Hoe ventilatie tijdgeschakeld uitzetten (perilex stekker)

Tne7laa

  • #1
Ik zou graag met een tijdklok o.i.d. onze centrale afzuiginstallatie 's-nachts uit willen zetten omdat deze te veel lawaai maakt. :(
Onze centrale afzuiginstallatie wordt beneden met een I-II-III standen schakellaar geregeld.
Boven bij de afzuiger wordt de motor met een zgn. perilex stekker aangesloten uit de muur. Deze trek ik elke avond hanmatig eruit.

Is er een mannier om met een tijdklok deze uit te zetten? Normale tijdklokken werken alleen met normale stekkers.

Bedankt.
 

Gurbyyy

  • #2
Wat voor afzuigunit heb je? En hoe oud is hij?
Een beetje een goeie hoor je echt niet op stand 1 , of je moet je oor ertegenaan leggen...
Ik heb een halfjaar terug een nieuwe (itho ecofan-2) geplaatst en dit was een enorme vooruitgang tov het oude model dat er hing (was ook al 30 jaar oud en behoorlijk vervuild). Dus kijk eerst eens wat je mogelijkheden daar zijn..

Er is wel e.e.a. te verzinnen voor wat jij wilt, je zult het geheel dan (ergens) op een stekker moeten aansluiten en een wandcontactdoos maken waar je dus die tijdschakelaar tussenin zet. Ik zou dat denk ik uitvoeren op zolder, nabij je perilex aansluiting.
Zie bv 3 standens schakelaar.pdf,deze tekening, dit helpt je misschien een beetje op weg.
(lijkt me trouwens niet dat de kleuren die daar genoemd worden helemaal correct zijn..)

IPV die kroonsteen heb jij dan de perilex stekker.
 

Fiesiekus

  • #3
Is het wel gezond om de ventilatie op 0 te zetten?
 

Tne7laa

  • #4
Bedankt voor je antwoord. Het huis is 2 jaar oud en dus ook het apparaat lijkt me. Als het apparaat in de laagste stand staat dan maakt hij toch een soort nare toon die door het hele huis resoneert en op de ene plek beter hoorbaar is dan op de andere. Ik kan er niet van slapen in ieder geval. De unit zorgt alleen voor het afzuigen van lucht uit het huis. De CV heeft een eigen unit voor afvoer. Ik heb ook al geprobeerd op een kartonnendoos eromheen te doen om te kijken of het geluid minder werd maar zonder succes. Het is echt een nare toon die blijkbaar door alles heen gaat. Daarom ook een mogelijkheid om deze een tijdje uit te kunnen zetten om in te slapen.
Ik zal moeten kijken wat voor een het is. Hij is van kunststof grijs met aan de voorkant een groene ronde klep die eraf kan. Deze heb ik er al afgehad en daaronder zit een printplaat en daarachter de ventilator. Deze heb ik ook al afgezuigt maar dat maakte geen verschil.
Misschien de installateur die hem geleverd heeft bellen?

Ik zat zelf te denken om simpelweg de nul draad te onderbreken o.i.d. maar zou graag een mooiere oplossing willen.

Graag nog meer reacties als het kan.
 

Fiesiekus

  • #5
Sorry, ik las nu pas dat je 'm al handmatig uitzet.

Dan zou je kunnen denken aan een 4-standen-schakelaar i.p.v. de bestaande 3-standen.

Of (nog makkelijker) bij de fan-unit een op afstand bedienbare schakelaar, die je vanuit bed kunt bedienen.

Maar al met al: wat Gniewold zegt, hij hoort vrijwel geruisloos te zijn
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Het is niet aan te raden deze units 's nachts geheel uit te zetten het vochtgehalte loopt in huis dan veel te hoog op.

Jij hebt een standaard stork of Itho box en deze zijn in stand I echt geruisloos te krijgen, waarschijnlijk zit jouw box rechtstreeks op de buis geschroeft/ geschoven waardoor je resonantie geluiden krijgt.
Als je die Box met flexibele slangen aansluit heb je grote kans dat het al beter is.
Kijk ook of de box goed vlak tegen de muur zit.
 

Appeltje

  • #7
Heb je de box al eens schoongemaakt van binnen? Zeker bij een nieuw huis zit er vaak veel bouwstof en soms ook gewoon stukken purschuim in...

Uitzetten zou ik zeker niet doen omdat moderne huizen dit gewoon nodig hebben... niet het symptoom bestrijden maar de oorzaak oplossen zou ik zeggen!

Gr. Ries.
 

Tne7laa

  • #8
Deze kast heb ik hangen. Ik heb deze al een keer open gemaakt en geprobeerd schoon te maken. Deze was op zich daarna vrijwel schoon. Maar hij geeft toch nog steeds een irretante zoemtoon die vrijwel door het huis te horen is.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Haal de slangen eens los en luister dan of je het geluid nog hoort.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Ik zou, al ik jou was, liever investeren in een nieuwe geluidsarme box dan in een systeem om hem uit te schakelen.
 

Ralph

  • #11
In deze setup blijf je een afzuiger altijd horen. Als je echt helemaal nix wil horen moet je van de wand halen en ophangen in rubbers. En aan de aanzuigkant met geluidsfilters werken.
Let wel dat dat een hele constructie word die aardig wat ruimte gaat innemen, maar dan is het ook stil. :mrgreen:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Deze unit word niets stiller in rubbers, in tegendeel.

De lucht inlaat rechts zit rechtstreeks op de box, beter is het als daar een stuk buis tussen zit dat voorkomt dat een deel van het geluid van de waaier te heren is.

De slang recht naar beneden deze staat onder spanning, hierdoor kan geluid makkelijker naar de buis worden geleid beter is om daar een lichte slag in te hebben zodat aanzuig openingen niet recht tegenover elkaar staan, helemaal mooi zou zijn als daar een demperslang gezet word, een speciale slang die een deel van het geluid dempt.
Er zijn ook demper sokken die in de uitmondingen in de ruimtes geplaatst kunnen worden.

Zorg ervoor dat de box goed vast zit op alle hoeken, dat voorkomt dat het kunststof gaat trillen.
 

Ralph

  • #13
Voorkomt dat het gaat trillen? Als het trilt dan is je afzuiger, of slecht gebalanceerd en zal dat opnieuw moeten gebeuren, of gruwelijk smerig.
Je mag dat ding dan zo vast schroeven als je wilt maar die onbalans blijf je horen.
Feit is dat elke motor resoneert want ruisvrije lagers bestaan immers niet en bij direkte contacten zal dat voor sommigen hoorbaar zijn.
De luchtverplaatsing zelf is natuurlijk nix aan te doen maar zoemen kan je best goed weg krijgen met een geluidsfilterbox voor je afzuiger. Dat zal je met wat voor slang/buis dan ook niet lukken in een woonhuis.
En ik heb wel eens 2000m3 afzuigers bijna muisstil gekregen in een woonhuis.
 

Appeltje

  • #14
Ik hou me aanbevolen, heb exact dezelfde box en ook wel een zoemgeluidje wat (nu ik vaak op zolder zit (pc)) gaat irriteren. Moet hem zelf nog wel schoonmaken maar dat haalt niet alles eruit denk ik. Bij ons hor je het geluid eigenlijk alleen maar boven (de verdieping waar ie hangt).

Hoe heten de onderdelen officieel die je ervoor kunt kopen om hem stiller te krijgen? Dan ga ik eens kijken of ik hem stiller krijg...

Gr. Ries.
 

Ralph

  • #15
Er zijn geen officiele onderdelen voor zover ik weet, je zal creatief moeten denken. Voor geluid wat terug te horen is door de kanalen heb ik deze oplossing vaak succesvol gebruikt. Dat is een kist bekleed met steenwol.


Dat kan je eigenlijk op alles toepassen, dus ook voor de machine zelf. Houd wel je cm3 in de gaten zodat je niet gaat knijpen.
 

Appeltje

  • #16
Ok bedankt, ik zal eens gaan hobbyen... en de TS misschien ook wel :)!

Gr. Ries.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu