Hoekoplossing gipsplaten plafond / wand

Handige_Harry

 • #1
Hallo,

Ik ga binnenkort gipsplaten op het rachelwerk bevestigen. Ik vraag me af hoe ik het beste een mooie haakse hoek kan maken op de overgang van plafond naar wand.

De wand is al gestuct, het plafond wordt straks gespoten met spac.

Ik kan me voorstellen dat de gipsplaten +/- een cm vrij worden gehouden van de wand om te kunnen werken en om bij het aanbrengen van de gipsplaten wat speling te krijgen.
Ik heb het liefst geen lat in de hoek, maar een gladde overgang van wand naar plafond. Een gaasje lijkt me ook geen optie, aangezien de wand al is gestuct en je met een gaasje een ronde hoek creeerd.

Heeft iemand een goede oplossing??

En nog een kleine vraag, bij AK platen, kan ik de naden met gaasband plakken en vervolgens F&F gebruiken voor gladmaken? Of moet dit met speciaal spul?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Pepjo

  • #2
  Overschilderbare acrylaatkit gebruiken in de hoek, dat is mooi af te werken.
  Overigens gaat elke afwerking zonder plint/latje na verloop van tijd scheuren, daar ontkom je niet aan. Dus dan moet je nog een keer met de kitspuit en de verfpot de kamer rond. :wink:
   

  Handige_Harry

  • #3
  Hallo Pepjo,

  bedankt voor de snelle reactie. Alleen ik vraag me af hoe breed ik die naad kan houden, is een paar mm al voldoende? Dat is makkelijker te kitten dan 1cm :)

  Maakt het nog uit dat ik een houten verdiepingsvloer heb? (huis is uit 1955 dus het hout is wel uitgewerkt...)

  En weet je ook een antwoord op het gladsmeren van de naden met F&F?
   

  BeeTeeWee

  • #4
  Gips heeft een hele lage uitzettingscoefficiënt. Dat betekent dat het amper "werkt". Niettemin zul je na verloop van tijd altijd weer een barstje zien in de aansluiting met de wand, zeker als je geen gebruik wilt maken van stucgaas.

  Een centimeter ruimte is gezien de kleine uitzettingscoefficiënt wel een hele ruime marge. Dan moet je nog wel een aardige rups kit erin leggen.

  Ik zou niet meer dan 2 millimeter speling aanhouden. Waarbij je overigens een andere werkvolgorde had moeten aanhouden, maar dat is nu natuurlijk nakaarten.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Je kan de naad helemaal dichtsmeren en later insnijden en afkitten. Over de kit niet schilderen, want dat krimpt los. Een gaasje in de hoek moet wel mogelijk zijn zonder een ronde hoek te krijgen (heb dit echter zelf nog niet gedaan).
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Gaasje in de hoek zonder ronde hoek is inderdaad mogelijk. Bij aanbrengen goed in de hoek drukken met een spacmes. In de praktijk breng je toch een bepaalde hoeveelheid (dikte) van gips aan die de kleine ronding afdekt.

  Dat insnijden moet je niet later doen maar direct na het stuccen, als het gips nog enigszins zacht is (in de regel na het sponzen).

  Als alles droog is kit je de onstane naad af met acrylkit.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu