Hoe werk ik deze vloer af?

Tvandalen

 • #1
Nieuwe laminaaatvloer op de eerste verdieping, maar wat is hier het beste profiel voor om af te werken? Deel rechts op de foto loopt tot het trapgat. Deel links sluit direct aan op de eerste traptrede...

PXL_20210919_093431364.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Overgang naar een spiltrap... Dat is een lastige...

  Normaal gesproken zou je het laminaat doorleggen over de 1e trede, om hoogteverschillen (en kans op struikelen) te voorkomen. Alleen is dat hier niet mooi. Ook omdat de kleur van de vloer niet matched met die van de trap.
   
  • Like
  Waarderingen: Tvandalen

  Tvandalen

  • #3
  Hallo @Walker, dank je voor je reactie.

  We kregen ook al de tip van iemand om het door te leggen, maar zagen dat ivm de kleur, en de vorm van de trap niet zitten. Waar geen trap zit, zouden we met een traditioneel trapprofiel weg kunnen komen, maar het stuk waar de trap zit, zou dan wellicht een u-profiel of iets dergelijks kunnen worden, of een overgangsprofiel?

  Is zoiets als een 'inschuif' eindprofiel, of iets dergelijks mogelijk? Dat moet je boren, terwijl onze vloer nu natuurlijk al ligt. Misschien zijn er zulke opties, maar dan met plakstrip of iets soortgelijks?

  Eindprofiel_inschuif_vloerstrip-2-600x600.png


  Ik vraag me trouwens af of zo'n profiel wel vast hoort te zitten aan de vloer, want laminaat moet nog wel kunnen 'werken'. Dus misschien gewoon een u-profiel eromheen, die vastgeplakt zit aan het laminaat?
   

  Sander 1972

  • #4
  Met Ultra high tack lijmen en aandrukken
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Deze u profieltjes zijn er ook met dubbelzijdige tape om ze op de vloer te plakken. Als je de strip niet helemaal om het laminaat heen schuift, maar iets ruimte laat, kan het laminaat werken in het profiel.

  Voordeel van zo'n u-profieltje is dat het laminaat nooit omhoog kan komen. Ik zou verder geen high tack kit gebruiken, dat werkt veel minder makkelijk als de variant met een dubbelzijdige tape eronder.

  Overigens moet je wel een u profieltje kunnen vinden dat exact op maat is voor de dikte van je laminaat. Alternatief is een hoekprofieltje op het laminaat plakken.
   
  • Like
  Waarderingen: Tvandalen

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Het nadeel van die dubbelzijdige tape is wel, dat als er een beetje stof op de vloer zit de tape loslaat.
   
  • Like
  Waarderingen: Tvandalen

  Tvandalen

  • #7
  Bedankt allemaal!

  De beste keuze lijkt me dankzij jullie vooralsnog voor de gehele lengte van de vloer een u-profiel in de goede dikte van de vloer, en deze met dubbelzijdig tape bevestigen.

  Alternatief is dan waarschijnlijk een hoekprofiel die vastgeplakt zit op de laminaatvloer.

  Zit daar qua gebruiksgemak nog veel verschil tussen? Beide kunnen werken, alleen zou het u-profiel misschien wat steviger zijn?
   

  Impie

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Ik zou bij de trap geen U-profiel gebruiken; daar ga je geheid over vallen; een afgerond vlak profiel zoals in onderstaande afbeelding zou beter zijn. Die kunnen de dikte van het laminaat wel aan (dan staat hij een beetje schuin). Je hebt versies die je vast kunt schroeven.

  overgangsprofiel.png
   

  Tvandalen

  • #9
  @Impie en anderen, is dat wat ze een overgangsprofiel noemen, zoals hier?

  overgangsprofiel

  Het lijkt erop alsof je dit, net als een hoekprofiel, gewoon op je laminaatvloer plakt, alleen is de hoek dan geen 90% maar schuiner?

  Eventueel zou ik dan het laminaat wat moeten inkorten bij het 'gat' zeg maar. Een 90% hoek is immers wat compacter dan wanneer hij schuin omlaag gaat?
   
  Laatst bewerkt:

  Tvandalen

  • #10
  Ik zie nu trouwens, maar of dat een goede optie is, weet ik natuurlijk niet, dat de leverancier van de vloer een soort afwerkplint aanbiedt, voor allerhande oplossingen.

  Ze zeggen dat je er een aanpassingsprofiel van kan maken, die... "dient om de overgang te maken tussen een **** vloer en een ander type, lager gelegen vloerbedekking zoals tegels, vinyl of parket."

  Knipsel.PNG

  Ik zou dan eventueel de laminaatvloer iets in moeten korten langs de randen, zodat dit vervolgens netjes aansluit op waar de vloer de trap tegenkomt.

  Excuus voor het taggen, maar ik ben heel benieuwd of dit een oplossing kan zijn in jullie ervaren ogen! Ik heb de leverancier hier natuurlijk ook over gemaild.

  @Peter @Impie @Mn22 @Walker @Sander 1972
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Zo'n inschuif eindprofiel is vooral handig als het laminaat ietsje lager ligt dan de bovenste trede. Zo ziet dat er bij mij uit. Ik heb hem achteraf toegevoegd door een paar planken laminaat eruit te halen, het profiel op de vloer vast te zetten (bij mij met een paar spijkers) en het laminaat erin terug te klikken (onder een boog zetten en in z'n geheel naar beneden te drukken).

  IMG_20210904_082626.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: Tvandalen

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu