Hoekstopkraan inbouw toilet

Volksdennis

  • #1
Jee wat komen er een hoop vragen als je zo aan het bouwen bent! Blij met dit forum.

Ik ben mijn waterleidingen aan het voorbereiden in Uponor buis. Nu viel het me op dat de hoekstopkraan van mijn inbouw toiletten een aansluitdraad hebben van (ik denk) 1/2 duims.
Daar plak je niet zomaar een uponor buis aan zonder allerlei koppelstukken (met kans op lekkage's). Nu heb ik eens een Uponor 1/2 duims muurplaat gepakt en deze past zo op het kraantje. Als ik hierop mijn 16mm Uponor buis pers heb ik maar een schroeffitting achter de muur.

Is dat een beetje gangbare mannier van werken of moet ik het toch anders aanpakken? Had het liefst geen schroefkoppelingen in de muur.

Bedankt
 

Lytjepole

  • #2
Er bestaan, sowieso voor Geberit inbouwreservoirs, hulpstukken met een 16mm persfitting. Ik weet niet of dat er voor andere merken ook is eerlijk gezegd.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Als ik inbouwsreservoirs plaatst dan gebruik ik een pers muurplaat heb je ook in 16 x 1/2"

evt. kan je muurplaat op een klosje hout plaatsen ivm diepte verschil
 

Volksdennis

  • #4
Beste Henk,

Dan monteer je de plaat achter het reservoir neem ik aan ? Wilde hem aan de zijkant monteren. Er bestaat ook een 16x1/2 pers knie ben ik achter.
Het gevaar is echter in beide gevallen dat je de schroef verbinding niet eerst kan controleren. Je moet namelijk eerst schroeven en dan pas persen. Hoe doe je dat normaal?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kunt toch voordat je de voorplaat van het inbouwframe er tegenaanzet waterdruk op je reservoir zetten? Dan weet je of de verbindingen lekvrij zijn.

Mocht je teflontape gaan gebruiken: tegenwoordig hebben ze trouwens een soort 'koord' wat je in het schroefdraad wikkelt. Wereldspul en altijd een lekvrije verbinding. Als je dat gebruikt, gebruik je teflontape nooit meer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Teflon is sowieso niet aan te bevelen voor waterleiding aansluitingen.
 

Michiel_H

  • #7
Je kunt eerst de koppeling er op persen. Een gangbare koppeling is inderdaad een muurplaat of een verloopknie. Zorg dat deze op de goede plek uit komt en dat deze een beetje vrij hangt. Meestal is de goede plek bij de bovenkant van het reservoir en in het midden hiervan. Dan plaats je het reservoir en dan kun je omdat de leiding nog los hangt de muurplaat of de verloopknie naar de goede plek geleiden. Vanuit de binnenkant van het reservoir kun je dan de aansluiting er op schroeven.
 

Xr8

  • #8
Als je het bijgeleverde kraantje in de muurplaat draait, en de waterdruk erop zet dan zie je direct of het dicht is, het kraantje is dan van achteruit, onder druk in het frame te monteren.

Kraantje zou ik er met hennep en kit in draaien en zeker niet met teflon, de kans dat dit na eventueel verdraaien gaat lekken is vele malen groter dan bij hennep.

Houd de slang iets op overlengte, dit val wel weg achter het frame. Zet het wel even vast met een beugel oid ivm slaan van de leiding.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu