Hoe pak ik deze onderdorpel van de schuifpui vervangen aan.

HelenaDHZ

 • #1
Ik was begonnen aan het vervangen van een deel van het houtwerk van de schuifpui aan onze woning. Leek er op dat er wat verrot hout was, maar allemaal te overzien.

Nu blijkt behalve het latje dat er aan de buitenkant was toegevoegd het zowel grondig door gerot te zijn en geen degelijke ondersteuning meer te hebben.

hoog aansluiting.JPG
detail.JPG


Wat er op lijkt dat er gedaan is origineel is iets van:

aansluiting kozijn.png


Nu snap ik dat de patio/gravel rand er langs eigenlijk veelste hoog ligt (dankzij de vorige bewoners) en toen wij introkken was er zelfs geen gravel dus spatte al het water er onder. Maar ik had verwacht dat alleen de werkelijke vensterbank rot schade had. Nu blijkt dus ook de onderliggende houten balk (stelkozijn ?) door gerot te zijn onder de lood slab (compleet vergaan over de gehele lengte, niet alleen het enkele raam dat ik daar vrij heb gemaakt), wat niet verbazend is aangezien deze direct op de bakstenen lag. Daarnaast liggen er enkele bakstenen in het buiten spouwblad los dus ook daar moet ik wat mee.

Dus zit ik nu een beetje met waar begin ik en wat is er nu nodig om dit voor de nabije toekomst te repareren, op de lange termijn willen we mogelijk een uitbouw deze kant op doen, dus de gehele pui vervangen is een duur verhaal. Daarnaast is door de rest van de tuin het niet mogelijk om de patio hoogte te corrigeren op enige redelijke manier. Wat kan ik dus het beste nu doen ?

Uit zelf rond zoeken kwam ik al met, bakstenen terug leggen, folie, nieuwe geverfde houten balk met lood, kozijn repareren en hopen maar ? Of misschien toch beter de bovenste bakstenen er uit, een betonnen stelplank er in die de rol van het onderste stuk hout overneemt met een kunststof folie bij de aansluiting met het kozijn ? Of zijn er nog andere zinnige opties (kunststof onderdelen ?).

Iedere hulp is welkom want ik zie door de bomen het bos niet meer (en schrijf dit een beetje half paniekerig, sorry voor de stijl en zeg het me als er meer info of fotos nodig zijn)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Waar rusten die bakstenen op. Het lood zou een cm of 5 langer moeten zijn. De gravel zou ongeveer gelijk tot halfverwege de losliggende baksteen moeten liggen. Op de tekening is er ruimte tussen lood en het hout, deze moet er ook in de praktijk zitten is erg belangrijk.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Om het herstelwerk goed uit te voeren is het beter om tijdelijk het glas te verwijderen. En omdat je sponning diep genoeg is, kun je deze wellicht meteen vervangen door HR++. Enkel glas is niet meer van deze tijd.
   

  HelenaDHZ

  • #4
  Ik heb het nog niet uitgegraven, maar het lijkt er op dat er 2 rijen bakstenen zijn, waar van de bovenste dus erg los zitten en die staan zelf weer op de betonnen funderingsbalk. Het lood had enige ruimte tot het bovenste hout, maar bedekte niet het hele onderste hout aan de voorkant.... en ja, zoals ik al zei, ik weet dat het gravel (patio) nivo te hoog is voor hout daar, maar dat betekent het hele terras afgraven om dat te corrigeren, wat niet het meest haalbare is.

  Het is al dubbel glas, alleen niet zo getekend, want schematisch, gebouwd in 1993 en waarschijnlijk toen geplaatst en aangezien we waarschijnlijk aan de achterkant een aanbouw willen bouwen, is investeren in HR++ niet het eerste waar ik aan zat te denken.

  Als glas verwijderen echt cruciaal is, het gaat om 130 x 220cm aan dubbel glas, wat voor een gewicht zit ik dan aan te denken? Dat is een groot deel van de reden geweest om dat niet gelijk te doen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  70 kg
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Onder het bestaande lood zet je een strookje lood van voldoende lengte. Je kan ook eens onderzoeken om een strook EPDM te gebruiken
  Zolang de onderkant van het hout gelijk ligt met bovenkant de bovenkant van het gravel krijg je een zwakke situatie. Zorg dat het water van de gevel af gaat lopen en er geen plassen kunnen ontstaan.
  Breng hard gebakken klinkers aan, deze zijn waterdicht en nemen weinig vocht op. Plaats deze stenen met een goede zoveel mogelijk waterdichte specie.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu