Hoe weet je of je aardlekschakelaar goed werkt??

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoe weet je of je aardlekschakelaar goed werkt?

Als ik de aardlekschakelaar over haal gaan bij mij alle groepen uit, dus nergens meer stroom te bekennen in huis. Maar hoe weet ik dat bij overbelasting de aardlekschakelaar op nul gaat?

Is daar een truckje voor?
 
Er zit een testknop op, als je deze indrukt zal ie omschakelen, zo niet dan is ie defect. (volgens het boekje hoor je dit 1 x per maand te testen).

Andere manier is..... zorg dat je een schok krijgt! :mrgreen:
 
Zet alle groepen uit en zet je aardlek aan. Je ALS zou nu aan moeten blijven staan... druk op de testknop (ALS moet uitgaan) als dit werkt is je aardlek voor zover goed...

Ga nu al je groepen 1 voor 1 aanzetten die achter deze ALS zittten. Springt je ALS eruit bij een bepaalde groep? dan zit daar een foutje in je systeem.


Deduceren ;)


Groetjes Erik


Ik lees je post nu nog ff door....

UH, je AL je groepen vliegen uit zodra je je ALS inschakeld? Dus je ALS blijft aanstaan? Want als je groepen, alles tegelijk, eruit vliegen zit er iets niet goed lijkt mij...
 
Bij overbelasting gaat je aardlek er NOOIT uit. Dan springt de zekering of slaat je groepenautomaat uit. Een aardlekschakelaar schakelt uit bij een aardfout (van min. 15 mA en max. 30 mA) dit kan alleen met speciale aparatuur worden getest.

Voor het testen van de aardlek moet je eigenlijk regelmatig (eens in de maand) op de testknop van de schakelaar drukken, maar dat doet bijna niemand indien je twijfelt probeer het eens.
 
Een aardlekschakelaar zal niet afslaan door overbelasting, maar door een aardlekfout, vandaar de benaming.

Een andere manier om te testen, ook al meet je dan niet de grootte van de stroom is door bv een wcd die achter de aardlekschakelaar zit, te meten met een Duspol tussen aarde en de fase. Als het goed is schakelt de ALS dan af.

Dit omdat een Duspol laagohmig is. Werkt niet met een universeelmeter, daar deze hoogohmig is. Door de lage weerstand zal er een stroompje gaan vloeien, wat door de ALS als aardfout zal worden gemeten, en dus afslaat.

Om een ALS goed te kunnen testen is echter speciale apparatuur nodig, die meet dan ook nog andere zaken als aanraakspanning en afschakeltijd. De afschakeltijd mag dan niet langer zijn dan 200msec.
 
Dat testen met het knopje is vooral nuttig om de schakelaar mechanisch gangbaar te houden. Het komt echt vaker voor dan je zult geloven dat er een volle sluiting naar aarde gemaakt kan worden, de ALS staat dan zwaar te brommen maar schakelt niet uit. Dit kwam vaak voor bij de oudere types maar is bij de nieuwere ook mogelijk. Verder niets toe te voegen aan de gegeven antwoorden.
 
Een aardlek echt testen doe je inderdaad met speciale meetapparatuur zoals de ABB profitest. Hiermee test je niet alleen de uitschakelstroom maar ook de uitschakeltijd en die is minstens zo belangrijk.
Het testen met een duspol gaat niet altijd op omdat niet alle duspols zo laagohmig zijn.

Het maandelijks testen van het mechaniche gedeelte is inderdaad niet verkeerd maar garandeerd de goede werking van de aardlek niet, daarvoor is die speciale meetapparatuur. Je zou kunnen overwegen om deze jaarlijks door een instellateur te laten testen. Dit duurt nog geen half uur.

Denk ook eens aan de installatieautomaten. Als deze oud en/of kortsluitstromen hebben geschakeld dan willen ze nog wel eens blijven plakken waardoor een kortsluitstroom te laat of helemaal niet wordt afgeschakeld. Daarom prefereer ik nog altijd de D-patroon, die is goed of stuk.
 
Ik las laatst een stukje in NEN news over APK keuringen voor woningen.
Hier wordt de elektra, water en gas geinspecteerd en eventueel getest.

Hier volgt binnenkort meer nieuws over, de kosten van zo'n APk komt ongeveer tussen de €50 en € 90.

Iedereen kan deze keuring laten doen voor eigen veiligheid, er wordt je dus tot niks verplicht.

Meer info volgt ,

Groeten,
Eric
 
In navolging van het vorige heb ik nog een vraag: Waarom zijn de aarlekschakelaars onderverdeeld in Ampere. Je hebt ALS van 6A, 10A, 16A, 25A, enz. Als ze toch niet schakelen, waarom maken ze dan niet 1 soort ALS van bijv. 63A. Dan zit je in de (huishoud) praktijk altijd goed.

Groet,
Jaap
 
Omdat die te duur zijn. een schakelkontakt voor 63 A heeft zwaarder materiaal nodig dan een lichtere en is dus duurder dan noodzakelijk.
 
De meeste ALSs zijn 40A en dat is logisch wat de hoofdzekering in woningen is in 99% van de gevallen nooit hoger dan 35A. Ik heb ook nog nooit lagere waarden gezien wel in aardlekautomaten maar dat spreekt voor zich.
 
Het keuren van de aardlekschakelaars kan je het best doen moet b.v. een profitest.
Deze test de aanspreek-stroom en -tijd.

De aanspreekstroom moet onder de 30mA zijn;
De aanspreektijd ligt over het algemeen rond de 18mSec.
De maximale uitschakeltijd bij 230 is 0,4Sec, bij 400 0,2Sec.
 
Ja dat klopt minimaal 1 keer per maand testen is verplicht.

Meesten doen dit niet maar ik adviseer om dit 2x per jaar te doen, hierbij moet je toch alle klokken verzetten ivm de zomer / wintertijd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan