Hoe zit het nu? (vraag over isoleren)

Remco de prutser

  • #1
Hoi,

De laatste tijd heb ik wat informatie ingewonnen en krijg tegenstrijdige dingen te horen dus vandaar dat ik dit eens wil voorleggen aan jullie.

Ik wil mijn dak van binnen uit isoleren. Mijn dak is deels een hellend dak met dakpannen en deels een platdak met bitumen. Er is verder nergens folie of isolatie. Kortom houten balken met daar op houten dakbeschot en daarop pannen of bitumen.

Mijn idee was om PIR te gebruiken vanwege de goede isolerende werking. Is wel iets duurder, maar als ik er de komende 25 jaar plezier van heb... Leek me ook makkelijk te plaatsen.

Stiho adviseert PIR platen met aan beide zijden alu cachering voor zowel het platdak als het schuine dak. Alles goed aftapen met alu tape.

De adviseur die mijn energielabel kwam opnemen zei eerst voor het platdak iets dat kan ventileren gebruiken en kwam daar later op terug, ook het platdak van binnenuit dampdicht maken. Kan dan niet ventileren, maar er kan ook geen vocht bij komen.

De Isolatieshop gevraagd en die zegt weer dat de isolatie van het platdak moet kunnen ventileren en adviseert hiervoor steenwol platen zonder dampremmende laag te gebruiken. Het hellend dak kan wel met PIR met beide zijde alu cachering.
Hij zegt ook dat een luchtspouw tussen dakbeschot en isolatie aan te raden is, terwijl ik elders heb gelezen dat dat nadelig is voor de werking van de isolatie.

Ik weet nu dus helemaal niet meer wat ik moet doen. Wat moet ik hier nu mee ? Graag hoor ik jullie mening.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is inderdaad lastig voor je.
Heb je deze rubriek goed gelezen. Ik geef toe het is heel, heel veel.
Een adviseur die het ook niet helemaal weet. :wink:
Een Forum en leveranciers met een verdeelde mening.

Van beneden uit bij een platdak heb ik enig vertrouwen in het systeem met een intelligente damprem.
Waarom omdat er bij mij nog geen klachten bekend zijn. Ook via het internet nog niets negatief over deze methode gelezen.
Dit was mijn mening. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Van binnenuit dampdicht maken werkt alleen als het aan de buitenkant kan ventileren. Er zit altijd vocht in een constructie, en als dan door het isoleren de temperatuur gaat dalen, krijg je problemen als het opgesloten zit. Eerst alle vocht wegventileren krijg je niet voor elkaar.

Helemaal zonder folie is niet verstandig vanwege bijna dezelfde reden. Binnen is altijd vocht, en door de temperatuurdaling krijg je problemen.

Klimaatfolie schijnt de enige goed werkende methode te zijn als er naar buiten toe niet geventileerd kan worden.

Hoe het zit met luchtruimtes ertussen weet ik niet precies. Het is wel zo dat extra luchtlagen isolerend werken.
 

Remco de prutser

  • #4
Wgb en IJkenhout bedankt voor jullie mening. Heb gisteravond alle topics met onderwerp plat dak isoleren doorgelezen. Het blijft een lastig verhaal, dat blijkt wel.

Binnenkort laat ik ook de dakbedekking op het plat dak vervangen. Ik denk dat ik dan maar meteen aan de buitenkant laat isoleren. Nadeel bij mij aan de buitenkant isoleren is dat mijn dakrand niet zo hoog is(6cm) en er dus maar beperkte dikte isolatie gebruikt kan worden (4cm PIR). Platdak loopt door bij de buren aan beide zijden dus ik kan ook niet zomaar de dakrand aanpassen. Maar 4cm PIR heeft een Rd van 1,7 en de norm voor een dakkapel is volgens mij 2,5.

Als iemand nog een tip heeft, hoor ik het graag.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Heeft je platdak ook een overstek.
Zo ja zal ik even een tekening bijvoeggen hoe bij mij de platte daken zijn geïsoleerd.

 

Remco de prutser

  • #6
Nee, het dak heeft geen oversteek, hooguit 5cm. Toch wel een goed idee om een randje niet te isoleren aangezien daar bij mij een hele dikke balk loopt. Weet je hoe breed de rand moet zijn die niet geïsoleerd is om overslag van water te voorkomen ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu