Hoge luchtvochtigheid badkamer

jasper123

  • #1
Hallo allemaal,

Een tijdje geleden heb ik een Home Coach sensor gekocht om de luchtkwaliteit in huis te monitoren, ivm de astma van mijn vriendin. Wat me opviel was de constant hoge luchtvochtigheid (altijd tussen de 60 en 70%). Om dit te verlagen heb ik een ontvochter gekocht. Het ding werkt prima, hij haalt liters vocht uit de lucht. Nu heb ik hem vanochtend ook in de badkamer geplaatst (met het dakraam, dat normaal op een kier staat, dicht). De luchtvochtigheid was vrij snel van 70% naar 48%, dus toen heb ik het apparaat weer uit gezet. In de tussentijd is de badkamer niet benut, maar 2 uur later is de luchtvochtigheid weer boven de 65%.

Is dit normaal? Of wijst het op vocht in muren/vloeren? En moet/kan ik daar iets aan doen?

Alvast bedankt, Jasper
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Op dit moment in het jaar bevat de buitenlucht erg veel vocht. Vanwege het weinige stoken daalt de relatieve luchtvochtigheid amper. Waarschijnlijk trek je de vochtige lucht uit je woonkamer je badkamer in via de afzuiging.

Straks als het kouder wordt en je de lucht gaat verwarmen zal de relatieve luchtvochtigheid een stuk dalen vermoed ik. Dat zou ik even afwachten.
 
  • Like
Waarderingen: jasper123

jasper123

  • #3
Oke bedankt!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hangt van veel omstandigheden af. De laatste week is het relatief vochtig geweest, dus zal de luchtvochtigheid in de andere kamers ook wat hoger zijn geweest. Vanwege luchtuitwisseling loopt het dan vanzelf weer op natuurlijk.

Overigens is 60-70% luchtvochtigheid prima op kamertemperatuur. Onderstaand mijn data van de afgelopen week. Let op dat de bovenste grafiek de absolute luchtvochtigheid is. Dat is relevanter om naar te kijken dan het relatieve cijfer.

humidity.PNG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu