Hoge gasrekening | Vloerverwarming

Eqrem

 • #1
Beste mensen! Heb een probleem met me vloerverwarming waar we maar niet mee uitkomen.
Hoop dat jullie even de tijd nemen om mijn verhaal te lezen en me kunnen helpen.
Vorig jaar tijdens het verbouwen van mijn (tussenwoning) huis heb ik de radiatoren laten verwijderen en zowel op de begane grond als op de 1’ste verdieping vloerverwarming laten aanleggen.
In principe klaag ik er niet over, het houd het huis lekker warm, vooral het begane grond (dat terwijl ik geen kruipruimte heb en niet is geïsoleerd) en voldoet goed aan me wensen.
Enkel heb ik 3 maanden terug een enorm hoge gasrekening ontvangen. Ik heb in 8 maanden tijd bijna 2850m3 gas verbruikt. En ik woon alleen! Volgens Nuon is dit het dubbele verbruik voor een gezin van 4 mensen. Ik moet flink bijlappen en mijn termijn bedrag is gevlogen naar € 200 p/m.
Na een uur aan telefoon te hebben gesproken met Nuon konden we het probleem niet vinden waar het aan zou kunnen liggen. Ik heb vervolgens een monteur laten langskomen die mijn CV onderhoud om te kijken of er ergens een probleem zat. Echter kon hij helemaal niks vinden. Alles werkte perfect en alles duidde aan dat ik dit werkelijk had verbruikt. Hij adviseerde om hem terug te bellen ergens rond eind oktober wanneer de vloerverwarming weer gebruik werd genomen. Want aan douchen kon het niet liggen. Mijn ketel wordt overigens alleen voor vloerverwarming en douche gebruikt. Ik heb geen badkuip en ook geen gasfornuis. Douche heb ik 2 maanden lang bijgehouden, maar dat verbruikte bijna helemaal niks.
Heb nu precies een maand weer me verwarming aan staan en heb inmiddels bijna tegen 200 m3 verbruikt.

Ik ben in bezit van een Intergas Kombi Kompakt HRE 24/18 en heb als thermostaat een Honeywell Chronoterm Vision.
Programma van me thermostraat is om 18:00 aan naar 22 Celsius en om 01:30 naar 20 Celsius. De overige uren blijft hij dus ook op 20 Celsius staan. Heb de afgelopen maand bijgehouden, overdag is mijn huis niet kouder dan 21 Celsius.
Ik zal deze week weer contact opnemen met de installateur, echter zou ik hier wat raad willen vragen aan mensen met ervaring. Enig idee waar het aan zou kunnen liggen? Hoe komt het dat de vloerverwarming zoveel verbruikt? En heb ik de afgelopen maand weer veel verbruikt?

Hoop dat iemand mij kan helpen :(
 

Bernhard

 • #2
Mogelijke oorzaken:
- geen isolatie op de betonvloer, direct onder de slangen, dikte moet zijn 10cm
- onvoldoende watercirculatie over de vloerverdelers
- te hoge watertemperatuur
- pendelen van de ketel.
De enige oplossing is de vloerverwarming gebruiken als bijverwarming en radiatoren gebruiken als hoofdverwarming.
Elk verder onderzoek is moeite voor niets en geeft geen verbetering.
De kosten voor onderzoek en controleren van de installatie kan je beter gebruiken om de installatie aan te passen. Je krijgt dan een warme vloer en de stookkosten gaan drastisch omlaag. mvgr Bernhard
 

DexterXL

Specialist Verwarming
 • #3
Roepen dat je veel meer bent gaan verbruiken is vrij onduidelijk als je er niet bij vermeld
wat je verbruik hiervoor was, maandbedrag zegt ook niks, want dat is incl. elektra.
Ook is 22 graden hoger dan normaal, dus daar zit ook een oorzaak, moet je uiteraard zelf
weten wat je stookt, maar het zorgt wel voor hogere verbruikscijfers.
Ook is het fijn te weten wat momenteel je maximum cv-water temp. is, want als die nu
nog op 85 graden staat, dan is dat vrij onzinnig met alleen vvw, ook is de vraag of je nu
alle groepen in je hele huis vol open hebt staan, want dat geeft hetzelfde effect als alle
radiatoren open te zetten, je kunt dus best bepaalde ruimtes die je toch niet gebruikt
om die te gaan inregelen/knijpen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #4
Even resumerend:
- Je hebt een ongeïsoleerde beganegrondvloer, zonder kruipruimte.
- Je hebt vloerverwarming in die vloer

Dit samen is het probleem. Je bent aan het stoken voor de mollen!
 

Kacheltje

 • #5
Stook je misschien ook weersafhankelijk?
verschil kan maar zo zitten zoals aangegeven doordat je nu het hele huis verwarmd. Voorheen met radiatoren stonden er wellicht radiatoren dicht.

De beganegrondvloer alsnog isoleren is ten zeerste aan te raden. Als je het zo laat zijn de kosten voor het isoleren vroeg of laat verdampt in de hoge gasrekening.
 

Eqrem

 • #6
Ik stook zeker niet weer afhankelijk, dat weet ik wel zeker.
Begane grond is bij mij vrij warm, ondanks dat er geen isolatie in de vloer zit. En mocht ik het alsnog willen isoleren, hoe moet ik dit doen zonder kruipruimte?

Mijn CV temperatuur heb ik momenteel verlaagd naar 60c, in de winter zet ik het op 80c.

Heb de verwarming overigens ingezet voordat ik erin ben verhuisd. Mijn buren die hebben ook op de begane vloer vloerverwarming zonder radiator en die zijn maandelijks €160 kwijt aan termijnbedrag. En dat is dus ook een gezin van 4 personen. Zij hebben wel op de eerste verdieping radiatoren staan. Maar ik denk niet dat dit iets te maken heeft, want je thermostaat staan toch op de begane grond?

Is er geen ander oplossing behalve radiatoren er weer in bouwen?
 

Xr8

 • #7
Je schrijft dat je een Intergas hebt. Is er in de retour een keerklep geplaatst? Bij aanwezigheid van een tweede pomp (in geval van vloerverwarming zeer waarschijnlijk) moet deze in de retour geplaatst worden. Heb je nl het tapcomfort aan staan dan zal deze tweede pomp de warmte uit de wisselaar onttrekken waardoor de ketel continue de wisselaar bij zal gaan stoken. Een en ander staat in de handleiding omschreven.

Hiervoor is voor een paar euro een speciale retourbuis van intergas te bestellen. Hier zit de keerklep reeds in.

Mijn ervaring is overigens dat vloerverwarming niet zuiniger stookt dan radiatoren, het comfort is echter wel hoger.

Heb je op je verdeler een pompschakelaar? Zo niet dan is het aan te raden deze te plaatsen, bespaart aanzienlijk op de elektra rekening.

succes.
 

Eqrem

 • #8
Meneer die het vloerverwarming inbouwde die zei al tijdens het inbouwen dat ik moest laten controleren of er een klep tussen zat.

Nou heb ik dus de laatste keer toen de onderhoudsmonteur langs kwam gevraagd of hij dat kon controleren. Hij vertelde dat het standaard in zat en dat niet het probleem was.

Aan de andere kant had ik ook met de meneer gebeld die het had ingebouwd en die zei dat hij dit een keer eerder had meegemaakt en het klep hoog waarschijnlijk probleem was en dat ik het nog een keer moest laten controleren..
 

Xr8

 • #9
Klep zit er standaard niet in! Probleem is als je dit wilt controleren je het water uit de installatie moet halen en een en ander los moet sleutelen. Mijn ervaring is dat er een schare onderhoudsmonteurs is welke hier niet bepaald op zit te wachten. Laat het dus controleren of schroef zelf de boel los, dan weet je het zeker.

succes.
 

Eqrem

 • #10
İnteressant..

Kdenk dat ik dan eerst de meneer kan bellen ipv de onderhoudsmonteur.
Die waarschuwde me dus al 2x over een klep..

Hartstikke bedankt allemaal, als er nog suggesties zijn hoor ik deze graag van jullie.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #11
Die klep zorgt voor slecht comfort bij warm water tappen, niet voor idioot hoge gasrekeningen.
 

Eqrem

 • #12
Moch ik trouwens radiatoren plaatsen, is dan 1 in de woonkamer waar de thermostaat staat genoeg?
 

Leensen

 • #13
Heb nu precies een maand weer me verwarming aan staan en heb inmiddels bijna tegen 200 m3 verbruikt.
Wij hebben vloerverwarming als hoofdverwarming op de begane grond. Radiatoren zijn allemaal weg. Vloeroppervlak is ca. 50m2. Wel kruipruimte.
Verbruik over de maand september was 70m3.
Tijdens de koude wintermaanden is een verbruik van 300 tot 400m3 bij ons geen uitzondering.
Programma van me thermostraat is om 18:00 aan naar 22 Celsius en om 01:30 naar 20 Celsius. De overige uren blijft hij dus ook op 20 Celsius staan. Heb de afgelopen maand bijgehouden, overdag is mijn huis niet kouder dan 21 Celsius.
Als je zo laat niet naar bed gaat, dan zou je de temperatuur ook al een paar uur eerder kunnen verlagen. En misschien wat meer schakelmomenten inbouwen met kleinere sprongen.

Ik zit zelf met smart te wachten tot ik mijn gadget krijg voor op onze slimme meter zodat ik hopelijk uurwaarden kan uitlezen van de gasmeter. Dan kan ik wat meer spelen met de thermostaat om uit te vogelen wat het meest gunstig is voor de portemonnee.
 

Eqrem

 • #14
Ik ga meestal om 3 uur naar bed, dus ik laat het iets eerder uitschakkelen, aangezien vloerverwarming toch langer de warmte vast houd.

Denk dat ik nu alsnog eerst te installateur laat komen om te controleren op kleppen en vervolgens indien nodig Radiator ga plaatsen in de woonkamer, als mijn laatste vraag wordt beantwoord.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu