee hoe die er kwam, mijn excuus voor de overlast en het werk.
Nico
 

Kacheltje

  • #8
Henkp schreef:
Dank Cvolieboy,

Zo "Open" is Opentherm eigelijk niet als je 2500 euries moet neer tellen
voor die informatie.
Die vereniging is ook niet bedoeld voor particulieren Henkp. In 2008 telde de vereniging 48 leden, dit zijn de fabrikanten die de opentherm protocol willen toepassen in hun producten. De vereniging helpen ook om het protocol verder te ontwikkelen. Zo kan het zijn dat bepaalde functies niet werken op oudere ketels.

Intergas is ook lid van de club en deze heeft de voor hun belangrijke functies geimplementeerd hun producten.
De ketel bezit in feite alle functies die gestuurd kunnen worden door een opentherm thermostaat.
De thermostaat bepaalt wat er gebeurt binnen de ondersteunde funties, de ketel volgt deze instructies op. (master, slave)

Op vraag 1, 2, 3 en 4 zal je de handleidingen er op na moeten slaan.

Advies is dan ook om de handleidingen grondig door te nemen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
De WA regeling werkt op basis van de kamerthermostaat (ruimte temperatuur) met dien verstande dat de maximale CV watertemperatuur geblokkeerd wordt op de heersende stooklijn.

De maximale cvwatertemperatuur is dus afhankelijk van de buiten temperatuur en de kamerthermostaat bepaald of de ketel aan moet of niet.

Je kan dus niet regelen dat er een minimale basis CVwater temperatuur blijft als de ruimte temperatuur de kamerthermostaat uitschakeld.

Opentherm heeft ons wel veel eenheidsworstgebracht in besturingsland voor cvketels, want veel thermostaten geven een ketelstoring aan en fout meldingen diverse instelling in de ketels zijn ook mogelijk zonder het zelfde merk thermostaat te moeten gebruiken, allen werken met het 0/10 v/dc signaal, er zijn best al heel veel voordelen op te noemen.
Als men zelf het opentherm protocol wil gaan toepassen is er best nog wel informatie over te vinden op diverse site's, maar het is inderdaad wel een zoektocht.

Vr Gr.
 

Henkp

  • #10
Oei, wat een informatie, fijn bedankt.

In mijn situatie zou ik dan de thermoknoppen v/d radiator in de woonkamer
iets lager zetten dan de Honeywell, zodat de vloer het verschil bij moet warmen en uiteindelijk de honeywell op het hoogste warmte punt de ketel stopt en dat alles onder een WA stooklijn.

En dan is ook de thermoknop op de vloerverwarming nog een parameter die ik ook aan de buitentemperatuur moet aanpassen. (handmatig)

En dan maar denken cv = simpel (NOT)

Ik ga de wa-sensor monteren dan maar zien hoe de verwarming zich gedraagd aankomende winter.

dank van Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu