Hoe vloer egaliseren? (4-8 cm verschil)

Driz

  • #1
Dag experts :)

Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht waarin ik een inbouwkast onder mijn trap heb aangebracht.

Alle vloeren zijn netjes egaal, behalve die vloer in de inbouwkast. Er zitten grote bulten op (3 a 4 cm hoog), vooral waar muur en vloer elkaar raken. Ook zitten er sleuven in van 3 a 4 cm diep. Ik heb wat gelezen over het storten van beton, maar ik ben op dit moment een beginnende dhz-er, het klinkt me ingewikkeld in de oren. :oops:

Is er een andere - makkelijkere - manier om de vloer egaal te maken?

Ik kan niet overal even makkelijk bij, ook omdat de kast onder de trap zit. De oppervlakte die geëgaliseerd moet worden is ongeveer 3 m². Er loopt een flexibele gasleiding over de vloer (geen koppelingen o.i.d. op die plek). Het geld voor een gietvloer o.i.d. heb ik helaas niet.

Alvast bedankt voor jullie tijd en advies! :cool: Als er nog vragen zijn hoor ik het wel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U kunt met een mortel van cement en zand, verhouding 1 cement en 4 deel zand, een afwerkvloertje maken, wel even de bestaande vloer voorstrijken met een papje van cement.

Vraag eerst bij de installateur of de gasleiding in de vloer mag liggen, het is vanaf hier niet te zien welk soort leiding dit is.

Misschien dat een van de andere beantwoorders dat weet.
 

Driz

  • #3
Volgens mij is het geen probleem dat de leiding in de vloer loopt, omdat deze doorloopt in de vloer van de woonkamer. Ik hoef er in ieder geval niet bij. Wat voor zand moet ik dan hebben? Is dat speciaal zand? Kan ik het gewoon bij de bouwmarkt halen?

Is het geen probleem dat ik niet overal goed bij kan? Ik had gehoord dat je het glad moet strijken, maar dat wordt voor mij niet heel makkelijk, ook omdat ik dan onder lage gedeeltes en om een hoek zou moeten werken.
 

Gerrit

  • #4
Ga voor zand naar de bouwmaterialenhandel en vraag om vloerenzand.
Dat is wat groffer dan metselzand en dat is erg gemakkelijk bij het afrijen.
Na het aanbranden (zie antwoord van Jan) kun je de vrij droge mortel opbrengen, ongeveer glad maken met een spaan en met een rijlat netjes glad maken.
Even zorgvuldig schuren en klaar.

Als je het nog nooit gedaan hebt even oefenen op een klein stukje.
 

Marsepein

  • #5
Is het niet raar dat in een opgeleverd nieuwbouwhuis een stuk vloer zo hobbel-de-bobbel is?
 

Driz

  • #6
Het is in principe niet raar, omdat dat gedeelte van het huis niet bedoeld was voor normaal gebruik, het was dichtgebouwd en er staat een trap overheen. Ik heb de muur zelf opengebroken om er een kast van te maken.

Kan ik er nog op lopen na het aanbrengen om het spul glad te maken? Anders moet ik namelijk vanuit de ingang om het hoekje leunen om de boel normaal glad te maken, en dan nog met een stok oid werken waar een rijlat aan zit. Toch?
 

Gerrit

  • #7
Nee, je moet eerst het peil uitzetten, dan de vloer leggen zover je er nog bij kunt, afwerken en verder achteruit werken naar de ingang.
Het moet ook echt droge mortel zijn, anders is er niet mee te werken.
 

Driz

  • #8
Bedoel je dat ik eerst een klein deel afzet (met omkisting), dat volstort, afwerk en laat drogen, en daarna het volgende deel totdat ik de hele vloer heb gedaan?

Of is het cement + zand zo weinig vloeibaar dat het niet nodig is om het af te zetten met omkisting?
 

Pepjo

  • #9
Je moet de mortel zó vochtig maken, dat wanneer je er een bal van maakt in je hand, deze nét niet uit elkaar valt. Dus niet echt vloeibaar, meer vochtig.

En ja, bij de deuropening moet je wel een lat zetten. Als je slim bent ( en dat ben je nu) maak je die dezelfde hoogte als je wilt bereiken met je smeervloer..

Je kunt eventueel meer latten met de juiste hoogte uitzetten. Dan stort je de vloer daartussen. Je reit alles af over de latten, zodat je gemkkelijk op de goede hoogte komt. Daarna trek je de latten er voorzichtig uit en werkt de vloer waar de latten hebben gezeten bij.

Dit is de makkelijkste methode voor een beginnend vloerensmeerder. :D
 

Gerrit

  • #10
Niets aan toe te voegen :wink:
 

Driz

  • #11
Met de mortel bedoel je de cement + water + zand? En de smeervloer is de vloer die daarmee gemaakt wordt? (Ik leer veel vandaag :) ).

De hele te egaliseren oppervlakte is al afgezet of ingebouwd met muren. Wel zitten er nog wat kieren van max. een halve centimeter. Is dat erg of moet ik die afkitten / op een andere manier afdichten?

Bedankt voor je uitleg over de latten Pepjo, dat is een duidelijke instructie! :)

Ik heb trouwens nog een zak cement die voor vier doeleinden te gebruiken is (kweet niet meer precies de naam, ben nu niet in de buurt), waaronder het leggen van vloeren. Kan ik die cement ervoor gebruiken?
 

Gerrit

  • #12
Dat is inderdaad de mortel.

Afkitten hoeft niet, de mortel is zo droog dat die echt niet uitvloeit.

Die zak cement is te gebruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Neem eerst de maten van de ruimte dan hebt u voldoende mortel om het in één keer af te maken.
Dus lengte x breedte van de ruimte x de hoogte van de opvulling, u krijgt dan het aantal liters wat u nodig bent, een zakje mortel weegt zo'n 25 kilo maar heeft minder liters, kijk hiervoor op de verpakking.
 

Driz

  • #14
Ik heb het eerst met 1 zak geprobeerd, waarmee ik ongeveer een derde tot de helft heb kunnen doen. Wat is de normale droogtijd voor zo'n vloer? Hij is zo'n 4 a 5 cm dik.
 

Gerrit

  • #15
Het is eigenlijk wel beter om het in één keer te doen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Na een dag kan de vloer voorzichtig betreden worden, na drie a vier dagen is de vloer goed hard.
Wanneer het erg warm is dan de cementvloer een paar keer bevochtigen met een plantenspuit, niet te nat maken.
 

Driz

  • #17
Het is dus allemaal gelukt, een mooi egaal vloertje geworden. Ik heb lekker kunnen oefenen hierop en de volgende keer zal ie wel perfect worden. :D

Bedankt voor jullie adviezen, want zonder deze was ik er nooit aan begonnen!
 

Gerrit

  • #18
Bedankt voor de terugmelding. Mooi dat het gelukt is. :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu