Hoe wordt een hoofdschakelaar geplaatst?

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #21


Gaat het om dit schemaatje?

Ik heb even op de door jou aangegeven typenummer Siemens ED677FSB1E gegoogled en kwam bij deze uit.

Als ik het schemaatje bekijk, zou ik voor de linkse optie gaan.
Aansluitingen 4 en 5 op de kookplaat koppel je aan elkaar en hier komt de nul op te zitten, 1 nul draad is in dit geval voldoende, omdat het om 2 verschillende fasen gaat, die nooit allebei tegelijk de maximale doorgang hebben, dus de stroom door de nul zal nooit hoger dan de stroom door een enkele fase worden.

De fasen, je hebt er 2 van de 3 nodig komen in dit geval op de aansluitingen 2 en 3.

De aarde komt dan op de aardaansluiting linksboven.

Bij deze optie kun je niets met je kookgroep, zoals je die in hebt getekend, hiervoor heb je toch een krachtgroep plus 3 fasen ALS nodig, een 3 fasen alamat is uiteraard ook goed.

Met een kookgroep, zoals jij die hebt kun je met de rechtse schema uit de voeten, maar dan heb je wel je hele kooktoestel op één fase aangesloten, bij de linker optie heb je je kooktoestel mooi over 2 fasen verdeeld.

Ook een mooi klusje voor de installateur, en jij kan er weer voor jaren veilig tegenaan.
 

Ericcc

  • #22
Als ik kijk gaat het de linkse schema worden L1 en L2 Ik heb al gebeld voor een electricien die komt eerst kijken of de Groepenkast geschikt is voor mijn toestand (blij dat hij dat
wil doen is maar een 2e hands maar alles is wel nieuw wat er in zit ) Dus ik ga dit even afwachten iedereen heel veel dank voor het mee denken Eerst de groepen kast + de Perilex WCD en dan achter de kook plaat aan IK zal de werkzaam heden hier melden Maar er gaat wel een wacht tijd op zitten weet ik nu al
e de waele
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #23
Ik ben benieuwd.
Succes met de klus.
 

Ericcc

  • #24
Ik ook hoor Maar ze hebben mij al verteld op een wachttijd
dus ?? maar ik kom terug als er iets gebeurd
e de waele
 

Ericcc

  • #25
De elektricien heeft de meterkast nu vervangen
Dat is allemaal goed gelukt .alleen gaat er nu een ALS uit als ik de groep van alleen de schuur inschakel dus daar moet de fout in zitten de rest werkt allemaal zonder een probleem . Ik heb al gemeten waar het kan zitten maar weet niet of dit juist is Normaal gaat de bruine fase draad naar de schakelaar daarna als zwart naar de lamp daarna via de blauwe naar de 0 Ik heb nu ontdekt dat er een fase rechtstreeks naar een lamp gaat (en dan naar de schakelaar denk ik ) want hij werkt gewoon goed ???
Kan dit een reden zijn voor de ALS om alarm te slaan ?
e de waele
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #26
Jammer van de kookgroep in een 3-fasen installatie.

Begrijp ik nou goed dat het je toch gelukt is om het meterbord te laten verplaatsen? Aangezien de kast er nu gewoon boven past en er nog heel veel ruimte over is...

Wat jij beschrijft lijkt me nou niet direct aanleiding voor lekstromen naar aarde (het klinkt eerder als verkeerd kleurgebruik of een net wat minder voor de hand liggende leidingaanleg). Hoe heb je gemeten? Met een megger (isolatieweerstandstester)?

Vocht in componenten is een goede verdachte meestal.

Als je geen geschikt meetinstrument hebt dan zul je dingen moeten afkoppelen en dan proberen of de groep wel inblijft.

Had de oude groepenkast (voor deze groep) geen aardlekschakelaar? Anders is het wel raar dat je nog niet eerder problemen hebt gehad.
 

Ericcc

  • #27
Het was allmaal niet zo makkelijk nu nog 3x 25 veranderen door de net beheerder en dan kan ik er weer tegen
Ik heb wel bij het meten vast gesteld dat de fase rechtsreeks naar de lamp gaat? verder moet ik nog uitzoeken ik heb nu het een en ander los gemaakt en ingeblokt het zit nu alleen nog maar in de berging De rest werkt nu alle maal weer goed De Als blijft nu in maandag verder
Ede waele
 

Ericcc

  • #28
Het was allmaal niet zo makkelijk nu nog 3x 25 veranderen door de net beheerder en dan kan ik er weer tegen
Ik heb wel bij het meten vast gesteld dat de fase rechtsreeks naar de lamp gaat? verder moet ik nog uitzoeken ik heb nu het een en ander los gemaakt en ingeblokt het zit nu alleen nog maar in de berging De rest werkt nu alle maal weer goed De Als blijft nu in maandag verder
Ede waele
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #29
Hoe ziet die schakeling er verder uit dan? Loopt de fase naar de lamp, en vanuit de lamp door naar een schakelaar ofzo? Dat is wellicht ongebruikelijk maar het hoeft niet verkeerd te zijn.

Of wordt de verlichting niet in de fase geschakeld, maar in de nul? Dat mag niet, maar het zal ook geen problemen met de aardlekschakelaar geven.

Waar heb je de berging nu afgekoppeld? In de woning of al in de berging? De kabel naar de berging toe zou natuurlijk ook beschadigd kunnen zijn.

Had de oude groepenkast (voor deze groep) geen aardlekschakelaar? Anders is het wel raar dat je nog niet eerder problemen hebt gehad.
 

Ericcc

  • #30
De oude groepen kast had helemaal geen ALS en maar 3 oude zekeringen Volgens mij schakelt de lamp aan via de nul zijde Maar toch is er vroeger geen zekering gesprongen dus
Ik ga maandag verder kijken wat er loos is Ik heb nu alleen de berging in de schuur zelf afgesloten de rest in de schuur werkt nu goed
e de waele
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #31
Mooi dat de installatie van je nieuwe groepenkast verder is gelukt.

Alleen inderdaad jammer van de enkelfase kookgroep, wat Xander al zei.
Nu moet je je kooktoestel volgens het rechter schemaatje op één enkele fase aansluiten.

Met 2 fasedraden, 2 nuldraden en 1 aardedraad ga je dan vanuit je kooktoestel via je perilex aansluiting naar je kookgroep.
Sluit je je kooktoestel toch volgens het linker schemaatje aan ga je je enkele nuldraad stevig overbelasten, waardoor deze flink heet kan worden met alle gevaren van dien.
 

Ericcc

  • #32
Ik ga zeker werken met de twee nul draden van af kookgroep naar perilex is 6 meter met een kabel 5x2.5 dat zal geen probleem opleveren bedankt nog voor uw reactie
E de waele
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #33
Welke is eigenlijk je kookgroep? Ik kan het op je foto moeilijk zien.

Nog een ding.

Met jouw kookgroep ben je met je kooktoestel aan één fase gebonden.
Ik hoop dat je andere groepen die op dezelfde ALS zitten als de kookgroep geen groepen zijn met zware gebruikers er op, die tegelijkertijd met je kooktoestel gebruikt gaan worden, want dan komt overbelasting van die ene fase tijdens het koken om de hoek kijken.
Dus de andere zware gebruikers op de andere twee fasen (ALSen) verdelen om overbelasting van fasen zoveel mogelijk te vermijden.
 

Ericcc

  • #34
Ik heb 8 groepen boven aan De uiterst rechtse Twee 9/10 zijn gekoppeld dus kookgroep er zit bij deze ALS alleen nog wat verlichting boven op (Anders nog niets) En later dus mijn kookplaat
Op de andere automaten zitten de rest aangesloten en werken goed
e de waele
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #35
Nu nog de fout in je schuur zien te vinden, ik ben toch benieuwd wat de fout dan uiteindelijk is waardoor de aardlek er iedere keer uit springt.

Enkele maanden geleden nog bij een facebook vriend geweest, waar de aardlek er ook iedere keer uit sprong.
Door de vele regen van de afgelopen maanden kon het wel eens een vochtprobleem in de buiteninstallatie zijn.
Na vele vragen geprobeerd er achter te komen, bij het inschakelen van een bepaalde groep ging er inderdaad de aardlek uit zei ze.
Dan maar zolang de verwarmingsketel, die op dezelfde groep zat met een geaarde verlengsnoer op een andere groep aansluiten en de desbetreffende groep uit laten staan, zei ik haar.

Ik er de volgende dag naartoe gegaan met mijn gereedschappenbak, duspol en multimeter.
Daar wat dingetjes uitgeprobeerd, om haar verhaal te bevestigen.

Vervolgens de draden van de desbetreffende groep in de groepenkast losgekoppeld om uit te sluiten dat het probleem in de groepenkast lag.

Vervolgens met de multimeter in de groepenkast de weerstand tussen de afgaande fase en aarde, en afgaande nul en aarde gemeten.
Tussen fase en aarde was de weerstand in de orde van grootte van Megaohm, dus heb je het over een lekstroom van micro Ampères, dat kon het volgens mij niet zijn.
Tussen nul en aarde werd het pas interessant, daar mat ik een weerstandswaarde in de orde van grootte van Ohm, dus heb je het over een lekstroom van groter dan 30 mA tussen nul en aarde, waardoor de ALS wel moest gaan flippen.

Zo de hele keten vanaf de groepenkast gezien van centraaldoos naar centraaldoos een voor een de fase en nul losgekoppeld en tussen de afgaande fase en aarde en nul en aarde richting volgende centraaldoos gemeten totdat ik bij een centraaldoos kwam vanaf waar de weerstand tussen afgaande fase en aarde en nul en aarde naar mijn idee zo groot waren dat er van een lekstroom nagenoeg geen sprake meer kon zijn, dus verder in de groep hoefde ik ook niet meer te zoeken.

Toen ben ik vanuit de bewuste centraaldoos de andere verbindingen gaan loskoppelen en meten en zo kwam ik bij een afgaande aansluiting uit, wat een rolluik bleek te zijn, dus daar zat een keiharde aardsluiting tussen nul en aarde in.

Deze vervolgens compleet losgekoppeld van het net en vervolgens de boel weer in elkaar gestoken met nieuwe lasklemmen, vanuit de groepenkast nog even de verschillende weerstanden gemeten, deze lagen in grootte wat ik verwachtte, daar de draden tussen de centraaldozen weer aangesloten, de boel aangeschakeld en de verwarmingsketel weer terug gestoken op zijn eigen groep.
Met de rolluik hoefde ik van haar verder niets te doen, want ze gebruikte hem toch nooit.
Weer een blij gezicht en alles werkt er weer zoals het hoort te werken.
 

Ericcc

  • #36
Mooi gezocht dat geeft wel een fijn gevoel dat je zo iets kan vinden en oplossen zo zie ja meer weer stap voor stap
Het probleem bij mij is ook dat ze de kleurcodes totaal niet hebben toegepast dus ik weet nooit waar de kabels naar toe gaan Ik ben van plan in de berging alles er uit te gooien en netjes te vervangen door de juiste kleurcodes Er zit van alles in de berging tot de buitenverlichting aan toe Ook de fietsen oplader is daar aanwezig Ik heb al 3 schakelaars opengemaakt met allemaal verschillende kleuren Ik hou je op de hoogte
e de waele
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #37
Jouw storingsverhaal doet me aan een eerdere bericht van jou denken, ergens in februari.
Toen ging er om de zoveel tijd een stop uit, die storing in de schuur/stal/buitengebeuren is eigenlijk nooit opgelost.
Nu manifesteert dezelfde storing zich in jouw nieuwe groepenkast door het uitschakelen van de ALS, waar de desbetreffende groep op zit.

Hieruit trek ik de conclusie dat je in die groep een sluiting hebt tussen fase en aarde.

Waarom??

Bij een sluiting tussen nul en aarde zou in je oude situatie de stop er niet geregeld uit springen, wel tussen fase en aarde.
Bij een ALS maakt dit het verschil niet, plus dat een aardlekschakelaar direct reageert (al bij een lekstroom van 35mA), terwijl een oude stop pas reageert bij een grotere aardlekstroom van 16A, of meer.

Wat je aangaf, om je hele groep opnieuw aan te leggen, kan dan niet verkeerd zijn, dan ben je ook hopelijk gelijk van het gezeur af, tenzij de storing in de buiteninstallatie zit.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #38
Ik hoor het wel.
:wink:
 

Ericcc

  • #39
Ja zeker je gaat het horen hoor
e de waele
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu