Hoe YMVK te lassen.

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil in mijn nieuwe badkamer een plastic schroten plafond op rachelwerk maken met daarin 8x een inbouwspot. Ik heb zone2 spots gekocht op 230V. Volgens de bijgesloten beschrijving moet ik de spots direct op de vaste draad aansluiten.

Nu wil ik vanuit een centraal doos 8 YMVK kabels naar de spots leggen maar ik kan maar niet uitvogelen hoe de YMVK te lassen, in de spatwaterdichte doos zijn de wartels niet ver genoeg te "knijpen" om een spatwaterdichte afsluiting te krijgen en deze dunne kabels een normale centraal doos in te leggen lijkt me ook niet de bedoeling. Weet iemand hoe je dit behoort te doen? :roll:

Ik heb hier geleerd dat alle dozen te allen tijde bereikbaar moeten zijn en je dus niets tussen het plafond mag laten zitten maar toen ik het laatst aan een elektricien vroeg vertelde hij me dat ze dat wel deden, "zo'n plastic plafondje trek je er toch zo uit als dat nodig is", klopt dat?

Ik zoek daar een oplossing voor omdat ik geen andere verlichting in de badkamer wil plaatsen als deze spots en dan zo'n wit klepje geen gezicht is. Ik zou alle kabels door het plafond kunnen leiden en dan op de bovenliggende verdieping een lasdoos kunnen zetten maar dan blijft de vraag hoe te lassen.

Vast bedankt!

Groeten
 
Die aders in de kabels kan je toch gewoon met lasdoppen aan elkaar verbinden of begrijp ik je verkeerd?
 
De officiele methode, toen ik vroeger nog in het besturingskastenwerk zat, was:

Voor elke kabeldikte bestaat een eigen wartelgrootte, aangegeven door PG met een volgnummer. Wanneer er een kleinere wartel geplaatst moest worden, had je daarvoor verloopringen, die in het warteldraad van de kabeldoos werden geschroefd.

Of dat nog zo werkt weet ik niet (zeker), maar ik denk het wel. Probleem is, dat bouwmarkten e.d. maar één standaard maat wartel verkopen, waardoor een dunnere kabel niet (goed) afgesloten wordt. Ik vermoed dat de andere maten wartels alleen verkrijgbaar zijn bij elektra-installateurs of zelfs -groothandels.

Ik heb ook wel eens kabeldozen gezien met een soort kunststof afsluitingen, waar je een net iets te klein gat uitknipt. Lijkt me minder waterdicht, maar blijkbaar mag het zo. Veel buitenverlichting wordt met dergelijke "wartels" geleverd...

Afkitten indien te groot is een optie, of een stukje iets grotere buitenmantel eromheen. Ik doe zoiets graag met krimpkous of zelfvulcaniserend rubber tape.

Of het mag weet ik niet, maar een stukje fietsbinnenband om de kabel draaien lijkt me ook niet gek.
 
LOL :lol: dank, vooral de laatste optie spreekt aan!

Maar ik zal eens bij de groothandel vragen, ik heb daar via via een ingang. Anders kit ik het gewoon netjes af.

hebben jullie ook nog een mening over het achter het plafond plaatsen van de doos?
 
Het is een risico maar het gebeurt meer.
Als er wat fout gaat moet je slopen.
Alles goed uittesten voordat het plafond erin gaat.
Eventueel lassen met draailasdoppen.
 
Maak de doos bij voorkeur aan de kant waar je de laatste schroten plaatst, dan hoef je niet veel te slopen als er iets gebeurt.

Maak een tekening van de situatie, en zorg dat bij eventueel verhuizen de volgende bewoner weet hoe en wat.

Is toch wel handig, zo'n schets, met afstanden van (water)leidingen en elektra, weet je altijd waar wat loopt als je eens iets op wilt hangen.
 
Aangezien ik wel bij de las van toevoer kan neem ik het risico maar, zo'n plastic plafondje kost de kop ook niet in nood.

Ik zet idd de boel goed op papier + wat foto's voor later tijden.

Bedankt voor de snelle hulp!
 
Even voor mijn begrip; je legt dus 8! kabels vanuit 1 centraaldoos.
Die 8 kabels komen in de centraaldoos dus op 1 voedingskabel.
Dat alles wordt helemaal waterdicht afgesloten.
Begrijp ik dat goed?

Zover mijn begrip van elektra strekt heb je dan:

- Een ingang (en veel ruimte) tekort op je centraaldoos;
- Een waterdichte lasverbinding maar hoe sluit je de 8 kabels aan op de spots?
  Kroonsteentje?
- Een enorme berg kabels liggen terwijl het misschien ook gewoon met 1 doorlopende
  kabel kan (VD in mantelbuis).

Maar ik ben dus geen expert he, wel praktisch denkend. Ik denk dat er toch wel een mooiere oplossing moet zijn..
 
H@ns,

Klopt, ik heb idd een aansluiting tekort op de centraaal doos. YMVK is dunne kabel en daar passen er wel twee door een wartel de rest kit ik af.

De spots moeten rechtsreeks op de kabel worden aangesloten, er zit al een ingepakte kroonsteen op eenafstandhouder aan de lamp vanuit de fabriek. Als ik dus met mantelbuis ga werken moet ik dus 8x een lasdoos maken en dan heb ik 8 dozen boven het plafond. De badkamer heeft geen villa afmetingen dus 8x een kabletje van hooguit drie meter is makkelijker/goedkoper.

Dank voor het meedenken.
 
Ik vermoed overgens dat U geen YMvK maar XMvK hebt Y is namelijk ook weer niet zo heel dun.

Mijn advies zou uw eigen oplossing zijn om de boel op de boven liggende verdieping te lassen. Dan hebt U ook geen gedoe met kit.
 
Waarom kitten? Ik neem aan dat alles boven het plafond ligt en ook in zone 3? Misschien het netst om vanuit je centraal doos kabels naar 2 doosjes te trekken (aan het originele plafond bevestigd) en van daaruit verder verdelen...

Gr. Richard.
 
Ik woon in zo'n huis waar in badkamer, toilet en halletje dozen boven het plastic plafond zijn verstopt. Ik word daar niet gelukkig van!

Bij het vervangen van een ventilator bijvoorbeeld moest het plafond er al deels uit (was een eenvoudige ventilator die aanging met licht, vervangen door een moeilijkere die permanent stroom nodig heeft).

Uiteraard moet je het helemaal zelf weten, maar ik zou het niet doen!

grtz
Henk
 
IJkenhout schreef:
Ik woon in zo'n huis waar in badkamer, toilet en halletje dozen boven het plastic plafond zijn verstopt. Ik word daar niet gelukkig van!

Bij het vervangen van een ventilator bijvoorbeeld moest het plafond er al deels uit (was een eenvoudige ventilator die aanging met licht, vervangen door een moeilijkere die permanent stroom nodig heeft).
Maar ja, dat hou je altijd als je een 2e plafond legt... (of is het "hangt" ;) ).
 
:oops: idd het is XMvK, dom van me.

Ik begrijp dat het in de toekomst problemen kan geven maar die probeer ik te voorkomen door de doos boven de laatste schroot te plaatsen waardoor ik er maar een uit hoef te halen in het geval dat...

Als er in de toekomst wat bij komt kan ik via het gat wat daarvoor geboord moet worden een aftappunt maken voor de nieuwe apparatuur. Er zitten nu 8 spots in het plafond in een badkamer van 4 x 3 meter dus er zit er altijd een in de buurt.

Maar goed het is gelukt en het zit erin, dank voor alle tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan