Hoeveel fasen?

Leeder

  • #1
Hallo,
Ik wil een netwerk via het stopcontact aanleggen. Voorwaarde hiervoor is, dat er 1 fase stroom is, want bij 3 fasen werkt het niet. Hoe kan ik weten of ik 1 of 3 fasen heb? Ik heb een schakelkast van ABB met 8 groepen en 2 aardlekschakelaars.
 

Fiesiekus

  • #2
Onder de meter zit een kastje met hoofdzekeringen. Hoeveel hoofdzekeringen tel je? Op je electriciteitsjaarafrekening staat ook het aantal fasen.
 

Djonik

  • #3
Als er geen hoofdschakelaar zit, dan heb je ook geen 3 fasen aansluiting, mits je electra altijd door een installateur is onderhouden.

(in amsterdam bv heb je ondoorzichtige hoofdstoppenkast waar je niet kan zien of je 3 fasen aansluiting heb. Ook kun je het trouwens aan je meter zien.)

groet
dennis
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als je aardlekschakelaars slechts twee modules breed zijn en een hoofdschakelaar ontbreekt, heb je voor 99% zeker een één fase aansluiting.
Overigens werkt dit bij een 3 fase aansluiting ook maar slecht via één fase. Voor de overdracht naar de andere fases heb je een speciale fase koppelaar nodig.
 

Leeder

  • #5
Ok, allen bedankt voor de snelle reactie, ik denk dat ik op basis van jullie antwoorden wel kan vaststellen dat het 1 fase is. Ik heb geen hoofdschakelaar, de aardlekschakelaars zijn inderdaad 2 modules breed. Voor dezekerheid kijk ik ook wel even op de rekening. Wat betreft de kast met hoofdzekering(en) die dateert uit 1930 en aan zijn omvang te zien kunnen daar geen drie zekeringen in zitten, overigens kan je deze niet openmaken zonder het loodje te verbreken en dat lijkt me niet handig.
 

Fiesiekus

  • #6
Inderdaad, zo'n smal gietijzeren kastje bevat waarschijnlijk maar één hoofdzekering.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu