Hoe na sloop muur, muur vd buren te beschermen

Arjun

  • #1
Hallo,

We zijn onlangs verhuisd en hebben om onze tuin te vergroten de oude schuur gesloopt. Daarbij hebben we ook de muur van die schuur gesloopt en dat hadden we berer niet kunnen doen. De muur van de schuur van de buren (tevens hun werkplek) bleek namelijk verankerd in onze (gesloopte) muur. Het zijn oude huizen (ca. 1910) en het lijkt erop dat onze muur er eerst stond, en die van de buren er later tegenaan is gebouwd.

Ik heb begrepen dat hun muur nu kwetsbaar is voor lekkage. Ik zoek nu naar een oplossing. Meest voor de hand liggend is om weer een nieuwe muur te metselen. Dat kost echter best wat geld en ik hoop eigenlijk dat er andere slimme opties zijn. Is het bijvoorbeeld waterdicht als we de muur voegen en cementeren? Of impregneren?

Alvast bedankt voor het meedenken!

20200826_180053.jpg 20200826_180046.jpg 20200826_180220.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wat wil je er zelf uiteindelijk als afwerking? Of wil je van jouw kant uit het uitzicht houden zoals het nu is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Tijdelijk: Folie er tegenaan plaatsen, en vastzetten met latten.

Permanent: Verticale geïmpregneerde houten regels plaatsen (94 x 38 of 94x44 mm, met de platte kant tegen het metstelwerk. Vervolgens afwerken met horizontaal geplaatste rabatdelen of ander onderhoudsarme gevelbekleding.
 

Arjun

  • #4
Op dit moment heb ik afdekzeil tegen de muur geplaatst, vastgemaakt aan de schroeven die eruit staken, of met nieuwe schroeven geplaatst in bestaande plugs.

@Vonken_trekker Als het steen wordt willen we de muur daar uiteindelijk stucen oid, maar wat dat betreft niet veeleisend. Het maakt niet veel uit hoe het er voorlopig uit komt te zien, als het maar stevig en betrouwbaar genoeg is.

@Walker dank voor het idee. Hoe bevestigen we die verticale regels tegen de muur?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Met slagpluggen, en uiteraard uitlijnen/uitvullen met de daarvoor bestemde U-vormige vulplaatjes.

Aan de onder- en bovenzijde moet eea kunnen ventileren, maar tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat er geen regenwater van boven in loopt. Dus waarschijnlijk de dakbedekking iets verleggen zodat er een overstek ontstaat.

NB: Bedenk dat de buren nu ook hun isolatie kwijt zijn. Dat is niet zozeer jouw probleem, maar wel iets om gezamenlijk te bespreken en eventueel aan te pakken. Wellicht kun je hiermee de kosten delen.
 

Arjun

  • #6
Dank!
We hebben inmiddels ook van iemand begrepen dat het ook met goed stucwerk weer waterdicht gemaakt kan worden. Hoe denken jullie daarover, klopt dat?
 

Arjun

  • #7
Het wordt weer mooi weer komende week, het plan is om zsm te beginnen met de muur te stucen (raapwerk) en daarna te impregneren. Dit willen we zelf gaan doen. Nog tips? Of iemand die dit absoluut wil afraden?
Hoeveel tijd moet er tussen het stucen en impregneren? En hoe lang 'moet' het droog blijven voordat het stucwerk voldoende is gedroogd?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu