Hoe test ik relais Pelgrim vaatwasser 12033 GVW855.2 E3 code

Ro32

  • #1
Sinds een week op genoemd model VW 12033 GVW855.2 geen warm water meer en E3 foutcode. Veel meldingen van gevonden (met name hier op Klusidee ;-) ) en probleem lijkt veruit in de meeste gevallen veroorzaakt door het verwarmings relais op de printplaat of door een losgeraakte soldering hiervan.

Ik heb de print inmiddels uitgebouwd en nauwkeurig bekeken: geen brandplekken of andere opvallende zaken en alle solderingen lijken volledig netjes en intact.

Het zou gaan om "relais verw.contact GVW8serie", los leverbaar met artnr 88013445. Op één site na lijkt dit relais nergens meer leverbaar en op de Pelgrim service pagina's krijg ik vreemd genoeg dat het nummer onbekend is (te oude model wellicht?). Op die ene site (weet niet of ik die hier mag noemen) is de prijs van het relais €40 excl.

Aangezien de vaatwasser ruim 15 jaar oud is (alhoewel maar circa 1x per week gebruikt) vraag ik me af hoe ik vooraf het relais kan doormeten op de uitgebouwde printplaat om meer zekerheid te krijgen dat dit onderdeel de oorzaak is van de problemen. Ik heb op het forum mensen zien melden dat ze het relais gingen doormeten, maar daar stond niet bij "hoe".

Wil/kan iemand mij hier adviseren hoe het relais door te meten?

PS: mochten er andere manieren/shops zijn om goedkoper/2e hands aan dit onderdeel te komen dan is die info ook welkom natuurlijk







 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Testen is een kwestie van relais eruit solderen en 12 V spannning op de spoel zetten. Dan tussen de contacten Ohms meten. Als je geen 12 V bron hebt zou je ook een 9V batterijtje kunnen gebruiken, want dat relais zou bij 9 V ook wel kunnen werken denk ik. De hieronder vermelde vervangende relais werken vanaf 8,4 V.

Van het originele relais heb ik helaas geen exacte gegevens kunnen vinden. Het is nogal een bijzonder ding met die externe schuifstekker aansluitingen.

Ik heb wel een (op het oog en qua spanning) identiek relais gevonden, dat redelijk van prijs is. Omdat we hier geen leveranciers aanprijzen, raad ik je aan eens te googelen met "RF334012WG printrelais" en "RFH34012WG Printrelais". Geen garantie dat het exact gelijk is: printmaten (de afstanden tussen de soldeerpoten van het relais) e.d. zelf graag checken. :wink:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Bij het element zit een maximaalbeveiliging , rode knopje weer indrukken?
Te bereiken via de voorkant als ik het goed heb.
 

Ro32

  • #4
Veel dank voor de reacties!

@Kees: Ik heb het relais losgesoldeerd en getest. Bij aansluiting van de zwakstroom hoor ik het relais omklikken (wat mij verbaasde omdat ik hier het probleem verwachtte bij een eventueel kapot relais), maar er verandert totaal niets aan de weerstand op de sterkstroom faston contacten. Conclusie moet dan volgens mij ook zijn "DEFECT".

Ik heb de door jou gegeven alternatieven opgezocht en inmiddels ook de datasheet gevonden van het originele relais (gezocht op iets van "relay finder 45.61"). Best complex om dit goed te vergelijken op electrische specs omdat ze mij niet allemaal iets zeggen, maar ik ga het proberen :)

Voor zover ik het kan zien is overigens het verschil in de twee alternatieven die jij voorstelde alleen de max temperatuur: RF334012WG -> 85 en RFH34012WG -> 105. De originele lijkt 125 te zijn, dus ik moet denk ik voor de H variant gaan; of zou ik echt voor een 125 graden alternatief moeten gaan zoeken?

Bedankt voor je hulp zover!


@S.oldeerbout: ik kan geen resetknopje vinden en in andere gelijke discussies wordt het bestaan van zo'n knopje op de 855 modellen tegengesproken; toch bedankt voor de tip natuurlijk!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou me oover de max. temperatuur van dat relais weinig zorgen maken. Het gaat hier om de omgevingstemperatuur! De meeste halfgeleiders (IC's) voor consumententoepassingen zijn gespecificeerd (van 0°C) tot 70°C. Tot 125 graden valt o.a. onder militaire specs.

Zie ook: Wikipedia - Opererating Temperature
 

Ro32

  • #6
Had de 105 graden inmiddels al besteld en verwachte afleverdatum is nu de 16e. Zodra hij binnen is, ga ik snel aan de slag en zal hier nog even laten weten of het relais vervangen het probleem ook daadwerkelijk oplost (eigenlijk iets off-topic, maar wel interessant voor de reageerders en toekomstige vragenstellers) Wordt vervolgd...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik vind het gegeven of een onderdeel geholpen heeft voor de gewenste reparatie niet echt off-topic.
Ro32 schreef:
verwachte afleverdatum is nu de 16e.
Tja, moet uit Zuid-Beieren komen denk ik... :wink:
 

Ro32

  • #8
Vervangend relais is gearriveerd, op de print gesoldeerd en de eerste vaatwas met warm water heeft gedraaid! Probleem dus opgelost met vervanger: RFH34012WG.

Allen dank voor de hulp en het meedenken!

PS: ongetwijfeld tot snel, want ook de inductieplaat heeft problemen en dat is het volgende project hier ;-)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu