Hoe OSB bevestigen op metal stud

HansvBalen

  • #1
Ik wil wat voorzetwandjes plaatsen op metal stud met als eerste laag 18mm OSB en daarop 12.5mm gipskarton. De OSB is rondom voorzien van tand en groef. Ik wil de OSB horizontaal plaatsen.

Maar hoe bevestig ik nu de kopse kanten van een OSB plaat op de metal stud. Want daar lijkt als de tand en groef in elkaar vallen niet zoveel hout over te blijven om in de studs te schroeven en dat zal dan wellicht een zwakke verbinding geven. Of geeft dat geen probleem? Is verlijming op de kopse kanten van t&g wellicht een optie?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Kopse kanten??? Bedoel je soms langs de rand van de OSB-plaat? Daar kun je gewoon in schroeven. Je metalstud is 45x45 of 50x50 mm. Dus kun je makkelijk 4 cm vanaf de rand schroeven. Waar wanden op elkaar aansluiten schroef je weer een metalstud tegen de bestaande osb-wand, en ga je van daaruit weer verder.

Voor het schroeven gebruik je zelfborende schroeven. minimaal 25 mm lang. Voor je gipsplaten kun je ook 25 mm schroeven gebruiken, maar deze komen enkel in het osb en hoeven niet zelfborend te zijn.
 

HansvBalen

  • #3
Hoi Walker, bedankt voor je reactie. Ik begrijp je antwoord alleen niet goed. Ik bedoel dat waar de t&g verbinding van twee platen met een stud samenvallen de ruimte om te schroeven beperkt lijkt te zijn.

Ik heb 45mm ruimte op de stud maar ik wil niet door de 1cm brede t&g verbinding schroeven en dan blijft er weinig ruimte over zo te zien. Dus ik begrijp je opmerking van de 4cm van de rand schroeven niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Mocht er al een TG-verbinding samenvallen ter hoogte van een metalen profiel, dan is dat geen probleem. Wellicht even voorboren met een dun boortje.
 

HansvBalen

  • #5
Maar je wilt toch juist de randen van platen en daarmee dus de t&g verbinding vastzetten op de studs? Anders zwabberen die verbindingen in de vrije ruimte?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
OSB TG4 heeft de afmeting 244x61 cm. Als je deze verspringend aanbrengt, gebeurd er niets. Dat is juist het voordeel van een TG4-plaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij een vloer moeten de kopse naden van platen op balken. Bij een wand is dit niet zo nodig. Desnoods zet je er een strookje plaat achter.

De naden van de gipsplaten wel laten verspringen met die van het hout.
 

Tiho

  • #8
Je kunt de gipsplaten ook vastzetten langs beide zijden van de naad van het osb. Dan houdt deze hem ook vast.
 

HansvBalen

  • #9
Bedankt heren voor de waardevolle informatie. Ik ga aan de slag! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu