Hoe PIR platen bevestigen aan broodjesvloer

Grashopper

 • #1
Wil binnenkort de betonnen broodjesvloer uit mijn woning gaan isoleren. Wil dit met PIR platen gaan doen. Wou ze eerst tegen de liggers plakken maar die zijn zo onregelmatig dat lijmen met high-tac niet wil. Zit nu te denken om eerst met panlatten een regelwerk te maken en daar de platen op te schroeven. Wil liever niet in de liggers boren om de panlatten te bevestigen. Hebben jullie nog ideeën?

Een idee is om in de broodjes te boren. En daarna een slagplug erin. Je kunt hem dan alleen niet helemaal aanslaan omdat de lat dan krom gaat staan door de gebolde onderkant. Volgens mij doen de broodjes niet echt mee aan de sterkte van de vloer? 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Lijm stroken of stukjes (dun) hout op de liggers en daar de platen op lijmen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Niet met lijm aan de gang gaan dat is niet betrouwbaar.
  Bovendien is het een krappe ruimte en zijn de dampen van lijm meestal niet zo gezond.

  ik zou kunststof schotel slagpluggen gebruiken
  en in de broodjes boren
  PIR-platen zijn stevig genoeg om zonder hout te bevestigen

  (de pluggen zijn in veel maten verkrijgbaar)
   

  Grashopper

  • #4
  Probleem met lijm is dat de liggers niet vlak zijn. De montagekit is te dun om dit op te vullen. Het idee van kunststof schotelpluggen spreekt me wel aan. Dan hoef ik ook geen hout er eerst op te maken. Heb je inderdaad geen lijmdampen. Alleen wel veel gaten boren. Maar goed, dat gaat ook wel weer lukken. Bedankt voor de reacties!
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #5
  Normaal wordt hier gewoon een laag isolatieschuim tegenaan gespoten.
  Voordeel is dat dit geheel dicht is zonder kieren oid. en ik betwijfel of het laten doen zo veel duurder zal zijn.

  Het 1e probleem waar je tegenaan zal lopen is hoe je de PIR platen in de kruipruimte krijgt zonder alles in kleine stukken te moeten zagen.

  suc6

  Gerrit
   

  Grashopper

  • #6
  Hallo Gerrit,

  De platen van 120x60cm passen door het luik. Dat heb ik vorige week even geprobeerd met een restplaat. PUR spuiten heb ik wel naar gekeken. Je hoort er echter meerdere verhalen over. Zowel positief alsook negatief, dan met name de schadelijke dampen. Ik ga morgen eerst even informeren naar de kosten van PIR platen van rond de 10cm dik. Mocht dit tegenvallen dan is het misschien handig om eens wat offertes op te vragen voor PUR spuiten. Wil wel een flinke laag om een R waarde van rond de 4,5 te halen. Mogelijk dat ik er later nog vloerverwarming in ga leggen, vandaar.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #7
  Prijs is niet zo moeilijk, dat zal tussen de 20 en 25 euro per m2 zijn maar dat is dan excl. bevestiging, het aan elkaar plakken met pur schuim en afdichten van de kieren met alutape.

  Gespoten PIR heeft men mij toen geoffreerd voor ongeveer dezelfde prijs per m2 (vloer van ongeveer 40m2) en dat was dus wel all-in. (werd dan 2 x gespoten om voldoende dikte te krijgen)
  Ik heb het uiteindelijk niet laten doen omdat we nog meer willen laten verbouwen waarbij de gehele vloer wordt vervangen en dan ook meteen een geïsoleerde vloer aan willen laten brengen.

  suc6

  Gerrit
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Er was nog een belangrijk aandachtspunt bij het gebruik van elektrisch gereedschap in een kruipruimte. Daar kan iemand anders vast meer over vertellen.

  Controleer ook de ventilatie van de ruimte, als je er toch bent. De twee muren op de foto zitten geen openingen in.
   

  Grashopper

  • #10
  Ik gebruik alleen accu gereedschap in de kruipruimte. Dus accu schijnwerper en accu boorhamer van Makita op 18V. Werkt perfect en zo hoef ik me geen zorgen te maken over vocht en stroom.

  Heb vandaag even de prijs opgevraagd van PIR isolatieplaten. Viel me heel erg mee, 11 euro ex. BTW per m2. Dat is veel goedkoper dan wat ik tot nu toe ben tegengekomen. Heb daarnaast nog wel een bedrijf aangeschreven die PUR doet spuiten voor het maken van een offerte. Dan kan ik beide methoden even goed vergelijken.

  Dat van die roosters klopt. Het is een groot vrijstaand huis met meerdere ruimtes in de kruipruimte. Dit is een "inpandige" ruimte. In de buitenmuren zitten uiteraard wel roosters.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #11
  Dat lijkt me ook wel erg goedkoop, normaal betaal je al zo'n 10 euro per m2 voor B keus platen van 10 cm dik.

  Maar ja als het goede kwaliteit is met de juiste R waarde dan is elke euro minder mooi meegenomen.

  suc6

  Gerrit
   

  Grashopper

  • #12
  Ik heb de platen niet gezien, maar was 10cm dik met aluminium onder en bovenkant. Ik zal het merk nog even navragen
   

  Grashopper

  • #13
  Nog even een update:

  Gisteren iemand van een isolatiebedrijf gehad. Heeft een prijs neergelegd van 2600 euro voor het isoleren met 9 a 10 cm pur. Oppervlakte tussen de fundering is 102 m2. Hij maakt ook nog een prijs voor isolatie met luchtzakken (Tonzon). Zodra ik de offerte binnen heb ga ik de knoop doorhakken. Moet eerlijk gezegd bekennen dat ik nog niet veel zin heb in het zelf isoleren. Het is echt enorm veel werk. Wil ook graag aan de badkamer beginnen, dus neig steeds meer naar om het te laten doen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Die luchtzakken zou ik niet doen.
  er is heel veel discussie of die werken.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #15
  Luchtzakken werken op basis van compartimentering, en werken alleen goed als ze perfect worden aangebracht. Echter het verminderen van energieverlies door een hogere Rc heeft ook mijn voorkeur.
   

  Grashopper

  • #16
  Heb besloten om de vloer met PUR te laten behandelen. Komt een laag van 9 a 10cm op komende maandag. Ik vind het TonZon systeem ook mooi maar vraag me af hoe goed het op de kopse kanten werkt. PUR vult elk gaatje en hoekje. Wel voor een gecertificeerd bedrijf gekozen ivm de wat negatieve verhalen die je ook tegenkomt op internet.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #17
  :prima:
   

  Grashopper

  • #18
  Dan kan ik mijn tijd mooi gaan besteden aan de verbouw van de badkamer :mrgreen:
   

  Grashopper

  • #19
  Gisteren is de vloer geïsoleerd met PUR schuim. Ging enorm snel. Zijn een paar uurtjes bezig geweest. Ze hebben de kruipruimte flink geventileerd tijdens en na het spuiten. In huis praktisch geen stank. Heel iets in de garage waar het luik zit naar de kruipruimte. Aangezien je een aantal dagen niet in de kruipruimte mag komen heb ik geen idee hoe het eruit ziet. Maar heb er alle vertrouwen in dat ze goed werk hebben afgeleverd. Ben heel benieuwd naar de bevindingen komende winterperiode.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #20
  Het beste verschil kun je zien als je voor de tijd een temperatuurmeting van de vloer had gedaan en na de tijd.
  Als het goed is zal de vloer warmer aan gaan voelen en als je gaat meten kan de vloer wel zo'n 3 graden warmer zijn.
  Ik verwacht dat de vloer nog niet geheel opgewarmd zal zijn in 1 dag dus je zou nu nog snel even kunnen gaan meten en dan over een week nog een keer en dan gaan vergelijken.

  suc6

  Gerrit
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu